lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Можливі сценарії російсько-українських відносин-2009?

Московський державний університет ім. М.В. Ломоносова.Після закінчення «газової війни» між Україною і Росією політики й експерти не полишають обговорювати подальші стосунки між двома державами

Якими бачать ці стосунки Європа й Росія? Чи вдасться Україні переконати Захід і Схід у надійності взаємин?

Насамперед збирається обговорити стосунки України з Росією Євросоюз. Раду Європейського Союзу передусім цікавить минула газова криза, а також перспективи розвитку стосунків з Україною і Росією. Дискусія щодо останнього розвитку газової кризи і безпосередньо питання енергетичної безпеки стоїть на порядку денному другим питанням. Питання розвитку стосунків з Україною і Росією обговорюватиметься на черговій сесії Ради ЄС і стосуватиметься переважно переговорів щодо нових угод.

За повідомленням Секретаріату Президента України Віктора Ющенка, глава держави також 26-27 лютого побуває з робочим візитом у Бельгії. До Брюсселя Президента України запросив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. В.Ющенко планує зустрітися з Ж. Баррозу і обговорити проблеми енергетичної безпеки. Крім того, передбачений обмін думками щодо підготовки угоди про асоціацію Україна –ЄС, а також засади взаємодії в рамках програми „Східне партнерство”.

Напередодні візиту Президента України до Бельгії міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначив, що Україна виражає зацікавленість щодо того, щоб виробляти разом з Європейським Союзом спільну енергетичну стратегію. Останні дії керівництва Російської Федерації щодо європейських країн, а саме зупинка постачань газу, змушує сьогодні і Україну і ЄС переосмислити енергетичну стратегію. З погляду очільника МЗС України, завдання нашої держави як майбутнього члена ЄС – поєднати з в цьому аспекті усилля власні та ЄС.

Росія зупинила постачання газу в Европу 7 січня, звинувативши перед цим Україну в крадіжці транзитного палива. Понад усе від обмеження постачань постраждали Словаччина, Чехія, Угорщина, Австрія, Болгарія, Румунія, Сербія, Хорватія, Словенія, Боснія і Герцеговина, Македонія і Греція. Після підписання протоколу про контроль за транзитом газу російська сторона погодилася відновити постачання. Після того, як транзит був відновлений, Європейська комісія заявила про свої наміри вкласти близько 3,5 млрд. євро інвестицій в підвищення енергобезпеки, зокрема в мережу перерозподілу газу.

На Сході особливу зацікавленість в обговоренні російсько-українських стосунків поки що проявлють здебільшого експерти. 26 січня 2009 року в Московському державному університеті ім. М.В. Ломоносова відбувся «круглий стіл» на тему „Російсько-українські відносини: сценарії на 2009 рік”. Захід організований агентством УНІАН спільно з інформаційно-аналітичним Центром вивчення пострадянського закордону Московського державного університету. Серед учасників заходу – генеральний директор Інформаційно-аналітичного центру вивчення пострадянського закордону Олексій Власов, співробітник Центру україністики та білорусистики МДУ Богдан Безпалько, політолог, співробітник Російської Академії державної служби при Президенті РФ Андрій Окара, директор інституту Центральної Азії та Кавказу Андрій Медведєв, виконавчий директор Євразійської мережі політичних досліджень Віталій Меркушев, директор інституту російського закордону Сергій Пантелєєв, співробітник Інституту країнознавства РАН Михайло Дронов та інші.

Чи стануть розглянуті експертами сценарії та вироблені ними рекомендації підґрунтям для подальшого розвитку стосунків між Україною і Росією покаже час.

Прес-служба Ураїнської Всесвітньої Координаційної Ради.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

На світлині: Московський державний університет ім. М.В. Ломоносова.

Коментар для нашого сайту співробітника Центру україністики та білорусистики МДУ пана Богдана Безпалька:

Я там був, але про усі сценарії, що там розглядалися, важко розповісти, тому що кожний експерт усе розглядав із своєї точки зору. Усе було досить плутано.

Я особисто зауважив, що багато чого залежатиме від того, як пройде зміна влади в Україні; а також про те, що фактично замінити українські транзитні потужності зараз неможливо. Навіть з урахуванням усіх існуючих газопроводів та тих, що будуватимуться у майбутньому.

Деяких з заявлених експертів просто не було (Андрія Окари, наприклад).

На мій подив, УНІАН цей захід - «круглий стіл» на тему „Російсько-українські відносини: сценарії на 2009 рік” анонсувало. Але нічого не розмістило з цього «круглого столу», хоча агенція була заявлена як один з співорганізаторів.

З повагою, Богдан БЕЗПАЛЬКО.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка