lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Обіжний лист 17
Голова УВКР М. Ратушний
Голова УВКР М. Ратушний

Шановні Пані та Панове!

З нагоди Дня Незалежності Українська Всесвітня Координаційна Рада 30-31 серпня 2012 року в м. Києві провела науково-практичну конференцію«Проголошення української Незалежності - роль та місце української діаспори».

Конференцію відкрив Голова УВКР Михайло Ратушний, який привітав присутніх з Днем Незалежності України. У заході взяли участь представники владних структур, зокрема Володимир Яценківський, директор Департаменту зв'язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України, Юрій Кононенко, головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення та організаційної роботи юридичного забезпечення Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України, Людмила Іванова, директор Міжнародної української школи. Заступник директора департаменту у справах релігій та національностей - начальник відділу експертно-аналітичної роботи та зв'язків із релігійними організаціями Міністерства культури України, Михайло Будюк зачитав привітання учасникам конференції від Міністра культури України Михайла Кулиняка.

У конференції взяли участь заступники Голови УВКР Стефан Романів (західна діаспора), Тарас Дудко (східна діаспора) та Ольга Кобець (Україна), члени Президії УВКР, зокрема, Леонід Ткачук, голова Спілки українців Придністров'я, Олександр Зарічний, голова Української громади Азербайджану ім.Т.Г.Шевченка, Валентина Логвин, керівник «Громадського об'єднання «Центр української культури «Січ» з Білорусії, Валентин Пилипчук, представник ОУР Михайло Парипса, голова Республіканського громадського об'єднання Асоціації "Українці Казахстану та інші. Були присутні також представники громадських організацій та преса.

На засіданні було обговорено ряд важливих питань, зокрема, співпраця України з діаспорою, можливість дати новий поштовх для розвитку українських громадських об'єднань за кордоном, шляхи вироблення нових пропозицій до органів влади з метою поліпшення співпраці із закордонним українством.

У березні 2013 року виповнюється 20 років з часу заснування УВКР, тож учасники конференції вирішили звернутися до світового українства та Верховної Ради України з пропозицією відзначити цю подію як на державному рівні, так і в українських громадах за кордоном.

Обговорені також інші питання громадського життя закордонних українців. Зокрема, гостру дискусію викликали підсумки вступної кампанії закордонних українців до вищих навчальних закладів України. Як виявилося, існують значні відмінності і суперечності у трактуванні Закону про статус закордонного українця та визначеного ним принципу квотування для дітей закордонних українців. Саме це спричинило той факт, що з одного боку, квоти виявилися незаповненими, а з другого - батьки і діти ображені несправедливим оцінюванням.

Загалом питання освіти, як завжди, хвилювало всіх представників українських громадських організацій закордоном. Тому з особливою увагою була вислухана і обговорена доповідь Ірини Ключковської, директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». Вона внесла важливі пропозиції, як до плану заходів УВКР на 2013 рік, так і до ухвал. Про становище української мови в Криму доповідав письменник, Петро Вольвач.

Не менш принципово поставилися учасники конференції й до обговорення становища українців у Росії й тих утисків, яких зазнає організована громада з боку російської влади. Прийнята відповідна ухвала.

Ще одну гостру дискусію спричинило мовне питання, основним доповідачем з якого був член Президії УВКР, народний депутат України Павло Мовчан. УВКР прийняло відповідну заяву, однак одіозний «Закон про засади мовної політики» нібито нині доопрацьовується мовною комісією, тому це питання перебуває під контролем УВКР.

З початком виборчої кампанії до Верховної Ради України загострилося питання дотримання конституційного права закордонних громадян України обирати і бути обраними.

Уже вдруге УВКР запрошує на свої заходи представників Центральної виборчої комісії, однак і цього разу ніхто від ЦВК не з'явився. І це зрозуміло, адже виявилося що Закон про вибори у нас як дишло: одні громадяни, які живуть і працюють за кордоном, зокрема А.Шевченко, мають право обирати і бути обраним, а мільйони інших - ні.

Надсилаємо у додатку Ухвали, прийняті учасниками конференції.

З повагою

Заступник Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради,

Голова Секретаріату

Ольга КОБЕЦЬ

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Директор МІОК Національного університету 'Львівська політехніка' І. Ключковська виголосила доповідь стосовно освіти закордонних українців, а також внесла важливі пропозиції в Ухвали УВКР і план заходів
Директор МІОК Національного університету 'Львівська політехніка' І. Ключковська виголосила доповідь стосовно освіти закордонних українців, а також внесла важливі пропозиції в Ухвали УВКР і план заходів
Директор Департаменту зв'язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України В. Яценківський також брав участь у заході (фото з 60-річчя Української Ради Миру)jpg
Директор Департаменту зв'язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України В. Яценківський також брав участь у заході (фото з 60-річчя Української Ради Миру)jpg
Павло Мовчан став основним доповідачем з теми мовного питання в Україні (фото 'ТелеКритика')
Павло Мовчан став основним доповідачем з теми мовного питання в Україні (фото 'ТелеКритика')

На світлинах: Голова УВКР М. Ратушний. Директор МІОК Національного університету 'Львівська політехніка' І. Ключковська виголосила доповідь стосовно освіти закордонних українців, а також внесла важливі пропозиції в Ухвали УВКР і план заходів. Директор Департаменту зв'язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України В. Яценківський також брав участь у заході (фото з 60-річчя Української Ради Миру). Павло Мовчан став основним доповідачем з теми мовного питання в Україні (фото 'ТелеКритика').

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка