lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Біографія Володимира Федоровича Павука

 

Голова національно-культурної автономії українців м. Новосибірська Володимир Федорович Павук народився 26 листопада 1950 року в с. Андріївка Буського району Львівської області в сім’ї колгоспниці та будівельника.

Закінчивши на відмінно восьмирічну школу, у 1966 р. поступив до Київського геологорозвідувального технікуму за спеціальністю «розвідувальна геофізика». По закінченню навчання попросився на роботу в Сибір, бо, як сам згадує, «хотів романтики і мандрувати». Із  квітня 1970 року почав працювати в Березівській експедиції в Західному Сибіру  і  20 років займався пошуками уранових покладів. Пройшов посади від техніка-геофізика до заступника начальника експедиції. Паралельно закінчив за фахом інститут  в Москві.

В 1991 році, після розвалу СРСР, зайнявся будівельним бізнесом. Мандруючи країнами  Європи, Азії, США та Канади,  вивчав процеси еміграції українців в світі.

 Із 2007 р.  очолив НКА українців Новосибірська. За власні кошти орендував та капітально відремонтував приміщення для Українського  Культурного Центру в Новосибірську, урочисто відкритого 1 листопада 2007 року.  У 2008 році, як голова автономії , провів її реорганізацію, змінив статут, упорядкував  членство в організації, організував сторінку НКА на сайті «Кобза - українці Росії», почав інформувати ЗМІ про діяльність української організації в місті та за межами країни.

У 2009 році створив український вокальний ансамбль «Мрія», який є кращим аматорським українським колективом в місті, утримує його, як і Український Культурний Центр, за власні  кошти.

У  2013 р. добився дозволу на встановлення в Новосибірську погруддя Т.Г. Шевченка на  честь 200-річчя з дня народження поета. Організував конкурс на кращий проект погруддя. У вересні  2015 р., незважаючи на тиск та погрози місцевих радикалів, урочисто відкрив пам’ятник Кобзарю в центрі Новосибірська, споруджений  ним знов таки за власні кошти. Біля пам’ятника посадив калинову алею та вербу, внучку шевченкової верби з Мангишлаку. В 2017 р. розробив та узгодив проект скверу імені Т.Г. Шевченка на місці його погруддя, почав його реалізацію.

В 2016 році Володимир Павук добився випуску Поштою Росії поштового конверту із зображення погруддя Т.Г. Шевченка в Новосибірську в кількості 500 тис. шт.

За весь період керівництва НКА Володимир Павук організував і спонсорував сотні різних українських культурних заходів в  Новосибірську та Новосибірській області, концертів української пісні, лекцій, виставок прикладного українського мистецтва. Написав десятки різних статей в ЗМІ,  провів безліч  виступів на телебаченні і радіо про діяльність організації, яку очолює, про український рух в Сибіру, про українську культуру, завжди підкреслюючи свою українську ідентичність. Наразі добивається від влади офіційного відкриття в Новосибірську недільної школи української мови та культури.

Підтримує тісні зв’язки з українськими культурними громадськими організаціями в Росії, Україні, Канаді,  США,  Австралії та інших країнах.

Був делегатом з’їздів Світового Конгресу Українців, заступник голови Асоціації «Содружество», котра об’єднує в Новосибірську представників 27 національних організацій.

Має двох синів та четверо онуків, яким  (в т.ч. й їхнім вже сім’ям) прищепив українські  традиції. Протягом багатьох років незмінним помічником в проведенні культурних українських  заходів була дружина Володимира Федоровича  - Валентина Василівна (померла в 2018 р.).  Сім’я Володимира Павука була однією з переможниць конкурсу  «Обличчя української родини Росії» в Українському культурному центрі в Москві в 2012 р.

Двічі Володимира Павука визнавала переможцем в номінації «Українець року в Росії» редакція сайту «Кобза - українці Росії».

При нагородженні у 2016 році Редакція  «Кобзи» так визначила його заслуги:

- За будівництво пам’ятника Тарасу Шевченку у Новосибірську. За організаторські та спонсорські зусилля.

- За зусилля по зміцненню російсько-українських культурних відносин, що виявилися в процесі будівництва пам’ятника Великому Кобзарю.

При нагородженні у 2019 році Редакція «Кобзи» так визначила його заслуги:

- за багаторічне самовіддане служіння українській діаспорі на посаді голови української автономії м. Новосибірськ,

- за блискучу публіцистичну діяльність як у діаспорних, так і в занальноросійських ЗМІ,

- за щедру меценатську підтримку української діаспори, що не має аналогів у Росії.

На момент 2020 року Володимир Павук залишається одним із провідних діячів української діаспори у Росії, що в умовах відсутності федеральних українськиї організацій, робить його одним из 3-4 неформальних лідерів діаспори. Стиль керівництва Володимира Павука це – дипломатія, видатна організаційна робота, публіцистична діяльність і щедре меценатство.

Редакція «Кобза – українці Росії»

Додатково:

http://www.kobza.com.ua/povidomlennja-redakciji/6161-vitaiemo-peremozhtsiv-u-nominatsii-kobzy-za-2019-rik.html

http://www.kobza.com.ua/povidomlennja-redakciji/5236-vyznacheni-peremozhtsi-kobzy-v-nominatsiiakh-ukrainets-roku-u-rosii-ta-ukrainets-roku-v-ukraini.html

На світлині:

Володимир Павук, голова НКА українців Новосибірська

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка