lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Про ще не сказане і не реалізоване

Наталя Литвиненко-Орлова

Планів і проектів мурманські «Лелеки» мають достатньо

Поки що не побачив світ такий нереалізований проект, як Вечір-спогад, присвячений вшануванню пам’яті славетного українського роду Симиренків, - великих трударів-вчених світового масштабу, садівників, видатних організаторів цукрового виробництва, меценатів і патріотів.

Розминулась з реальністю і реалізація проекту “Від яблук з медом до космічних обріїв”. Цей захід ми хотіли присвятити пам’яті українців - винахідників абсолютно полярних захоплень і уподобань в праці таких, як Петро Прокопович, який першим у Світі зробив вулик і рамку для збору меду. Його винахід дав можливість збирати мед, не знищуючи бджіл. Пригощаючись запашними яблуками “Ранет Симиренка” знову варто згадати про Левка Симиренка, - великого садівника і патріота.

А до космічних обріїв сягнули теоретично – винахідливою думкою знов-таки наші українці-винахідники, - Костянтин Ціолковський, Валентин Глушко, Архип Люлька, Юрій Кондратюк, Олександр Засядько, Михайло Янгель, Володимир Челомей, Ігор Сікорський, Микола Кибальчич, Сергій Корольов, Микола Духов та ін. Винахідником телебачення також був наш земляк, син українського письменника, Павла Арсеновича Грабовського - Борис Грабовський.

Планували й такий чудовий захід, як проведення Музичної зустрічі - спогаду “Мамина пісня”. В рамках цього заходу планувалась презентація книги Ніни Матвієко “Виорю я нивку широкую”, а відтак і виконання низки пісень з цього унікального видання. То була б відверта зворушлива зустріч з шанувальниками дитинних спогадів, коли сльозою вибілюється смуток і радість,- коли , Душа гортає піснями, думками, і тулиться до України. Такі зустрічі фактично дають можливість думкою і згадкою побувати в Україні. Давно напрацьований чудовий сценарій до театралізованого музично-етнографічного дійства «Старосілля» та ще виплекана у куточках пам’яті ідея проведення заходу - пам’ятки, присвяченого українській УдовісолдатціІ… Але без відповідної підтримки, то марні надії…

Прикро ще й від того, що вищезгадані нереалізовані проекти приймали участь у конкурсах-планах, впроваджених з боку МЗС України. Вже й були визначені суми коштів на реалізацію трьох із них… Але якась зла воля щоразу відкидувала наші проекти в небуття і обіцяні кошти так і не надійшли. Життя показало, що конкурсним успіхом користуються такі заходи, як проведення днів української культури. А хіба наші тематичні, науково-обґрунтовані (!) просвітянські проекти, не були б тими самими днями української культури?

Як життя прожити… - Так говорять українці - шанувальники наших заходів, даючи оцінку почутому і побаченому. Бо звичайні концерти – це форма учорашнього дня. Сьогодні, як ніколи, люди хочуть знати більше про свою прабатьківську землю, - рівно ж як і творчій ланці нашої Громади більш цікаво працювати в просвітянському окресленні, в розкритті перлинних тем з царини нашої неперевершеної української культури.

На цей час змінились керманичі, як на посаді мера Мурманська так і на посаді губернатора Мурманської області. Але ми покладаємо надію, що і нове керівництво буде до нас прихильним і справедливим. Щоправда, на завоювання авторитету можуть пройти многотрудні та довготривалі роки…

Ділимося з друзями великою радістю. Вперше за 20 років плідної громадської роботи, мурманська українська Громада «Лелеки» отримала від держави Україна чудові сценічні костюми.

З цього приводу висловлюємо слова щирої подяки: - Уряду України, Завідуючому відділом з питань закордонного українства при МЗС країни, Василю Дмитровичу Боєчку, Генеральному консулу України в Санкт-Петербурзі, Наталії Володимирівні Прокопович, консулу, Максиму Олександровичу Лазаренку.

Наталя ЛИТВИНЕНКО-ОРЛОВА.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

На світлині: Наталя Литвиненко-Орлова.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка