lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українці, єднаймося, бо ми того варті! (Частина 2)
Михайло Ратушний, Голова УВКР

Учасники VI Всесвітнього Форуму Українців спільно напрацювали актуальні рекомендації для подальшого розвитку України й українства в усьому світі

Дводенний Форум, що проходив у місті Київ напередодні відзначення 25-річчя Незалежності України, став свідченням солідарності українців усього світу та часом конструктивного діалогу. Представники діаспори разом зі своїми співвітчизниками в Україні обговорили основні здобутки та проблемні питання співпраці, перспективи розвитку української держави і світового українства в цілому. А також напрацювали конкретні пропозиції для того, щоб зробити цю співпрацю більш ефективною і спрямованою на благо українського народу.

День другий.Другий день Форуму ознаменувався напруженою роботою. Його учасники працювали у секціях за такими напрямками: державного будівництва; гуманітарної політики; правнича; інформаційної політики; освіти і виховання; трудової міграції; економічної й інвестиційної політики; молодіжної політики; волонтерства й захисту українства на окупованих територіях; духовності й церковного життя закордонного українства.

До речі, дві з останніх перелічених секцій були започатковані саме цього року.

Про Церкву. Знаємо, що питання духовності лежить в основі розвитку будь-якого народу. І мусимо констатувати, що сьогодні для українців воно не менш болюче, ніж питання політичні чи соціально-економічні.

«Зараз, в умовах війни, Москва використовує підпорядковану їй православну церкву для шаленого пропагування «руського міра», - зазначив голова УВКР Михайло Ратушний. – Багато українців у країнах їхнього перебування роками відвідували православні храми з підпорядкуванням у Москві. Але тепер, в ситуації, коли Україна переживає російську агресію, вони хочуть відійти від московських церков, але не мають, де задовольняти свої духовні потреби. Добре, що українські парафії потихеньку розвиваються у Канаді, Іспанії. Цей процес має розширюватися. Питання дуже важливе, тому ми включили до роботи Форуму відповідну секцію.  І хочемо запевнити, що УВКР буде тісно співпрацювати з мирянами, керівництвом традиційних українських церков у цьому напрямку».

Спілкуючись з представниками делегації українців Росії, переконалася, що українські громади в РФ практично позбавлені будь-якого конфесійного вибору. Це ми в Україні можемо відвідувати православні храми УПЦ КП, або греко-католицькі церкви, на відміну від наших співвітчизників, котрі проживають у Російській Федерації. На свої запитання я чула переважно такі відповіді: «Ні, наша українська громада не має свого релігійного осередку…». «Раніше у нас була невеличка греко-католицька парафія, але тепер немає священика…».

«Кобза» неодноразово писала про так звані «Ногінські події», пов’язані з тиском, який уже багато років поспіль чиниться на парафії УПЦ КП у Московській області (читайте детальніше на нашому інтернет-ресурсі у розділах «Українські Церкви  в Україні та в діаспорі» та «Права людини і громадянина»). І, судячи з усього, цей тиск стає дедалі сильнішим.

Запровадження на VI Всесвітньому Форумі Українців  секції духовності й церковного життя було ініційоване представниками Української греко-католицької церкви та Української Православної Церкви Київського Патріархату. Працювали у ній понад 30 осіб з різних країн, різних церков Сходу і Заходу.

Резюмуючи свою роботу, учасники секції відзначили, що церква завжди була і буде зі своїм народом, і що вони рішуче засуджують спроби її використання для розпалювання конфліктів і міжетнічної ворожнечі. А також звернулися до керівництва УВКР з пропозицією створення постійного або періодичного органу, який би міг займатися питаннями церковного життя закордонного українства.

Секція сформулювала конкретні рекомендації до державних інституцій України. Ось кілька з них:

  • Всебічно сприяти становленню в Україні Помісної Православної церкви.
  •  Сприяти наданню Українській греко-католицькій церкві патріаршого статусу, підпорядкувавши закордонні греко-католицькі структури єдиному патріаршому центру в Україні.
  • Використовуючи історичний досвід української церкви, як осередку культурного, духовного та соціально-економічного життя закордонного українства, надавати державну підтримку таким осередкам на території їх діяльності.
  • Забезпечити українців за кордоном духовною, богословською, богослужбовою україномовною літературою.
  • Рекомендація Міністерству освіти і науки України щодо введення у школах та вищих навчальних закладах предметів духовно-морального спрямування: історії релігії, етики, народознавства тощо.

Про вступ України до НАТО. Під час Форуму його учасники схвалили окрему Постанову щодо вступу України до НАТО. У ній ідеться:

«Форум вважає, що членство України в НАТО є важливим засобом забезпечення національної безпеки в Україні і практичною реалізацією курсу на Євроатлантичну інтеграцію.

Форум закликає Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України керуватися у своїй діяльності тим, що входження України в НАТО є цивілізаційним вибором України, якому немає альтернативи.

Форум закликає якнайшвидше завершити формування ефективного механізму забезпечення членства України в НАТО.

Форум підтримує ініціативу проведення Всеукраїнського референдуму щодо членства України в НАТО.

Форум звертається до українських організацій, зокрема, членів УВКР, посилити роботу з урядами країн проживання для забезпечення їхньої підтримки прагнень Україною членства в альянсі».

Про волонтерство. Учасники Форуму мали можливість поспілкуватися з воїнами АТО, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, захищаючи територіальну цілісність української держави. Один з них – бойовий офіцер, командир танкової роти, прізвище та позивний якого називати не будемо, з трибуни Форуму тепло подякував представникам закордонного українства за їхню неоціненну допомогу – медикаментами, спорядженням тощо українським воякам.

Перед учасниками Форуму виступила також волонтерка і доброволець АТО Ольга Коновалова. Ольга – бойова посестра представника діаспори, загиблого на Сході України героя Василя Сліпака. Оперний співак зі світовим ім’ям Василь Сліпак, який 19 років прожив у Франції, добровільно пішов на фронт захищати Україну. Він мав брати участь у VI Всесвітньому Форумі Українців і виступити на концерті «Усі ми діти твої, Україно!»,  але загинув  на Донбасі від кулі снайпера 29 липня нинішнього року. Пам'ять Василя Сліпака, Марка Заславського (українця зі США, який загинув два роки тому під Іловайськом, захищаючи бойових побратимів) та інших полеглих за Україну Героїв учасники Форуму вшанували хвилиною мовчання.

Про перевибори керівних органів УВКР. Другий день Форуму ознаменувався виборами нового Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради. Абсолютною більшістю голосів на цій посаді було залишено Михайла Ратушного. Заступники Голови УВКР не змінилися – це Стефан Романів (Австралія), Тарас Дудко (Москва) та Ольга Кобець (Україна). До складу Президії УВКР обрано також трьох представників української громади в РФ.

Про урочисте зібрання у Національній Опері. 22 серпня представники світового українства мали змогу відвідати урочисте зібрання за участю Президента України Петра Порошенка. Культурно-мистецька акція під назвою «Урочиста академія  «Українці світу – Україні» відбулася у приміщенні Національної Опери України.

Звертаючись до української діаспори, Петро Порошенко запевнив, що єдність України та консолідація українців як сучасної політичної нації є головним пріоритетом. Глава держави закликав представників української діаспори допомогти в консолідації українських проєвропейських політичних сил. «Вас поважають і чують в більшості партій і громадських рухах», - додав Президент.

Окремо Глава держави звернув увагу на важливість тиску на Росію в звільненні українських заручників та політв’язнів, які перебувають на окупованих територіях чи у російських тюрмах.

«Все глобальне українство має докласти зусиль до захисту прав українців в Росії. Там українські громадяни та громадські організації, попри те, що їхні члени є законослухняними та лояльними громадянами Федерації, перебувають під значним тиском з боку силових структур. Показовим є приклад Бібліотеки української літератури – боюсь, що вони скоро спалять всі книжки, а бібліотекарів зашлють на Сибір», - наголосив Президент.

Глава держави підкреслив: «Росія – це єдина країна світу, де українцям вже майже офіційно відмовляють у праві на етнічну визначеність». Президент нагадав слова Президента Росії Путіна про те, що українці та росіяни один народ, які схожі із фразою Сталіна: «украинцы – те же русские». Глава держави зазначив: «І Путіну, і Сталіну я хотів би відповісти словами Ліни Костенко: «Україна – це супер. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».

Президент підкреслив, що саме існування української діаспори є знаком впевненості для України і того, що «де б ти не був у цьому світі, там завжди десь світиться українське».

(Детальніше читайте за посиланнями:

http://www.president.gov.ua/news/all?date-from=26-08-2015&date-to=26-08-2016&page=4

http://www.president.gov.ua/news/prezident-yednist-ukrayini-ta-konsolidaciya-ukrayinciv-ye-go-37907 )

Враження про Форум.  Валентин Пилипчук, представник правління ЗГНКО «УКР» в Україні, член Президії УВКР.

«Склалося враження, що влада України недостатньо уваги приділяє роботі з діаспорою; недооцінює її впливу. Про це, зокрема, свідчить і той факт, що на проведення нинішнього Форуму державою не було виділено жодної копійки фінансової підтримки. Усі делегати власним коштом оплачували дорогу і житло. Проте, ми продовжуватимемо працювати на благо України, попри все».

Від редакції: Як ми вже писали, Голова УВКР Михайло Ратушний звернув увагу учасників Форуму, у тому числі й представників українських владних структур, на те, що вперше за всю історію проведення цього заходу Форум відбувався без фінансової підтримки української влади. За словами пана Михайла, витрати на організацію Форуму, який, без сумніву, має загальнонаціональну вагу, не такі вже й «не підйомні» для українського державного бюджету: вони складають у доларовому еквіваленті близько 10 тис. доларів США. У свою чергу присутній на зібранні Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко запевнив, що ніхто в українському уряді  не приймав рішення, що не треба фінансувати роботу з закордонними українцями і пообіцяв: «Занепокоєння, яке тут було висловлене з цього приводу, я, безумовно, доведу до уваги уряду. Перекажу, в тому числі, і реакцію делегатів Форуму на те, що українська держава не знайшла «дві копійки» на його проведення».

Голова УВКР – спеціально для «Кобзи»

Напередодні проведення Форуму голова УВКР Михайло Ратушний у розмові з представниками ЗМІ повідомив, що для участі у заході очікується прибуття до Києва до 20 делегатів з Російської Федерації. Проте, зазначив: «Там українці перебувають під шаленим тиском. Їх викликають у ФСБ, проводять «профілактичні бесіди», переслідують, пресують, звільняють з роботи… Ми інтенсивно їх підтримуємо, перебуваємо на постійному зв’язку, намагаємося допомогти, чим можемо…»

Взяти участь у Форумі змогли лише 16 делегатів від РФ.

Спеціально для «Кобзи» Михайло Ратушний погодився прокоментувати взаємовідносини УВКР з українською діаспорою в Росії.

  • Ми не з учорашнього дня працюємо з українцями Росії, - відповів пан Михайло. - Ми знаємо цих людей, знаємо, які структури вони очолювали чи очолюють, знаємо, які громади за ними стоять. Це не формалізовані, а живі  стосунки. Ми заявляли, що не визнаємо закриття Обєднання українців Росії, і його голова Тарас Дудко досі залишається заступником голови УВКР. Ми знаємо, що є такі організації, як, наприклад, УКР (Загальноросійське національно-культурне об’єднання «Український конгрес Росії» - ред.), який не дали зареєструвати, але активісти УКР також є нашими членами. Є такі структури, які проводять активну роботу. Наприклад, завдяки Володимиру Павуку в Новосибірську відбулося відкриття пам’ятника Шевченку. Ми знаємо, яка це людина і який результат його роботи. Тому я, відповідаючи одному діячу з Росії, сказав: ми не працюємо тут з реєстраційними свідоцтвами, ми працюємо з громадами, з українцями, з реальними людьми.
  • Ваше побажання українцям Росії?
  • Триматися. Не завжди так буде важко, як зараз. І залишатися українцями.

Підготувала Алла Акіменко.

Додаткова інформація:

https://uk.wikipedia.org/wiki/

http://www.religion.in.ua/news/vazhlivo/33877-vi-vsesvitnij-forum-ukrayinciv-obgovorit-cerkovne-zhittya.html

 

На світлинах: Михайло Ратушний, Голова УВКР. Голова УВКР Михайло Ратушний у кулуарах Форуму. Від секції інформаційної політики виступає Віктор Гіржов. Валентин Пилипчук, член Президії УВКР, під час Форуму. Андрій Литвин та Лариса Скрипнікова (Петрозаводськ). Учасники Форуму у залі. Під час Форуму презентували себе благодійні фонди. Історик з Тернопільщини Олег Вітвіцький презентує на форумі свою «Повстанську абетку». Виступає волонтерка Ольга Коновалова. Доброволець Василь Сліпак, полеглий на Донбасі. Президент Петро Порошенко виступає перед діаспорою. Зустріч у Національній Опері України.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка