Герб КубаніНауковий семінар у Кубанському державному університеті

У Кубанському державному університеті 11 червня 2005 р. відбувся семінар, присвячений перспективам стійкості російської держави в умовах українського і турецького впливу на територію Краснодарського краю. Керували семінаром Сергій Козлов і Антон Зудін. Вони ж виступили з основними доповідями, Козлов – про український фактор, а Зудін – про турецький. Були присутні і взяли участь в обговоренні проблеми: професор КубДУ Валерій Ратушняк, доценти КубДУ Олег Матвєєв, Анатолій Авраменко, Анатолій Щербаков і Вадим Кумпан, голова російської громади Кубані Вадим Євдокимов, Юрій Торгашов, Борис Фролов, аспіранти Петро Осюшкин і Ігор Васильєв, викладачка Медичної академії Ірина Скибицька та інші.

С. Козлов висловив думку, що сучасна Україна – квазидержава, що немає внутрішньої стійкості, а тому її вплив на Кубані мінімальний, хоча українські націоналісти мріють про «Велику Україну», що включає прикордонні російські регіони. Українофільські кола на Кубані нечисленні, але їхня активність зростає.

Судячи з повідомлення А. Зудіна, велику небезпеку представляє турецький фактор, що виявляється в підривній діяльності турецьких спецслужб на території Кубані і Криму, що спираються на тюркомовне населення. А для Кубані це означає: турки-месхетинці потенційно небезпечні, тим більше, що їхні представники зневажають законами і досить активні в кримінальному бізнесі. Відзначаються контакти турецьких спецслужб із мусульманськими екстремістами і бандформуваннями на території Росії.

Присутні інколи висловлювали досить дивовижні ідеї (наприклад, про те, що «Україна з'явилася в результаті нашого недогляду», а західна цивілізація йде до свого кінця, тому і виявляє агресивність, проте дух російського народу устоїть), але переважно думка зводилася до того, що джерела лих у сучасній Росії треба шукати не стільки в зовнішніх факторах, скільки в самій Росії, якою керують злодії та зрадники, а російський народ деградує і вимирає. А в умовах Кубані реальну небезпеку для російської державності представляють не український і навіть не турецький фактор, а кавказький. Але не меншу загрозу представляє руйнівна діяльність корумпованого чиновництва, що торгує інтересами своєї країни, а також убогість більшості населення та духовна криза. Відповідь на споконвічне питання «Що робити?» так і не була знайдена.

Результативність семінару виявилася мінімальною.

Анатолій АВРАМЕНКО,

член НТШ (Кубань)

“Вісник Товариства української культури Кубані”

№ 2 (42) – червень-липень 2005 р.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка