lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Тюменська і уральська діаспори святкують ювілей
Офіційний плакат до 10-ліття газети
Офіційний плакат до 10-ліття газети

Газеті «Голос України в Західному Сибіру» виповнилося 10 років

19-20 серпня стали для українців Урало-Сибірського регіону днями цілої низки святкових подій, присвячених Дню Незалежності України, а також 10-літньому ювілею газети «Голос України в Західному Сибіру». Готувалися до святкувань давно і серйозно. Кропітку роботу виконали голова тюменської діаспори Олександр Тирпак і головний редактор згаданої газети Микола Свінтицький. До роботи підключили Генеральне консульство України в Тюмені, яке сьогодні очолює Генеральний консул Михайло Колядін. Насичена програма заходів ледве вмістилася у два дні.  

Зранку 19-го серпня в центральній бібліотеці міста відбулася конференція з участю вчених і журналістів. Присутніми було відзначено велику роль газети в інформуванні громадян Росії про події в Україні, а також той факт, що «Голос України в Західному Сибіру» фактично є єдиною українською газетою Росії, що має відповідний масовий наклад і виходить регулярно. На загальному позитивному фоні конференції запам’яталися в’їдливі  виступи одного із російських журналістів, який вимагав, щоб у газеті «Голос України в Західному Сибіру» було більше матеріалів російською мовою. Така позиція викликала загальне здивування, оскільки газета і так третину матеріалів розміщує російською. Крім того, багато читачів діаспори читають і перечитують газету саме для того щоб торкнутися рідної мови, щоб відчути сам колорит мови свого дитинства. Про це ми дійсно почули пізніше із виступів читачів газети.

Під час урочистого обіду  я виступив з привітанням від редакції нашого інтернет-видання, сайту «Кобза –Українці Росії», побажав Миколі Свінтицькому успіхів і тіснішої співпраці з нами. Важливо відзначити зворотній зв’язок з нашими читачами: декілька постійних читачів «Кобзи» зробили мені зауваження у тому, що починаючи з нового року у редакційній політиці ми деколи відступали від декларованих принципів незалежного позаполітичного видання. Я запевнив читачів що редакція вже зробила потрібну корекцію і що ми будемо дотримуватись засадничих принципів. Дуже приємно, що в Сибіру живуть вдумливі зацікавлені читачі, які розбираються в українських світоглядних питаннях.  

Після обіду в центральному музеї художньої творчості міста Тюмені відбулася виставка картин українських художників, включаючи і сучасних. Перед оглядом експозиції  виступили представники області і міста, а також гості з України, Генеральний консул в Тюмені. Для мене було відкриттям те, що в музеях Тюмені, як виявилося,  так багато картин відомих українських класиків: Миколи Ге, Володимира Маковського, Іллі Репіна і інших. Серед сучасних художників найбільш відомим  вважається Михало Гардобей, з яким ми давно знайомі,  і в цей день як близькі земляки мали довгу розмову.

Найбільше емоцій у всіх учасників, і господарів і гостей, викликали події святкового вечора, який був посвячений 10-літньому ювілею газети «Голос України в Західному Сибіру». Тут головним героєм був мій старий колега і земляк Микола Свінтицький – головний редактор газети. Поздоровлення, які переривалися виступами художніх колективів, тривали кілька годин. Серед привітань були зачитані послання Президента України Віктора Януковича, губернатора Тюменської області Володимира Якушева і багатьох інших державних осіб, а також головних редакторів місцевих і центральних газет, включаючи «Советскую Россию» і «Урядовий кур’єр». На вечірньому засіданні я знову мав виступ, як представник президії Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР). Скориставшись нагодою, я передав подяку від читачів газети у Свердловській області, а потім передав вітання від голови УВКР, відомого політичного і громадського діяча України Дмитра Павличка. Але за відсутністю видатного українського поета і трибуна грамоту УВКР я попросив зачитати Олександра Тирпака, в якому пропадає безперечний талант артиста, декламатора та гумориста.

Вечір затягнувся надовго. Обговорювали багато проблем української діаспори в Росії, яке продовжилося наступного дня, присвяченому Дню Незалежності України. В цей день головним героєм став Генеральний консул України в Тюмені Михайло Колядін. Я наніс йому візит зранку. Він розповів про сьогоднішню ситуацію в Україні, в міністерстві закордонних справ. Я поздоровив його із Днем Незалежності держави і розповів про  події в українській діаспорі, про останній конгрес  світового українства, який пройшов у червні нинішнього року у Львові.

Головні торжества пройшли ввечері. І знову були щирі побажання українському народу, святкові виступи артистів, хвилюючі зустрічі старих друзів. Багато емоцій у нас представників української діаспори викликав приїзд колишнього Генерального консула в Тюмені Павла Мисника, з яким ми мали дуже тісні робочі зв’язки. Саме при ньому виникла ідея створення української газети в Тюмені і при його підтримці цю ідею було реалізовано. Тепер дітищу Павла Мисника десять років! Спасибі, пане Павле, за посієне зерно!

Українська діаспора Уралу і Західного Сибіру достойно відмітила свята. Переповнені емоціями ми поверталися з Тюмені. Тепер готуємося до Днів української культури в Свердловській області, які мають пройти в кінці вересня.

Професор Стефан Паняк,

член Президії УВКР

Виступає Генеральний консул України в Тюмені Михайло Колядін
Виступає Генеральний консул України в Тюмені Михайло Колядін
Микола Свінтицький (зліва) вітає колег із Києва перед виставкою українських художників Тюмені
Микола Свінтицький (зліва) вітає колег із Києва перед виставкою українських художників Тюмені

 На світлинах: Микола Свінтицький (зліва) вітає колег із Києва перед виставкою українських художників Тюмені; Виступає Генеральний консул України в Тюмені Михайло Колядін.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка