Вшановуючи Шевченка
Вшановуючи Шевченка

Географія святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка вже налічує багато країн світу

У Російській Федерації ювілейні заходи, присвячені Кобзарю, сягнули Республіки Саха (Якутія). Нещодавно мені випала щаслива нагода побувати у цій дивовижній країні вічної мерзлоти.

Департамент у справах народів Руспубліки Саха через Українську Всесвітню Координаційну Раду (УВКР) запросив мене і заслужену артистку України Світлану Мирводу на проведення Днів української культури, присвячених 200-літтю Кобзаря.

Підготовка до цієї поїздки тривала декілька тижнів, суттєву допомогу в цьому надав нам член Президії УВКР Валентин Пилипчук. А готуватись до візиту було необхідно, адже за останні 20 років в Якутію не приїздила жодна українська делегація.

Дорога до міста Якутськ пролягала через Москву.Тут до нас приєдналася моя давня знайома - Любов Петрівна Дяченко, Голова Українського Конгресу Росії. Маючи чимало часу до вильоту, ми завітали до Національного культурного центру України на Арбаті. Нас привітно, як завжди, зустрів колектив цього українського закладу в Москві на чолі з директором Володимиром Мельниченком. Із цікавістю й захопленням слухали ми розповідь Володимира Юхимовича про перебування Михайла Грушевського у Москві - це його нове серйозне дослідження про ще одного Великого українця.

А пізно ввечері наш літак вилітає з аеропорту Шереметьєво. Цілих 7 годин перельоту - ми долаємо 6 тисяч кілометрів - і ось місто Якутськ, столиця Республіки Саха. Це сибірське місто розташоване на річці Лєні, одній з найбільших річок Азії.

Надовго запам'ятається нам тепла зустріч з українською громадою Якутії. Українське громадсько-культурне земляцтво ім. Тараса Шевченка «Криниця» було створене у м. Якутськ у 1991 році, і тоді його очолила Любов Петрівна Дяченко. Багато сили, енергії та вміння доклала вона до розвитку української справи. Залишаючи Якутію через два десятки років, вона передала українську естафету до рук своєї доньки Тетяни.

Українська громада Якутії запропонувала нам надзвичайно насичену програму на всі дні перебування у місті. Опікувалися нами й допомагали втілити в життя поставленні завдання голова громади Тетяна Дяченко та її заступник Ольга Бор.

Наші серця сповнювали гордість і радість під час зустрічей із земляками. Своєю діяльністю вони не тільки поширюють українське слово, культуру, історію, але й заслужили повагу чисельних місцевих національних товариств та керівництва Департаменту у справах народів Республіки Саха.

Під час зустрічей із школярами і колективами шкіл (№№ 26, 33) ми дізналися, що у школах діють факультативи українознавства. Діти можуть ознайомитись з українською історією, літературою, фольклором, проводять разом з педагогами цікаві заходи до українських свят. Учителі й учні цих шкіл з цікавістю слухали розповіді про Тараса Шевченка, пісні у виконанні Світлани Мирводи, були дуже раді переданим УВКР невеликим дарункам з України і у відповідь співали нам пісень, читали вірші Шевченка.

Через спілкування із музейними працівниками м. Якутськ та огляд експозицій та музейних колекцій ми ознайомилися з культурою й економікою республіки. Надзвичайно багата якутська земля алмазами, золотом, сріблом, напівдорогоцінним камінням, ювелірні вироби з яких представлені у виставковому залі «Комдрагмету».

Колектив Музею і центру хомуса зустрів нас невеликим концертом, ми відповіли українськими піснями. Зачарувала виконанням народної музики у супроводі хомуса і бубна Ольга Подлужна. Молода красуня-українка народилася на землі Олонхо й увібрала в себе місцеву культуру. У музеї ми побачили й старовинну українську бандуру та українські дримби (хомуси).

З великим інтересом слухали розповідь директора Музею мамонтів Федорова про зовсім недавні наукові експедиції з пошуків поховань мамонтів у вічній мерзлоті Якутії. А гора Чочур-Муран подивувала нас музеєм під назвою «Царство вічної мерзлоти».

Наше спілкування із музейниками, вчителями, школярами завжди викликало живий інтерес до постаті Тараса Шевченка. Декілька разів запросили нас поговорити про творчість Кобзаря в прямому ефірі Національної телекомпанії «Саха».

Такий інтерес до Тараса Шевченка в Якутії нас не подивував, адже ще у далекому 1911 році тут було проведено політичними засланцями шевченківський вечір до 50-річчя з дня смерті поета.

У дні перебування в Якутії нас запросили до участі в святковому концерті, присвяченому Дню слов'янської писемності і культури, який відбувся у драматичному театрі імені Пушкіна.

Заключним акордом перебування в Якутську був вечір, присвячений 200-літтю Тараса Шевченка, в якому брали участь представники влади, церкви, місцеві артисти та художні колективи, а також колективи українських громад із м. Алдана, смт. Хандига. Незвично і щемливо звучав «Заповіт» українською, якутською, бурятською, азербайджанською, вірменською, евенською та російською мовами, лунали душевні пісні на вірші Кобзаря. Дитячі танцювальні ансамблі на високому рівні виконували українські танці.

За дорученням Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайла Ратушного ми вручили ювілейні медалі УВКР «200 років з Дня народження Т. Г. Шевченка» кращим активістам української громади - Тетяні Дяченко, Оксані та Ользі Бор. Керівник Департаменту у справах народів Республіки Саха пан Сергучов з неприхованою радістю одержав Грамоту УВКР за сприяння діяльності української громади республіки, а його підлеглі були задоволені теплими словами подяки Голови УВКР, що прозвучали для них у вітальному листі.

Далі були розповіді про Шевченка-художника, поета, громадянина. Зачарувала присутніх піснями й романсами талановита Світлана Мирвода. Особливо тепло сприйняли присутні романс у її виконанні на слова Шевченка «Якби зустрілися ми знову».

На завершення вечора священик зі сцени закликав свою парафію молитися за мир в Україні, свій виступ закінчив рядками Шевченкової молитви:

А всім нам вкупі на землі

Єдиномисліє подай

І братолюбіє пошли.

Надія Орлова,

завідуюча літературно-меморіальним будинком-музеєм Тараса Шевченка у Києві.

Додаткова інформація:

http://yakutsk.bezformata.ru/listnews/200-letie-tarasa-shevchenko/20485099/

http://yakutsk.bezformata.ru/listnews/dnya-rozhdeniya-tarasa-shevchenko/20450181/

Світ хомуса - світ красивих та талановитих людей
Світ хомуса - світ красивих та талановитих людей
Друзі
Друзі
Свято
Свято
Перша ліворуч - автор статті, друга ліворуч - Голова УКР Любов Дяченко (Москва).
Перша ліворуч - автор статті, друга ліворуч - Голова УКР Любов Дяченко (Москва).
Краса републіки Саха, Якутськ
Краса републіки Саха, Якутськ

На світлинах: Вшановуючи Шевченка. Світ хомуса - світ красивих та талановитих людей. Друзі. Свято. Перша ліворуч - автор статті, друга ліворуч - Голова УКР Любов Дяченко (Москва). Краса републіки Саха, Якутськ.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка