lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Про шахтарські рекорди і продуктивність праці в Україні
Легендарний український шахтар Олексій Стаханов
Легендарний український шахтар Олексій Стаханов

На збори Луганського земляцтва міста Москви зібралися свідомі і небайдужі люди, у яких серце болить за долю Батьківщини

Відбулося урочисте зібрання, присвячене 75-річчю «стаханівського руху» в Україні, організоване Луганським земляцтвом міста Москви. На нього зібралися свідомі і небайдужі люди на чолі з колишнім Повпредом України в країнах Скандинавії, Надзвичайним і Повноважним Послом України у відставці Миколою Челомбитьком. Був серед них і лауреат Національної премії України генеральний директор Національного культурного центру України академік Володимир Мельниченко. Вони організували і провели на Арбаті, 9 такий незвичний на сьогодні захід для розумних, думаючих і небайдужих земляків, у яких серце болить за Україну.

Ті, що зібралися в приміщенні Національного культурного центру України в Москві не збираються сьогодні відновляти "стаханівський рух". Але переживають за нашу Батьківщину, яка сьогодні за рівнем продуктивності праці далеко не на початку 21-го століття. А скільки виробляють - стільки і споживають. І тому живе наш український народ не набагато краще народу бідної Молдови.

Бо і через 75 років після відомого рекорду українського шахтаря Андрія Стаханова (Олексієм він став за волі Сталіна через помилку в газеті "Правда"), який за зміну нарубав 102 тони вугілля і виконав виробниче завдання на 1457%, в нашій неньці-Україні майже нічого не помінялося. І в серпні український шахтар Сергій Шемук з міста Дзержинську на Донеччині зумів таким самим відбійним молотком, як у Стаханова, нарубати за зміну 170 тонн вугілля – діючу сьогодні норму на 20 гірників - і виконати таким чином змінне завдання на 2023%. І присвоїли йому за це 26 серпня звання Героя України.

Здавалося б радіти треба, що серед наших земляків є ще такі люди, що ставлять рекорди. І є люди, які думають про необхідність підвищення продуктивності праці в Україні, що за цим найважливішим показником з радянських часів плететься десь далеко позаду сучасного цивілізованого світу. А тому радощів мало. Бо цілі галузі промисловості України та Росії за рівнем продуктивності праці далеко відстали від рівня США, Японії, Німеччини тощо. У нас набагато більше людей працює на підприємствах, а виробляють вони на кожного робітника набагато менше продукції. Особливо це видно в автобудувництві, в авіа-, судобудівніцтві тощо. А рекорд Сергія Шемука свідчить лише про вкрай низький рівень продуктивності праці серед шахтарів нашого українського Донбасу, де через погану організацію праці діють норми початку 20-го століття. І тому шахтар-пенсіонер Сергій Шемук зумів виконати і перевиконати змінне завдання аж за 20 забійників і стати Героєм України. Можливо, це "фокус" відомого донецького мільярдера, народного депутата Верховної Ради України від Партії Регіонів Рината Ахметова або когось із інших українських олагархів. І все одно соромно за вугільну галузь Україну.

А урочисте зібрання, присвячене 75-річчю «стаханівського руху» в Україні, організоване Луганським земляцтвом міста Москви закінчилось, як культурний захід. Було показано фільм "Алексей Стаханов. Жизнь шахтерская" із циклу "Лица Луганщины", знятий на замовлення Луганської обласної ради. Урочисту частину вечора продовжив святковий концерт…

Юрій БЕЗКРОВНИЙ, Андрій БОНДАРЕНКО.

Виступає керівник Постійного Представництва Луганської обласної адміністрації в Москві Микола Челомбитько
Виступає керівник Постійного Представництва Луганської обласної адміністрації в Москві Микола Челомбитько
В залі Національного культурного центру України в Москві
В залі Національного культурного центру України в Москві
Рекорд Олексія Стаханова лише через 75 років побито його земляком з Донеччини
Рекорд Олексія Стаханова лише через 75 років побито його земляком з Донеччини

На світлинах: Легендарний український шахтар Олексій Стаханов. Виступає керівник Постійного Представництва Луганської обласної адміністрації в Москві Микола Челомбитько. В залі Національного культурного центру України в Москві. Рекорд Олексія Стаханова лише через 75 років побито його земляком з Донеччини.

Додаток:

Донецький гірник побив рекорд Стаханова, нарубавши за зміну 170 тонн вугілля 

9 серпня, в місті Дзержинську на Донеччині забійник шахти "Новодзержинська" (НВО "Механік") Сергій Шемук побив рекорд радянського шахтаря Олексія Стаханова, повідомляє прес-служба НВО. Згідно з повідомленням, Шемук за зміну нарубав відбійним молотком 170 тонн вугілля, перевищивши рекорд Стаханова на 68 тонн, передає УНІАН.

Нагадаємо, що Стаханов встановив свій рекорд у серпні 1935 року.

Шемук виконав змінне завдання на 2023%, перевиконавши завдання усієї дільниці, де зазвичай працюють близько 20 осіб.

У прес-службі уточнили, що гірникові-рекордсменові допомагали забійники Андрій Кочетков і Андрій Прудников, які здійснювали операції з кріплення і прибирання вугілля в лаві.

На трудовий подвиг шахтарів благословив митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон. Сам Шемук після зміни заявив, що після благословення йому стало легше працювати.

"Після 8 годин роботи я готовий ще рубати і рубати. Втоми взагалі не відчувається", - заявив гірник.

У повідомленні сказано, що Шемук є наймолодшим заслуженим шахтарем України.У нагороду за рекорд він і його товариші отримають значну грошову премію і грамоти від керівництва міста і Донецької облдержадміністрації.

Як відомо, шахта "Новодзержинська" створена у 1979 році. На підприємстві ведеться видобуток вугілля марки "Ж", придатного для коксування. Зольність вугілля, що видобувається, становить 12,5%. На підприємстві працюють 940 осіб. З червня 2010 року підприємство входить до структури науково-виробничого об'єднання "Механік".

http://www.newsru.ua/ukraine/10aug2010/stahanov.html

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка