Співає заслужена артистка України, солістка Великого театру Росії  Галина ЧорнобаГімн російської столиці на день її 860-річчя виконала московська українка

Першого й другого вересня Москва в черговий раз відзначила День міста. Як завжди, широко, масово, весело - святкувати москвичі вміють. Звичайно, нинішні урочистості не можна порівняти з тими, що відбувались десять років тому, але тоді й дата була дещо "круглішою" - 850. І все ж, під час нинішнього уїк-енду дорослим і дітям було куди піти, на що подивитись. За давньою традицією культурно-масові заходи проводились не лише в центрі столиці, але й на місцях - в адміністративних округах,  муніципальних районах.

Один із таких заходів - Фестиваль національних колективів "Хоровод дружби" відбувся другого вересня на  території Всеросійського Виставкового Центру (колишня ВДНГ) і став справжнім святом єднання представників різних  народів і націй, які населяють не лише  багатоетнічний мегаполіс - Москву, але й всю Росію. Треба сказати, що на ВВЦ подібні заходи проводяться досить регулярно. Наприклад, щорічно збираються тисячі людей на Сабантуй, Новруз та інші національно-етнографічні  й релігійні  свята, які влаштовують працівники  комплексу.

Національні творчі колективи й окремі виконавці (як аматорські, так і професійні), залюбки демонструють на концертних майданчиках ВВЦ свою майстерність, з живою цікавістю запозичують корисний досвід; спілкуються між собою, налагоджуючи творчі зв'язки, з тим, щоб потім запрошувати один одного в гості на свої національно-культурні заходи.

Цього разу на головному вході гостей і учасників Фестивалю зустрічав духовий оркестр, а потім на центральній алеї відбувся парад учасників. І ось вже на сцені  стилобату павільйону №1 - зведений хор національних колективів Москви.  Народний артист СРСР Василь Овсянніков та заслужена артистка Росії, заслужена артистка України, солістка Великого театру Росії Галина Чорноба разом з усіма виконують "Гімн Москви". Взяла участь у зведеному хорі й Українська народна хорова капела під керівництвом заслуженого працівника культури Росії й України Вікторії Скопенко.

А далі до всіх присутніх з вітальним словом звернувся Голова Комітету міжрегіональних зв'язків і національної політики Москви Олексій Александров. Від імені учасників Фестивалю "Хоровод дружби" йому вручила хліб-сіль на вишитому рушнику голова Товариства молдавської культури "Надія" Лідія Міхеєва. Привітати гостей і учасників Фестивалю прийшли також народна артистка СРСР Людмила Хітяєва та заслужений діяч мистецтв Росії, композитор Олександр Журбін.

Розпочався великий, різноплановий концерт. Колективи й окремі учасники змінювали один одного.  Для декого чималої сцени павільйону "Центральний" було замало і тоді сценою ставав асфальтовий майданчик, що розділяв глядачів і стилобат… А присутні, як це часто буває в подібних випадках, піддавшись святковому настрою й ритмічній музиці влаштували свій хоровод: кружляли в танці, співали разом з виступаючими…

Московська публіка тепло сприймала виступ молодої співачки з Києва, лауреата міжнародних конкурсів Христини Охітви, підспівувала, коли солістка виконувала "Червону руту", що вже стала українською естрадною класикою. Оплески й квіти чекали Галину Чорнобу, коли вона знову вийшла на сцену. А соліст Московської державної філармонії Руслан Кадіров, який представляв Культурний центр України в Москві, був нагороджений оваціями за виконання трьох пісень: безсмертної "Бесаме мучо", єврейської "Хава нагіла" та української "Ніч яка місячна". Не менш тепло зустрічали присутні виступ заслуженого працівника культури Казахської РСР з українським прізвищем (батько у неї українець) Тетяни Полтавської (Габелко).

Всім учасникам Фестивалю національних колективів "Хоровод дружби" були вручені пам'ятні дипломи.

На дворі радів теплу і сонцю вересневий день, а люди раділи пісні й танцю. Москва святкувала свій  черговий день народження.

Віктор ГІРЖОВ,

журналіст

Українська народна хорова капела Москви в складі об’єднаного хору

Василь Овсянніков та Галина Черноба під час виконання Гімну Москви

Співає Тетяна Полтавська (Габелко)

Виступає киянка Христина Охітва

На світлинах: Співає заслужена артистка України, солістка Великого театру Росії Галина Чорноба. Українська народна хорова капела Москви в складі об'єднаного хору. Василь Овсянніков та Галина Черноба під час виконання Гімну Москви. Співає киянка Христина Охітва. Співає Тетяна Полтавська (Габелко). Фото автора.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка