Володимир Павук

У Новосибірську висадили Шевченкову вербу

Чи думав Тарас, коли встромив вербову гілку в Оренбурзьку землю, що через багато років вербова гілочка потрапить в українську землю, а звідти до Сибіру? Невідомо. А може, і думав, особливо тоді, коли з тої гілочки в Новопетрівській фортеці за 8 років виросла справжня верба, яка своїм холодком обіймала Тарасову голову і трохи заспокоювала….

Красиво написав російський письменник Костянтин Паустовський у своїй маленькій повісті «Тарас Шевченко», яку надрукували у 1939 році. Повість розпочинається саме з події, яка відбулася в Гур`єві, де дідусь розповідає своєму онуку, нащадку Тараса про те, як солдат Шевченко випадково підняв на вулиці у Гур’єві вербову паличку і потім посадив її по прибутті в Новопетрівську фортецю. Вчасно була написана і надрукована ця повість, адже у 1939 році у Києві, тоді уже столиці України, збудовано пам’ятник Тарасу Шевченкові на тому місці, де колись стояв пам’ятник Миколі Першому, котрий віддав Шевченка в москалі, без права писати і малювати, та ще й заборонив підвищення у званні, як додаткове покарання.

Може б, Тарас побачив свою вербу дуже великою, якби не смерть царя Миколи.  Клопотання друзів та намагання нового царя Олександра ІІ бути демократичним царем, наблизили звільнення рядового і хворого москаля Шевченка з російської армії. В Новопетрівській фортеці лишилися друзі, верба і сад, посаджений комендантом Усковим разом з Тарасом.

У радянські часи було прийнято відвідувати місця поета Шевченка великими делегаціями. Так сталося і в 1961 році, коли  тодішню фортецю Шевченка відвідала делегація львівських письменників. Вони привезли гілочки верби Шевченка з Мангишлака і посадили у Стрийському парку у Львові. І з тієї гілочки виросла велика, розлога верба.

Ще в 2011 році у авторів статті народилась ідея перевезти гілочку шевченкової верби до Сибіру. На жаль, перша спроба була невдалою, гілочка не прийнялась, напевно, початок вересня був непідходящим для цього часом.

Навесні 2012 року спробу повторили, організували пересилку попутчиками (допомагали Ярослав Любченко та Ольга Хоменко) кількох гілочок від шевченкової верби зі Стрийського парку у Львові. Спочатку Гнат Стеценко посадив їх у глечик у себе вдома. Потім, коли гілочки прийнялись і пустили листочки, вирішили пересадити їх у садибу голови національно-культурної автономії українців м. Новосибірська Володимира Павука, щоб можна було за ними доглядати, поливати. Причому для пересадки вибрали день 5 травня. В цей день (за новим стилем) у 1838 році російські друзі спільно з земляками викупили Тараса Шевченка з кріпацтва. Тому ця подія для нас мала немале символічне значення. Для посадки запросили також Генерального консула України в Новосибірську Василя Турка.

І так три роки поспіль господар садиби доглядав за вербами… А коли стало відомо про початок спорудження пам`ятника  Т.Г. Шевченку в Новосибірську, вирішили, що ці верби обов`язково треба пересадити до скверу біля пам`ятника. І ось  5 травня 2015 року, (зверніть увагу, знову 5 травня!) вже підрослу до трьох метрів вербу  пересадили в майбутній сквер, де скоро почнеться спорудження  пам`ятника самому Т.Г. Шевченку.

Ось так з’явилася в Новосибірську Шевченкова верба….

Володимир Павук, голова національно-культурної автономії українців Новосибірська.

Гнат Стеценко, член Ради, активіст автономії.

 

На світлинах: Володимир Павук. Та сама Шевченкова верба, Мангишлак, кінець 80-х років ХХ століття. Гнат Стеценко з дружиною біля верби у Стрийському парку. Володимир Павук біля верби у Стрийському парку. Таблиця біля верби. Перед посадкою, Володимир Павук, Гнат Стеценко, Василь Турок, 5.05.2012 р. Процес пересадки. Гілочки пересаджені. Верба наприкінці літа 2012 р.Верба влітку 2014 р.Верба навесні 2015 р., перед пересадкою. Володимир Павук пересаджує вербу на ділянці, де буде встановлено пам`ятник Тарасу Шевченку. Володимир Павук і активіст Микола Шаповаленко. Рости собі, Шевченкова вербо, довго-предовго!

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка