lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Відійшла у вічність відома діячка українського руху в Росії Мирослава Філіпова

Внаслідок хвороби перестало битися серце активної української активісти з Томська Мирослави Філіпової

Болем у серцях українців Росії відгукнулося повідомлення про передчасну смерть відомої активістки українського руху Росії з Томська Мирослави Філіпової. Помер також і її чоловік. Сторінки Фейсбуку рясніють співчуттями і спогадами про цю чудову людину, патріотку України. Мирослава Філіпова декілька років очолювала «Центр української культури "Джерело"», входила до керівних структур українців Росії.

Ось що написала на своїй сторінці Наталія Литвиненко: «Не стало Миросі Філіпової (з дому — Булка) з далекого Томська. Нещадний ковід... Оце фото я дістала з теки «НАШІ». Так, бо Мирослава була дійсно НАША — патріотка України, донька св. пам. Ореста Булки, який чудом вцілів у жорнах кривавого процесу 59 –ти (звинувачення в українському націоналізмі. – Авт.). Ми завжди раділи одна одній… Не стало високопорядної, світлої Людини. Жаль і туга огортає душу. Мирослава — заслужений лікар РФ. І як таке могло статися? У великому смутку залишила вона землю Львівщини, бо була звідти родом, родину домашню і родину світових українців. Царство Небесне тобі, Миросю. Хай щедрий Господь пригорне тебе в оселях своїх Господніх і упокоїть зі Святими. Амінь».

Зі щемом написані слова ще одного відомого українського діяча РФ Володимира Павука з Новосибірська: «Сумна звістка... Вчора, 21 листопада, пізно вечором, в самий День свого народження, після тривалої хвороби від ковіду в Томську померла Мирослава Орестівна Філіпова...

Не стало нашої подруги, всіма шанованої активістки українського руху з великим стажем, патріотки України... Мирослава Орестівна внесла неоцінимий внесок у справу підтримки й розвитку української культури та народних традицій на сибірській землі. Створена нею школа з вивчення української мови в Томську була для нас багатьох прикладом для наслідування. Ми обмінювались досвідом і приїздили одне до одного на культурні заходи...

Нам її дуже не вистачатиме... Найщиріші співчуття від українців Новосибірська родині та близьким Мирослави Орестівни...».

Людмила Мельник з Москви так відгукнулася на сумну звістку: «Не стало нашої Миросі... Спілка українок Росії глибоко сумує з приводу тяжкої втрати голови «Центру української культури «Джерело» Мирослави Орестівни Філіпової (м. Томськ). Страшна хвороба забрала їх обох, із її чоловіком. Жахлива втрата для родини, для українського руху в Росії.

Віддана своїм українським ідеалам, завжди спокійна, виважена, розсудлива, професійна, вона залишиться в наших серцях… Співчуття рідним та близьким.

Сумно. Прикро. Боляче...»

Коротко, але ємко висловився з приводу трагічної кончини Мирослави Філіпової Генеральний консул України в Краснодарі Тарас Малишевський: «Велика втрата для української діаспори і для України. Глибокі співчуття рідним та близьким».

Денис Чернієнко від імені українців Башкортостану опублікував таке співчуття: «Українці Башкортостану, товариство "Кобзар" висловлюють глибоке співчуття рідним та близьким, друзям з приводу передчасної смерті пані Мирослави Філіпової. Розділяємо біль та схиляємо голови в скорботі.

Нелегке життя випало на долю цієї неймовірно світлої жінки, яка спізнавши трагічну втрату сина Андрія та роки боротьби з системою за справедливе покарання винуватців трагедії, все життя віддавала улюбленій справі — своєму покликанню — допомагала жінкам у здійсненні їхньої найзаповітнішої мрії — мрії материнства, була заслуженим лікарем РФ, всю себе несла людям і служила їм...

І те, що засіяли репресовані батьки в її душу, проросло і дало рясні плоди: саме завдяки її самовідданій праці вдалося зберегти українську громаду в Томську, не допустити її розколу, у

непрості часи зберегти українську школу (гурток), що протягом 30 років працює, плекаючи любов до рідної мови та культури в не одного покоління українців, народжених за межами неньки-України, —усе своє життя Мирослава Орестівна гідно несла звання Людини і славної доньки українського народу...

Тож нехай Всемилостивий Господь прийме її Світлу та Щиру Душу, Душу Справжньої Українки, і оселить там, де праведні спочивають... Царство Небесне і Вічна Пам'ять...

Із сумом, Василь Бабенко, Володимир Дорошенко, Юлія Сіренко, Максим Пилипак, Денис Чернієнко».

Директорка Міжнародного інституту освіти, культури та звязків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська написала проникливі слова про втрату, якої зазнало українство: «Як же так? Заскоро знялася і полетіла до неба! Ще стільки справ чекало на Вас, ще стільки учнів могло б навчитися української ! Як же нам не вистачатиме Вас — доброї подруги для МІОКу! Кожного разу вона обо‘язково заходила до нас, коли приїжджала до донечки Мартинник Оксана до Львова. Просила не фотографувати і не писати, розповідала про свою громаду, плакала над долею поранених хлопців і завжди залишала гроші для наших покалічених війною вояків. Важко переживала, що змушена жити в Росії, країні-агресорі. Думаю, що ці страждання й ослабили її. Вічная пам‘ять великій патріотці України, лікарці, педагогині української школи, прекрасній людині! Сумуємо...».

Відгукнулася на трагічну подію і відома українська активістка з Омська Лідія Близнова: «Я познайомилася з пані Миросею на ювілеї української громади Новосибірська. Як вона пригортала до себе і знайомих, і незнайомих людей, була щира, привітна, доброзичлива... Великий сум огортає душу... Не віриться... Царство Небесне рабі Божій Мирославі. Вічна пам'ять... Зі Святими упокой, Боже, її душу».

Пані Мирослава була висококваліфікованим і шанованим фахівцем-медиком: випускниця Томського медичного інституту, вона понад 30 років працювала у Генетичній клініці НДІ медичної генетики в Томську.

Про її професійну діяльність говориться в повідомленні томського телеканалу ТВ-2, який цитує інформацію з сайту Томського НДІ медичної генетики:

«С прискорбием сообщаем о смерти врача акушера-гинеколога, врача ультразвуковой диагностики Медико-генетического центра НИИ медицинской генетики Томского НИМЦ, заслуженного врача РФ Мирославы Орестовны Филипповой», — говориться на сайті установи. 

«Имя Мирославы Орестовны Филипповой широко известно коллегам и благодарным пациентам как в Томской области, так и за ее пределами. Уважаемый врач, профессионал в своей области, добрый, отзывчивый и всегда готовый прийти на помощь человек — такой мы знали Мирославу Орестовну. От имени всего коллектива Томского национального исследовательского медицинского центра Российской академии наук выражаем глубокие соболезнования родным и близким, а также коллегам Мирославы Орестовны Филипповой. Новость об ее безвременном уходе болью отзывается в наших сердцах», — відзначають колеги пані Мирослави».

Мирослава Філіпова назавжди залишиться в пам’яті українців Росії, в історії українського руху РФ.

Віктор Гіржов

Від редакції

Колектив «Кобзи» разом із усіма глибоко сумує з приводу передчасної смерті відомої української активістки РФ Мирослави Філіпової і висловлює щирі співчуття рідним та близьким покійної.

На світлинах:

  1. Мирослава Філіпова.
  2. Мирослава Філіпова — високопрофесійний медик і дослідник.
  3. Зустріч у Києві: Мирослава Філіпова, Володимир Павук (м. Новосибірськ, ліворуч) та Володимир Дорошенко (м. Уфа).
  4. Мирослава Філіпова і Наталя Литвиненко (м. Київ).
  5. Разом з Іриною Ключковською (м. Львів).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка