lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Закон «Про закордонного українця»
Михайло Ратушний, Голова УВКР.
Михайло Ратушний, Голова УВКР.

Верховна Рада України проголосувала за зміни до Закону України «Про правовий статус закордонних українців»

Більше 300 депутатів парламенту України проголосувало за зміни до закону «Про правовий статус закордонних українців». Після підписання президентом Віктором Януковичем він набирає чинності після 3-х місяців з дня його опублікування.

Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний позитивно оцінює прийняття Верховною Радою України відповідних змін до названого закону.

Багато пропозицій, що було напрацьовано УВКР та озвучено на V Всесвітньому Форумі Українців ввійшли у зміни до законодавства. Так спрощено процедуру набуття громадянства для закордонних українців, стаття 9 закону передбачає, що «закордонний українець який перебуває в Україні на законних підставах користується такими ж правами і свободами… як громадянин України за винятком встановлених Конституцією». Розділ 28 цієї ж 9 статті закону передбачає що «закордонним українцям щороку встановлюється квота прийому до вищих навчальних закладів у межах обсягів державного замовлення».

Зміни до закону передбачають створення спеціального органу виконавчої влади з питань співпраці з закордонними українцями (стаття 10²). А також необхідності затвердження спеціальної державної програми повернення та облаштування закордонних українців в Україні.

Як зазначив Михайло Ратушний: «Нажаль не всі пропозиції Української Всесвітньої Координаційної Ради, які реалізовувались як поправки до проекту народним депутатом України, членом Президії УВКР Іваном Зайцем - враховані. Так, відхилена пропозиція про обов'язковість для виконавчої влади надання гарантій задоволенню національно-культурних і мовних потреб закордонного українства.

Але загалом УВКР вважає прийняття закону Верховною Радою України в новій редакції позитивним кроком в забезпеченні правових, культурних і гуманітарних прав і свобод українців закордоном. Сподіваємось, що закон буде вчасно підписаний президентом України і надалі належно виконуватиметься всіма органами державної влади в повному обсязі.

На світлині: Михайло Ратушний, Голова УВКР.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка