Корінний кубанець Сергій Бондарев
Корінний кубанець Сергій Бондарев

Козацька культура жива й поза межами своєї історичної батьківщини

Що ще на Кубані є українським, окрім мови, традицій, людей? Культура, - як основа, внутрішній стрижень будь-якого народу. Українська культура прийшла на кубанську землю разом із українським народом, і залишилася там на віки.

Традиційні ремесла, що сьогодні існують на Кубані, істинно українські. Про це свідчать як історичні дані, так і сучасні кубанці. Корінний кубанець, нащадок представників славного запорізького війська, Сергій Бондарев розповів нам про те, що навіть не знаючи української мови й не розмовляючи «балачкою», цікавиться історією своєї батьківщини, активно займається ковальством та малюванням, а також є організатором цьогорічної виставки народних ремесел Кубані.

Кубанські ремесла козаків

Найпопулярнішими сучасними, звичайно ж модернізованими (порівняно із тим, якими вони прийшли на Кубань) ремеслами є художнє ковальство, гончарне виробництво, плетіння різних виробів із лози, очерету та рогози. Сергій Бондарев також зазначає: «Сьогодні інтерес туристів до кубанських сувенірів постійно зростає». Воно й не дивно, адже це просто шедеври мистецтва, створені руками простих кубанців.

Ковалі завжди були головними народними майстрами. У кожній кубанській станиці з кінця XIX століття працювало до п'яти ковалень. Тут виготовлялося все необхідне для побуту корінних кубанців - підкови, замки, рогачі, димники для труб, а також предмети інтер'єру. Кубанські ковалі створювали справжні художні шедеври з металу: грати для вікон, дверей, балконів, парадні сходи, огорожі та тощо... Вони навіть вигадали свій оригінальний орнамент і створили в станицях і містах Кубані прекрасний ансамбль мережив з металу.

Витвори кубанських ковалів прикрашають архітектурні пам'ятники історичного центру Краснодара, є унікальними пам'ятками народного мистецтва. На початку ХХ століття в Катеринодарі існувало товариство кубанських ковалів, яке видавало спеціальні каталоги художнього кування. До сьогодні збереглися такі традиційні типи орнаменту виробів кубанських ковалів: рослинний (листя, грона, стебла, злаки, квіти), геометричний та зооморфні зображення (птиці, дракони, морські коники). До речі, Сергій Бондарев, який, як уже зазначалося, розповів нам багато цікавого про сучасні традиції народних ремесел Кубані, 2 роки тому був головним організатором виставки «Світ тварин у металі», яка «мала великий суспільний резонанс».

Ще одним найпопулярнішим видом народної творчості кубанців, як і українців, є гончарство. Найбільш розповсюдженим гончарство було і залишається у тих районах Кубані, де найбільше закладено природою глини, що підходить для створення керамічних виробів. Виготовляються найчастіше прості предмети побуту, назви яких співзвучні з питомо українськими назвами цих же речей: глечики, макітри тощо. А коричнева або темно-зелена рідина, якою зазвичай покривають готові глиняні рукомийники та інший посуд, називається «поливою». Сьогодні гончарство є майже масовим народним ремеслом кубанців, цьому навчають у школах мистецтв, постійно відбуваються різноманітні виставки, майстер-класи тощо.

Та, напевно, все ж перше місце в уявному рейтингу традиційних кубанських ремесел українського походження по праву займає лозоплетіння. Значну частину домашнього начиння - від овочевих кошиків до тинів і господарських будівель жителі Кубані робили з лози. Всілякі корзини, різноманітні тини, ємності для зберігання зерна, кошари плелися з гнучкої, золотистої вербової лози. Навіть перші прикордонні споруди виготовляли козаки з цього природного матеріалу. Сьогодні ці традиції ні в якому разі не забуті. Жоден турист, або просто гість, не залишає кубанської землі без сувеніру із лози.

Кажуть, люди живуть доти, доки їх пам'ятають. Так само, напевно, і традиції, і культура, і мистецтво. Цю думку чудово підтверджує існування на Кубані українських традицій і досі. Те, що нікому, окрім самих людей, не потрібно збереження цих традицій підтверджує і Сергій Бондарев: «Держава підтримує розвиток народно-художніх ремесел лише на словах, а на практиці дуже важко отримати хоч якість гранди». Та козацька культура жива й поза межами своєї історичної батьківщини, тому шана й дяка таким людям як пан Бондарев та іншим вірним синам України.

Христина БОЛОЦЕНКО

Передрук: Сайт «Кубань українська» http://kuban.in.ua/index.php/Культура/українські-ремесла-на-кубані-не-вмруть-й-не-загинуть.html

Найпопулярнішими сучасними ремеслами є художнє ковальство, гончарне виробництво, плетіння різних виробів із лози, очерету та рогози
Найпопулярнішими сучасними ремеслами є художнє ковальство, гончарне виробництво, плетіння різних виробів із лози, очерету та рогози

На світлинах: Корінний кубанець Сергій Бондарев. Найпопулярнішими сучасними ремеслами є художнє ковальство, гончарне виробництво, плетіння різних виробів із лози, очерету та рогози.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка