lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українське свято на вулиці Трифоновській, 61

Бібліотека  української літературиУ Москві відкрито нове приміщення Бібліотеки української літератури 

26 травня відбулося урочисте відкриття нового приміщення Бібліотеки української літератури в Москві, в якому взяли участь керівники міста, Міністерства закордонних справ Російської Федерації, Посольства України, Комітету з культури Москви та управління культури Центрального адміністративного округу, представники громадськості, української діаспори, працівники московських бібліотек, гості з України.

Відкриваючи урочистості, перший заступник Мера Москви в Уряді Москви Людмила Швецова сказала, що це знакова подія у культурному житті російської столиці, що співпадає не лише зі святкуванням Дня російських бібліотек і Дня Києва, але й з відзначенням Днів слов'янської писемності та культури. Вона також підкреслила, що сьогодні великий інтерес до української літератури виявляють не лише етнічні українці, що мешкають у Москві, але й всі ті, хто цікавиться українською історією та українською культурою.

У читальному залі Бібліотеки

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Російській Федерації Олег Дьомін подякував Уряду Москви за створення хороших умов для вивчення та пропаганди української літератури та культури. Він зачитав привітання співробітникам та читачам бібліотеки, українській громаді від Президента України Віктора Ющенка. "Ще від часів Ярослава Мудрого книга для наших предків була джерелом знань і мудрості. Приємно, що сьогодні у Москві відроджується унікальна українська бібліотека, заснована в 20-х роках минулого століття. Нехай вона стане храмом духовності, осередком пізнання Шевченкового слова, національних традицій та звичаїв. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом", говориться, зокрема, у привітанні.

Перший заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Денисов, який розпочав свій виступ привітанням українською мовою, говорив про фактичне відродження української бібліотеки в Москві, здійснення нею широкої культурно-просвітньої, науково-допоміжної та видавничої діяльності, відзначив, що відкриття бібліотеки демонструє великий взаємний інтерес, бажання народів обох держав тісно спілкуватися один з одним, нагадує про історичні, культурні корені, що зв'язують росіян та українців. Він згадав широко відому в Росії творчість Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, образ України, створений Миколою Гоголем, українські теми та мотиви у творах Олександра Пушкіна, Льва Толстого, Антона Чехова, Костянтина Паустовського, інших російських письменників та митців. 

Андрій ДенисовЗаступник міністра культури та туризму України Ольга Костенко розповіла про велику увагу, яку приділяють в Україні зміцненню зв'язків із закордонними українцями, пропаганді та показу кращих досягнень української культури. Вона відзначила велику роботу багатьох бібліотек України, які сприяли поповненню фондів московської української книгозбірні.

Член Ради Федерації Федеральних Зборів Росії, голова рад Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії Василь Дума говорив про багаторічні зусилля української громади, зокрема членів Бібліотечної Ради та  Товариства шанувальників української книги, підтримані Урядом Москви, по відродженню Бібліотеки, комплектуванню її фондів.

Директор Публічної бібліотеки імені Лесі України міста Києва Людмила Ковальчук, яка протягом сімнадцяти років разом зі своїм колективом допомагала становленню московської української Бібліотеки, передала їй нові українські книги та теплі слова вітання від Київського міського голови Леоніда Черновецького. Він, зокрема, зазначив, що "київська міська влада завжди підтримувала роботу Бібліотеки української літератури в Москві, бо там, де процвітають бібліотеки, панує мир, добро, повага до людини, успішно вирішуються найважливіші соціальні проблеми. Впевнений, що і надалі співпраця публічних бібліотек Києва з Бібліотекою української літератури в Москві буде продовжуватися".

Біля входу в Бібліотеку гості з України директор Центральної дитячої бібліотеки м. Києва ім. Т. Шевченка Надія Безручко (ліворуч) та Людмила КовальчукПривітання, подарунки Бібліотеці надійшли також від голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Івана Чижа, головного редактора провідної російської книжкової газети "Книжное обозрение" Олександра Гаврилова, багатьох українських бібліотек, видавництв, українських громад Росії.

Зали Бібліотеки прикрашають роботи відомих українських художників Едуарда Антохіна, Олександра Масика, Віталія Франчука, народних майстринь Марії Буряк та Марфи Тимченко, вироби декоративно-ужиткового мистецтва членів Спілки майстрів народного мистецтва України, а також художні фотографії видатних пам'яток архітектури України, надані Всеукраїнським видавництвом "Мистецтво".

Директор Бібліотеки Валентина Слюсарчук та бібліотекарі провели екскурсії для гостей та читачів по її новим приміщенням, ознайомили їх з мультимедійною презентацією, книжково-ілюстративною виставкою раритетних видань з фондів книгозбірні.

Василь ДумаВ актовому залі Бібліотеки відбувся великий святковий концерт, в якому взяли участь Українська народна хорова капела Москви під проводом заслуженого працівника культури Російської Федерації та України Вікторії Скопенко, солістка Великого театру Росії заслужена артистка Росії та України Галина Чорноба, лауреат міжнародних конкурсів соліст Московської державної академічної філармонії Руслан Кадіров, квартет братів Стацюків, бандуристка Вікторія Шевченко, почесний працівник культури Москви Володимир Праслов та інші виконавці.

На світлинах: Вхід до Бібліотеки з вулиці Гіляровського; директор Бібліотеки Валентина Слюсарчук, бібліотекарі Олена Мальцева, Тетяна Телелейко (зліва направо); у читальному залі Бібліотеки; медіацентр Бібліотеки; біля входу в Бібліотеку гості з України: директор Центральної дитячої бібліотеки м. Києва ім. Т. Шевченка Надія Безручко (ліворуч) та Людмила Ковальчук; виступають: Людмила Швецова, Олег Дьомін, Андрій Денисов, Ольга Костенко, Василь Дума.

Юрій КОНОНЕНКО.

Наша довідка:

Державну установу культури міста Москви "Бібліотека української літератури" створено Урядом Москви в грудні 2000 року з ініціативи української громадськості. Бібліотеку організовано на базі заснованого в грудні 1989 року відділу української літератури (на правах бібліотеки) однієї з бібліотечних систем Південно-Східного адміністративного округу Москви.

Основою фонду стали передані найбільшими бібліотеками України, а також Російською державною бібліотекою і Публічною бібліотекою ім. М.О.Некрасова м. Москви в 1989-1993 роках українські книги. Бібліотека систематично отримує в дарунок літературу, інші документи від установ, організацій, приватних осіб з України, Російської Федерації та інших країн світу.

Бібліотека продовжує діяльність Центральної української бібліотеки в Москві, заснованої в 1920-х роках (за деякими відомостями - у 1918 році) і ліквідованої в 1938 році (останні книги українською мовою передані в 1949 році Науковій бібліотеці Львівського державного університету ім. Івана Франко; у 1994 році частину з них (1200 екземплярів) повернуто до Москви).

Директор Бібліотеки Валентина Слюсарчук, бібліотекарі Олена Мальцева, Тетяна Телелейко (зліва направо)

У 2004-2006 роках за рахунок коштів інвестиційної програми міста було проведено роботи з пристосування приміщень новозбудованої будівлі, завдяки яким Бібліотека отримала приміщення загальною площею 607 кв. м з просторими та функціональними читальним, малим та великим конференц-залами, медіатекою, книгосховищами. Найближчим часом у приміщенні Бібліотеки передбачається відкрити українську книгарню.

У цей час Бібліотека - найбільший у Російській Федерації бібліотечний комплекс, який має зібрання сучасної української книги, створений з максимальним врахуванням сучасних технологій та устаткований новітнім обладнанням; єдина загальнодоступна спеціалізована бібліотека, мета якої - знайомити читачів з літературою та іншими документами українською мовою, а також російською та іншими мовами - з літературою про історію, політику, культуру України.

На 1 травня 2006 р. фонди Бібліотеки нараховують понад 50 тис. одиниць збереження, зокрема: 25 тис. примірників книг, 15 тис. примірників журналів та видань, що продовжуються, 980 комплектів газет (у тому числі - колекція газет українських об`єднань Російської Федерації - з початку 1990-х років), а також карти, ноти, образотворчі видання, аудіо- та відеозаписи, рукописи. У 2006 р. надходить понад 70 назв українських газет та 130 назв журналів і видань, що продовжуються. У фонді - книги з історії, мистецтва, мовознавства, релігії, інших галузей знання, художня література українською, російською, польською, англійською та іншими мовами. Електронні каталоги Бібліотеки містять близько 17 тис. записів.

Людмила Швецова

У Бібліотеці можна оформити передплату на українські часописи.

Бібліотека не лише збирає книги, інші друковані й аудіовізуальні документи, але й веде різноманітну культурно-освітню, науково-допоміжну, видавничу діяльність, підтримує міжнародні зв'язки.

У Бібліотеці регулярно проводяться книжково-ілюстративні виставки, зустрічі з українськими громадськими діячами, письменниками, діячами мистецтва, творчі вечори, засідання Українського історичного лекторію, заходи, що проводяться разом з українськими громадськими організаціями Росії та Москви.

З 1998 року Бібліотека створює електронну бібліографічну базу даних "Українці та українська культура в Російській Федерації", готує матеріали для бібліографічного покажчика по цій темі.

З 1997 року в серії видань Бібліотеки видані українською і російською мовами книги і брошури про українського поета Валеріана Поліщука, художницю Катерину Білокур, історію Бібліотеки. З 1996 року працює веб-сайт Бібліотеки в мережі Інтернет, здійснюється розсилання в електронному виді списків нових надходжень у Бібліотеку.

Бібліотека систематично підтримує плідні контакти з найбільшими бібліотеками України - Національною бібліотекою України ім. В.І.Вернадського, Національною парламентською бібліотекою України, Львівською науковою бібліотекою ім. В.Стефаника НАН України, Харківською державною науковою бібліотекою ім. В.Г.Короленка, Одеською державною науковою бібліотекою ім. М.Горького, Державною історичною бібліотекою України, Публічною бібліотекою ім. Лесі Українки м.Києва, видавництвами України, а також з українськими бібліотеками та громадськими організаціями різних країн поселення українців.

Медіацентр Бібліотеки

Розпорядок роботи Бібліотеки: понеділок, вівторок, середа, четвер, п'ятниця - з 12-ї до 19-ї год., субота - з 12-ї до 18-ї год. Остання середа кожного місяця - санітарний день. Влітку режим роботи Бібліотеки змінюється.

Адреса Бібліотеки: Россия, 129272, Москва, Трифоновская ул., 61, Библиотека украинской литературы.

Олег ДьомінБібліотека знаходиться навпроти торцевого боку Ризького вокзалу (через Сущьовський вал). Вхід до Бібліотеки: у читальну залу, абонемент, відділ дитячої літератури, медіатеку - з вулиці Гіляровського; в актову залу та відділ російської україніки - з Трифоновської вулиці.

Їхати до ст. метро "Рижская", Ризького вокзалу, залізничних платформ "Рижская", "Ржевская". Від станції метро слід пройти у підземний перехід через проспект Миру та вийти на Сущьовський вал біля нового готелю "Холідей Інн"; Бібліотека розташована на першому поверсі сусіднього з готелем будинку (йти від метро 5-7 хвилин). До Бібліотеки можна дістатися також міським транспортом: з боку центру міста - тролейбусами 9, 14, 37, 48, маршрутним таксі 9к, 14к до зупинки "Трифоновская ул."; з боку Всеросійського виставкового центру - тролейбусами 9, 14, 37, 48,  маршрутним таксі 9к, 14к до другої зупинки "Рижский вокзал" (після естакади), автобусами 85, 714 до зупинки "Рижский вокзал" (кінцевої), маршрутне таксі 714 може зупинитися прямо біля входу в Бібліотеку; з боку Савьоловського вокзалу - тролейбусами 18, 42, автобусом 84 до зупинки "Рижский вокзал" (кінцевої); з боку початку Трифоновської вулиці - автобусами 0, 19, маршрутним таксі 19 до зупинки "Ул. Гиляровского" (знаходиться навпроти входу в актову залу Бібліотеки), з боку Сокольників - автобусами 265, 778, маршрутним таксі 265 до зупинки "Рижский вокзал" (кінцевої).

Ольга КостенкоТимчасовий телефон: +7 926 530-2159 (з території Російської Федерації набирати 8-926-530-2159). На цей номер можна телефонувати з міських телефонів.

Web: http://www.webcenter.ru/~libukr. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Поштова адреса для кореспонденції в Україні: 03999, Київ-35, вул.Петрозаводська, 2а, ДП "Преса", кімната 609 - для Бібліотеки української літератури в Москві.

Бібліотека з вдячністю прийме в дар від видавництв, громадських організацій та приватних осіб українські книги, інші друковані видання, аудіо- та відеозаписи; їх можна передати або надіслати на нашу адресу в Москві, або передати у Публічну бібліотеку ім. Лесі Українки м. Києва (вул. Тургенівська, 81/83, тел. 486-50-93, 486-64-41).

28 травня 2006 р.

Об'єднана прес-служба Федеральної національно-культурної

автономії українців Росії, Об'єднання українців Росії та

Бібліотеки української літератури в Москві

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка