lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українці Росії вшанували пам'ять розстріляних в урочищі Сандармох
Лариса Скрипнікова

Українці Росії вклонилися памяті розстріляних в урочищі Сандармох жертв сталінських репресій

Про це розповів активіст українського руху в Москві Валерій Семененко, передає Укрінформ.

"5 серпня ц.р. в урочищі Сандармох відбувся загальний мітинг, потім українці зібралися біля пам’ятного Хреста "Убієнним синам України". Українська делегація вирізнялася прапорами, вишиванками. Багато людей підходили і висловлювали свою шану Україні", - сказав Семененко.

У поминальній ході, зборі біля Хреста серед інших взяли участь члени українських громадських організацій Республіки Карелія, почесна голова українського товариства "Калина" в Петрозаводську Лариса Скрипникова, голова воронезького "Перевесла" Олексій Кривцов, Валерій Семененко від "Українців Москви", представники Товариства жертв політичних репресій з України.

З огляду на стан російсько-українських відносин, у поминальних заходах у Сандармоху вже два роки не бере участі офіційна делегація України. Натомість від Польщі була посол в РФ Катажина Пелчинська-Наленч. Вона вручила польський орден Золотого Хреста активісту карельського "Меморіалу" Юрію Дмітрієву, який доклав чимало зусиль для увічнення пам’яті жертв Сандармоху.

Нагадаємо, що вже 18 років українська громадська організація "Калина" в Республіці Карелія вшановує пам'ять жертв сталінських репресій. 5 серпня 2005 року на місці масових розстрілів силами активістів "Калини" та її голови було встановлено пам’ятний Хрест.

Сандормох - лісове урочище в Медвеж'єгорському районі Республіки Карелія. Тут на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. Серед жертв переважно спецпоселенці і в'язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл. Загалом на цій території виявлено 236 розстрільних ям.

Серед розстріляних – гордість "Українського відродження" початку XX століття: письменники Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), політики, громадські і церковні діячі, вчені, військові.

Джерело:

http://www.pravda.com.ua/news/2015/08/7/7077024/

Додаткова інформація:

http://www.kobza.com.ua/kalyna-petrozavodsk/5093-kraina-muk-i-vidchaiu.html

http://ptzonline.ru/blog/dosto/23345.html

http://www.unian.net/politics/1108406-ukraintsyi-rossii-pochtili-pamyat-rasstrelyannyih-v-karelii-jertv-stalinskih-repressiy.html

 

На світлинах: Лариса Скрипнікова. Валерій Семененко, активіст українського руху у Москві. Жалобні заходи у 2005 році. Дмитро Павличко біля пам'ятного Хреста. Геніальний Лесь Курбас був серед тих, кого розстріляли в урочищі Сандармох. Пам'ятаємо...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка