lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Вітаємо з днем народження Андрія Литвина!
Андрій Литвин

Патріот України з Петрозаводська, друг «Кобзи» Андрій Литвин 18 грудня відсвяткував свій день народження

Перше враження від знайомства з Андрієм Литвином.

«Ну от ми стоїмо з ним – я і він. Я, котра може сміливо говорити в Україні про те, що думаю, і – він, для якого залишатися Українцем у тій країні, у тому середовищі, де він живе (у Російській Федерації), це вже подвиг. Це вже героїзм. Не високопарні це слова. Я говорю про Голову НКА українцівПетрозаводська Андрія Литвина. Людину, яка неодноразово виходила з одиночними пікетами в підтримку України. Людину, яка сильна не своїми м’язами, а сильна своїм духом. Мабуть, на таких і тримається Україна. Адже набагато простіше і легше бути патріотом на «материковій» Україні. Неважко говорити вголос про свою позицію мені, яка живе тут. А як йому?

Боляче, боляче ховати хлопців, розстріляних на Донбасі з російської зброї. Боляче, боляче, що спровокована Путіним війна на Сході України розсварила родичів і друзів – тих, хто в Україні, з тими, хто в Росії. Боляче, коли друзі з Росії, з якими ми з радістю спілкувалися роками, тепер ладні повірити, що в Україні розпинають дітей і їдять немовлят. Боляче бачити, як підтримують путінську політику в РФ дехто з тих, хто себе позиціонує як «українці Росії».

І заповнює душу гордість за тих, хто попри все не боїться сьогодні бути Українцем у РФ. Один з них – Андрій Литвин, який послідовно висловлює свою патріотичну позицію, в тому числі і шляхом одиночних пікетів. Вклоняємося Вам низько за Вашу стійкість!

Алла Акіменко».

Редакція «Кобзи», щиро вітаючи Андрія Литвина з черговим днем народження, пропонує читачам звіт про його громадську діяльність.

ЗВІТ

2010. Першим заходом МНКА українців Петрозаводська стало проведення 10 березня Шевченківських читань. А. С. Литвин, як Голова Правління МНКА українців Петрозаводська, 13 березня в Мурманську привітав з 20-річчям НКА українців Мурманської області; 25 квітня виїжджав у Сортавальський район для зустрічей з населенням; 21 травня виступив з доповіддю «Етнокультурна географія Карелії» на науково-практичній конференції «Карелія на етнокультурній і політичній карті Росії: до 90-річчя утворення Республіки Карелія»; 24 травня - 6 червня з двома доповідями взяв участь у Міжнародній науковій інтернет-конференції «Українська етнічність у соціокультурному просторі Росії». 4 серпня відбулася зустріч петрозаводских українців та всіх бажаючих із прочанами з України, 5 серпня разом їздили поминати жертв політичних репресій в Сандармох. 17-20 серпня на Полтавщині А. С. Литвин зустрічався з діячами української культури. 25 листопада члени МНКА українців Петрозаводська брали участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Гармонія Півночі: людина і природа. Погляд молодих» - заступник Голови Правління МНКА українців Петрозаводська Володимир Володимирович Гудима як один з організаторів, ще троє (А. С. Литвин, Галина Олександрівна Хіміч, Наталя Андріївна Литвин) з виступами і подальшими публікаціями. Була публікація й за попередній рік: Литвин А. С. Українська культура в Карелії [Текст: електронний ресурс]// Краєзнавчі читання [Текст: електронний ресурс]: матеріали III наукової конференції (20 лютого 2009 р.), [м. Петрозаводськ]/ упоряд. Н. П. Новікова (Петрозаводськ: Національна бібліотека Республіки Карелія, 2010). С. 18 - 25. Електрон. дан. Режим доступу: Сайт "Національна бібліотека Республіки Карелія".

2011. Голова Правління МНКА українців Петрозаводська 5 лютого був на зустрічі керівників українських громадських організацій Росії з Послом України в Москві, на початку липня взяв участь у Конґресі етнографів та антропологів Росії в ПетрДУ та круглому столі «Межі толерантності. Погляд через призму етнокультурних та гендерних відносин» в Адміністрації Петрозаводського міського округу. Успішно пройшли Шевченківські читання. 4 серпня (А. С. Литвин на відео: http://oko.if.ua/2011/08/21/39092/) відбулася зустріч петрозаводских українців та всіх бажаючих із прочанами з України, 5 серпня разом їздили поминати жертв політичних репресій в Сандармох. Голова Правління 6 серпня розповів про долі українців, розстріляних у Сандармосі, на конференції в Медвеж'єгорську; 15 серпня – про діяльність МНКА українців Петрозаводська на молодіжному семінарі в смт Пряжа; 20 серпня – про проблеми українців Росії на V Всесвітньому Форумі Українців у Києві, де спілкувався з багатьма лідерами українства. На жаль, надані Головою Правління МНКА українців Петрозаводська в Держкомнац РК проекти грантової підтримки не отримали. 19 жовтня на семінарі «Етнокультурний розвиток національних меншин на Північно-Заході Росії, в Північних країнах і країнах Балтії» А. С. Литвин виступив з доповіддю «Проблеми національних меншин Північно-Заходу Росії в етнічних політичних, соціальних, культурних, духовних та освітніх сферах». А. С. Литвин в грудні опублікував ювілейну статтю про керівника хору «Українська пісня» Клару Миколаївну Стасюк в газеті «Петрозаводськ». Серед наукових публікацій були статті: Литвин А. С. Стасюк// Карелія: енциклопедія: у 3 т./ гол. ред. А. Ф. Тітов. Т. 3: Р Я. – Петрозаводськ: ВД «ПетроПресс», 2011. 384 с. С. 138; Литвин А. С. Українська культура в Карелії // Українська етнічність у соціокультурному просторі Росії: Матеріали Міжнародної наукової інтернет-конференції, 24 травня ­­­- 24 червня 2010 р. / Під заг. ред. Д. А. Чернієнко. Уфа: Вид-во Уфімської філії МДГУ ім. М. О. Шолохова, 2011. 224 с. С. 143 ­- 155; Литвин А. С. Володіння українською мовою українцями Карелії // Українська етнічність у соціокультурному просторі Росії: Матеріали Міжнародної наукової інтернет-конференції, 24 травня - 24 червня 2010 р. / Під заг. ред. Д. А. Чернієнко. Уфа: Вид-во Уфімської філії МДГУ ім. М. О. Шолохова, 2011. 224 с. С. 155 - 167.

2012. Голова Правління 2 лютого на зустрічі хору «Українська пісня», з нагоди 200-річчя з дня народження Є. Гребінки, читав його байки; 3 березня 2012 р. в Центрі національних культур РК, спільно з Головою Правління КРГО «Товариство української культури «Калина» С. В. Рукавишниковою, провів вечір, присвячений Міжнародному дню рідної мови. 12 березня у читальній залі наукової бібліотеки ПетрДУ успішно пройшли, організовані МНКА українців Петрозаводська, спільно з КРГО «Товариство української культури «Калина», Шевченківські читання. А. С. Литвин 30 березня в Петрозаводську брав участь у Громадському Форумі «Суспільство і влада: співпраця і взаєморозуміння». 4 квітня в мерії Петрозаводська відбувся круглий стіл, присвячений зв'язкам громадських організацій зі ЗМІ, потім заняття з журналістики відвідала член МНКА українців Петрозаводська Г. О. Хіміч. 21 квітня в Центрі національних культур РК Голова Правління МНКА українців Петрозаводська розповів про техніку писанок, крашанок, дряпанок на вечорі з нагоди Пасхи Христової. 5 травня на вул. Вільній взяв участь у суботнику. 18 травня у Центрі української культури на Арбаті виступив на спільному з українцями Москви круглому столі. 6 червня в Костомукші зустрівся з М. М. Бігуном та іншими активістами місцевої НКА українців. 4 серпня відбулася зустріч петрозаводських українців та всіх бажаючих із прочанами з України, 5 серпня разом їздили поминати жертв політичних репресій в Сандармох. 5 - 7 жовтня делегати МНКА українців Петрозаводська Андрій Рой і Анастасія Харченко брали участь у роботі Українського Молодіжного Форуму Росії (УМФР) в підмосковному м. Пушкіно і Москві. Цей форум відвідала і представник МНКА українців Петрозаводська в Москві Оксана Коцобан. На базі МНКА українців Петрозаводська створено Карельське відділення Українського Конґресу Росії (УКР). 24 листопада А. С. Литвин брав участь у з'їзді УКР в Москві. Серед наукових публікацій були статті: Литвин А. С. «Корінні» етноси Карелії// Наукова спадщина Л. М. Гумільова: витоки, еволюція, проблеми сприйняття. Матеріали Міжнародної наукової конференції, присвяченої 100-річчю з дня народження Л. М. Гумільова/ Під ред. А. В. Чистобаєва, А. Р. Новожилова, А. В. Норіна. СПб.: Вид-во С.-Петерб. ун-ту, 2012. 376 с. С. 46 - 48; Литвин Андрій. Роль української діаспори Карелії у збереженні національної ідентичності// Українознавчий альманах. Випуск 8. Київ, 2012. 291 с. С. 253—256; Литвин А. С. Потреби національних меншин Північно-Заходу Росії у етнічних, політичних, соціальних, культурних, духовних та освітніх сферах// Етнокультурний розвиток національних меншин на Північно-Заході Росії, в Північних країнах і країнах Балтії. Петрозаводськ: Карельський науковий центр РАН, 2012. 164 с. С. 37 - 47.

2013. 29 січня в Центрі національних культур РК відбулася презентація другого видання брошури «Живемо і працюємо в Карелії», в якій є відомості про українців [Українці/ В. М. Бірін, А. С. Литвин// Живемо і працюємо в Карелії (інформаційні матеріали з питань соціально-культурної адаптації мігрантів). Петрозаводськ: Держ. комітет Респ. Карелія з питань націон. політики, зв'язків з громадськими та реліг. об'єднаннями, 2012. 146 с. С. 47 - 49]. Шевченківські читання МНКА українців Петрозаводська провела 11 березня в кооперативному технікумі. МНКА українців Петрозаводська брала участь у святкуванні 20-річчя КРГО «Товариство української культури «Калина». 17 травня на набережній Варкауса представники національно-культурних товариств висаджували сосни. У День слов'янської писемності і культури 24 травня в Інфоцентрі музею «Кижі» пройшла зустріч представників російської, польської та української культур. А. С. Литвин зустрічався з керівниками українських організацій Москви (4 липня), Камчатки (5 - 9 липня), Краснодарського краю (14 вересня). 4 серпня відбулася зустріч петрозаводських українців та всіх бажаючих із прочанами з України, 5 серпня разом їздили поминати жертв політичних репресій у Сандармох. У жовтні А. С. Литвин заочно брав участь у VIII Конґресі Міжнародної асоціації україністів у Києві з доповіддю «Можливості досліджень географії українців: Європейська Північ Росії». 27 листопада А. С. Литвин виступив з доповіддю «Взаємна туристська привабливість Карелії та України» на V Міжрегіональній науково-практичній конференції «Північні туристичні дестинації як основа розвитку туризму в Північно-Західному регіоні». Серед наукових публікацій була стаття української тематики: Литвин А. С. Шанування Т. Г. Шевченка в Карелії// II Міжнародні Шевченківські читання: збірник матеріалів/ заг. ред. В. Я. Бабенко. Оренбург; Уфа: ВЦ Уфімського філії МДГУ ім. М. А. Шолохова, 2013. 200 с. С. 128—135.

2014. Голова Правління взяв участь: 20 січня – в IV з'їзді КРГО «Співдружність народів Карелії», 11 лютого – у круглому столі, організованому Національним музеєм РК, 19 лютого – у семінарі «Дружба народів – єдність Росії: формування загальноросійської ідентичності та зміцнення духовної спільності росіян». 21 лютого А. С. Литвин разом з Почесним Головою КРГО «Товариство української культури «Калина» Л. Р. Скрипниковою провів зустріч зі студентами ПетрДУ, присвячену 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка. За ініціативою МНКА українців Петрозаводська 10 березня в кафедральному соборі відслужили панахиду по Тарасові Шевченку. На початку березня, коли провладні структури в Карелії збирали мітинг на підтримку приєднання Криму до Росії, А. С. Литвин подав у мерію Петрозаводська заявку на проведення пікету за єдність і територіальну цілісність України. В результаті масованого тиску з боку ФСБ пікет не відбувся. Про це, щоправда, не зовсім точно, написав В. Коломацький на сайті «Кобза»: http://kobza.com.ua/prava-ljudyny-i-gromadjanyna/4861-prikladi-peresliduvan-i-tisku-na-ukrajintsiv-u-rosiji.html.) А. С. Литвин був запрошений на присвячену 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка конференцію, яка відбулася 17-18 квітня у столиці Казахстану м. Астані. Поїхати туди не було можливості, але статтю «Про Тараса Шевченка мовами Вікіпедії» відіслав. 22 квітня в петрозаводському готелі «Онего палас» у ході круглого столу «Міжнаціональні відносини в дзеркалі ЗМІ» А. С. Литвин припинив образи на адресу українців. У День слов'янської писемності і культури 24 травня у Виставковому центрі музею «Кижі» пройшла зустріч представників російської та української культур. 8 червня А. С. Литвин взяв активну участь у Громадському форумі в м. Кондопозі. 29 червня відбулася зустріч з багаторічним лідером мурманських українців Н. Г. Литвиненко-Орловою. 5 серпня разом з окремими прочанами з України їздили поминати жертв політичних репресій в Сандармох. 17 серпня керівники національних товариств взяли участь у Дні Кижської волості на острові Кижі. 21 вересня А. С. Литвин вийшов з плакатом «За територіальну цілісність України! Імперські замашки – вражда, біль, війна» на антивоєнний мітинг. В кінці жовтня А. С. Литвин зустрічався з лідерами українців Москви та Санкт-Петербурга, і, в якості спостерігача від Світового Конґресу Українців (СКУ) на парламентських виборах в Україні, побував на Полтавщині. 29 жовтня в Києві Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР) М. Я. Ратушний вручив А. С. Литвину медаль до 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка. Аналогічною медаллю нагороджений і В. В. Гудима. В кінці року в Петрозаводську А. С. Литвин брав участь: 18 листопада – у круглому столі «Толерантність – це мистецтво жити разом», 4 грудня – у форумі «Громадський простір міста – точки зростання». Протягом року А. С. Литвин був перекладачем з української мови на російську і навпаки у кримінальних справах у Слідчому комітеті Карелії, Прионежському районному, Петрозаводському міському та Верховному Суді РК, а також по адміністративній справі у мирового судді. Серед наукових публікацій були статті української тематики: Литвин А. С. Взаємна туристська привабливість Карелії та України// Північні туристичні дестинації як основа розвитку туризму Північно-Західного регіону. Праці V Міжрегіональної науково-практичної конференції. Петрозаводськ: КарНЦ РАН, 2014. 92 с. С. 74 - 78; Литвин Андрій. Збереження української ідентичності в Росії початку XXI століття. (погляд з Карелії)// Українознавчий альманах. Випуск 15. Київ, 2014. С. 139 - 141.

2015. Після вбивства Б. Є. Нємцова демократи в Петрозаводську 1 березня провели пікет. А. С. Литвин вийшов з плакатом «І Надію Савченко хочете вбити?». На пікеті був і В. В. Гудима. А. С. Литвин брав участь в інших акціях петрозаводских прихильників демократії: пікеті 2 квітня, мітингу 9 квітня, пікеті 16 квітня, мітингах 20 травня, 7 листопада (з плакатом «Ні політрепресіям»), 24 і 26 грудня (з плакатом «За демократію! За Г. І. Ширшину!»). 25 квітня у Національній бібліотеці РК вдалося розповісти про Т. Г. Шевченка, але тільки як про художника. 29 квітня відбулася зустріч керівників національних товариств з підтримуваним «Яблуком» мером Петрозаводська Г. І. Ширшиною. 21 травня вишиванками відзначили День вишиванки. 6 червня в м. Сортавала відзначали День Республіки Карелія. 12 червня привітали татарське товариство з Сабантуєм. 1 липня відбулася ґрунтовна розмова А. С. Литвина з мером Петрозаводська Г. І. Ширшиною. 4 серпня А. С. Литвин і В. В. Гудима у Л. Г. Скрипникової зустрічалися з українцями, які приїхали на траурні заходи у Сандармосі. 5 серпня їздили поминати жертви політичних репресій у Сандармох (виступ А. С. Литвина: https://www.facebook.com/aslitvin/videos/vb.100001908382095/923227907750813/?type=2&theater). 11 серпня А. С. Литвин відвідав Генеральне консульство України в Санкт-Петербурзі. 9 жовтня спільно з марійським товариством провели в арт-просторі «Agriculture_club» «Етноквартирник» – інтерактивну зустріч культур. 4 листопада на заході «Коріння багатонаціональної Карелії» мер Петрозаводська Г. І. Ширшина вручила А. С. Литвину лист-привітання до 5-річчя МНКА українців Петрозаводська. 24 грудня А. С. Литвин зустрічався з головою російської об'єднаної демократичної партії «Яблуко» Е. Е. Слабуновою.

2016. 9 січня А. С. Литвин був на мітингу демократичної громадськості Петрозаводська. 27 січня брав участь у V з'їзді КРГО «Співдружність народів Карелії», 25 лютого – в молодіжних дебатах щодо етнічної асиміляції. 14 квітня Голова Правління МНКА українців Петрозаводська провів зустріч-бесіду про українців і міжнаціональні відносини з семикласниками однієї з шкіл карельського міста Олонца. 14 травня А. С. Литвин на літературно-музичній зустрічі, присвяченій 130-річчю Г. Тукая, читав вірші цього класика татарської поезії в перекладі на українську мову. 19 травня вишиванками відзначили День вишиванки. 25 травня А. С. Литвин був на презентації нових книг про вепсів. МНКА українців Петрозаводська взяла участь у створенні Центру громадських організацій, урочисте відкриття якого за адресою вул. Шотмана, 8а відбулося 30 червня. Зосталася щорічна участь А. С. Литвина у роботі Консультативної Ради при Міннаці РК, але, в цілому, після видалення Г. І. Ширшиної з поста мера столиці Карелії поле діяльності МНКА українців Петрозаводська ще помітніше звузили.

Наші вітання Андрію Литвину

З днем народження вітаєм,
Щастя зичим і добра.
І міцніє хай здоров’я,
В серці — ніжності, тепла.

Буде вік нехай Ваш довгим,
Повним нових перемог.
Хай сім’ю прекрасну Вашу
Береже від лиха Бог.

Сили будуть і натхнення,
Щоб до цілей своїх йти.
Україну рідну нашу
В своїм серці берегти.

З повагою, редакційний колектив сайту «Кобза – українці Росії»

На світлинах: Андрій Литвин. З онучкою. 2016-06-18 смт Нікольський Підпорожського р-ну Ленобласті. 2016-08-24 Київ, Поштова площа. Студентський бульвар, разом із Володимиром Гудимою, 1 березня 2015 року. В урочищі Сандармох. Наш букет у подарунок.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка