lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Наш “хадж” у світову хореографічну Мекку

Герб міста КиєваРозповідь про участь в Міжнародному семінарі хореографів у Києві

З 20 листопада по 2 грудня 2005 року в Києві проходив міжнародний семінар "Українська народна хореографія - невід'ємна частина української національної культури", організатора­ми якого стали Міністерство культури і туризму України та український культурно-просвітницький центр "Дружба".

Учасниками семінару стали представники української діаспори Росії, Сербії, Білорусії, Казахстану, Канади, Польщі, Хорватії та інших країн. Звонко Костельник з Хорватії та Андрій Рутко з Польщі навчались в Києві і створили в себе на батьківщині ансамблі українського танцю. Валерій Мовчан виїхав по запрошенню працювати в Канаду, а Сандро з Бразилії в Україні вперше. Та всіх учасників семінару об'єднувала любов до українського танцю, і кожен поривався вивчити його якомога краще. Своїми знаннями ділилися кращі балетмей­стери України М. М. Вантух, Р. Б. Малиновський, С. Г. Забредовський, Б. М. Колногузенко та інші майстри хореографії, які познайомили гостей України з регіональними особливостями українського народно-сценічно­го танцю. Лекції про проблеми хореографічного мистецтва, про фольклор, про розвиток українського сучасного танцю були цікавими і сприяли більш глибокому сприйняттю матеріалу, що вивчався.

Яскраві враження були отримані від знайомства з роботою кращих дитячих  колективів: "Сонечко" "Пролісок", "Україна". Їхні керівники (М. С. Гузун, А. Є. Коротков, М. П. Коломієць) поділилися секретами робо­ти. Свою майстерність продемонстрував і Державний академічний ан­самбль народного танцю України їм П.П. Вірського. Його про­фесіоналізм вже на протязі багатьох років захоплює глядачів.

Кульмінацією  семінару  стала зустріч за "круглим столом" у Міністерстві культури і туризму України, де господарі і гості обмінялись подарунками теплими враженнями. Були висловлені побажання і пропозиції на майбутнє.

Зі сльозами на очах розставалися учасники семінару і з організаторами, і один з одним, оскільки за час прове­дення заходу веліли стати єдиною сім'єю, полюбили країну, яка так турбується про збереження і розвиток своєї культури та мистецтва навіть за її межами.

Наталя ДРИЖАКОВА.

м. Майкоп

Семінар хореографів - представників української діаспори був проведений в Києві вперше. Мені, як молодому спеціалісту Крайової школи народного мистецтва дійсно повезло. Ще й тому, що Краснодар я представляла разом з солістом Кубанського козачого хору Терещенком Леонідом Ігоровичем.

Унікальність проекту полягає ще й в тому, що його проводили в трьох містах: Житомирі, Києві і Кіровограді. В столиці України з нами працював видатний діяч хо­реографічного мистецтва, метр хорео­графії, відомий у світі Мирослав Михайлович Вантух - народний артист України, народний артист Росії, генеральний директор-художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського. Крім репетиції цього прославленого колективу нам була надана можливість побачити вісім уроків класичного танцю дитячого колективу. В Кіровоград ми відвідали шикарну школу, де подивились 3 уроки народно-сценічного танцю і два прекрасних концерти, що мали два напрямки: народного танцю і сучасно­го (естрадного). Своєю енергією і непосидючістю вразив і директор Анатолій Єгорович Коротков. Сама школа не просто зраз­кова, а елітно-показова, як в мистецтві, так і в загальноосвітніх дисциплінах. Нам поталанило ще й тому, що під час нашого перебування в степовому місті вся Україна святкувала ювілей корифея сучасної української народної хореографії, засновника і керівника колись найвідомішого самодіяльного хореографічного колективу Радянського Союзу ансамблю "Ятрань" Анатолія Михайловича Кривохижі. Від імені керівника Кубанського козачого хору Віктора Гавриловича Захарченка голова української діаспори Кубані Микола Григорович Сергієнко вручив ювілярові вітального листа і подарував диски с записами нашого славнозвісного хору, який так люблять в Україні. До речі, А. Є. Коротков - учень саме А. М. Кривохижі. В місті Житомирі ми познайомились з школою Тетяни і Михайла Гузунів. Вони також представили нашій увазі уроки народно-сценічного і класичного танцю. Також ми подивились концерт відомого дитячого колективу. Цікавими були і лекції по географії та етнографії України.

За відносно нетривалий час учасники семінару одержали дуже багато знань, які хотілося б поповнювати і поповнювати кожного року.

Спасибі Миколі Григоровичу Сергієнку і Сергію Миколайовичу Погорєлову за організацію і сприяння можливості почерпнути знання під час такого унікального проекту.

Надія КОЖАНОВА.

м. Краснодар

“Вісник Товариства українців Кубані”

№ (46) - 2006 р.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка