lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Сибірський фестиваль 'Українські пісні над Єнісеєм'
Петро Коваленко
Петро Коваленко

Звіт про проведення фестивалю

9 листопада 2013 року в «Палаці праці і злагоди» м. Красноярська відбувся святковий концерт, 6-го Фестивалю «Українські пісні над Єнісеєм». В концерті взяли участь 110 артистів із 15 українських колективів міста Красноярська і Красноярського краю. В залі булі присутні більш як 400 глядачів. Сценаристами і ведучими концерту були Іван і Галина Таранович. На тлі завіси під музику пісні «Черемшина» зазвучав вірш.

Я рідну мову знаю з перших днів,

Коли батьки в колисці колисали.

Її слова як Зоряні Вогні.

Пісні душевні , що мені співали.

Я свою мову рідну пронесу

Через життя велике, чи маленьке.

Я п'ю її, як чистую росу,

Ту мову, що навчила мене ненька.

На тлі музики відкрилася завіса і залунала пісня «Україна», яку виконав ансамбль української пісні «Водограй».

Ведучі Іван та Галина Таранович звернулися до гостей і глядачів в залі зі словами привітання:

Доброго дня, вам шановні друзі!

Ми раді, що ви прийшли на наше свято.

Раді зустрічі з вами!

Знову засяяла яскравими вогнями сцена Палацу праці та Злагоди на честь Шостого щорічного Фестивалю «Українські пісні над Єнісеєм».

Іван та Галина Таранович почергово вели програму концерту.

Не випадково наші фестивалі проходять на сцені Палацу праці та Злагоди. Адже в його стінах перебуває міжнаціональний культурний центр міста Красноярська і Красноярського краю, який об'єднав понад 120 національностей і допомагає в проведенні національних культурних заходів. За що його співробітникам ми щиро вдячні!

Єдність Сибіру в її культурній різнобарвності і різноманітності народів Російської Федерації і приїжджих гостей!

На наше величне, українське свято зібралися самодіяльні аматорські колективи, актори і акторки із міста Красноярська та різних куточків Красноярського краю, де є місцеві українські осередки, згуртовані любов'ю до української історії, культури, пісні, мови, звичаїв і побуту своєї історичної батьківщини України.

І зараз з нетерпінням чекають вони свого виходу, щоб показати вам, шановні глядачі, своє мистецтво. І коли ви почуєте зі сцени пісні сибірських українців, дихаючі теплом і завзяттям, що звучать із самого серця Сибіру, не стримуйте себе, підхоплюйте дорогі серцю, знайомі з дитинства мелодії.

Ці пісні співали наші батьки, дідусі та бабусі. А тепер співаємо їх ми. У цих піснях подих української культури та співучість української мови. Адже українці, що живуть на берегах нашої могутньої сибірської ріки Єнісей, без пісень не можуть прожити і дня!

Пісні, що звучать рідною мовою, заворожують своєю Божою чарівністю, мелодичністю, своїм запалом.

І тут, у Сибіру, ми зберігаємо в своєму серці чарівні звуки далекої України.

Сьогодні ці пісні звучатимуть для вас!

Але перш за все, ми запрошуємо на сцену директора Міжнаціонального культурного центру Валентину Станіславівну Зоріну і Голову місцевої української громадської організації «Національно-культурна автономія «Барвінок» м. Красноярська Петрушка Мар'яна Івановича», на що із залу і сцени пролунало привітання.

І так дорогі друзі, наш Шостий фестиваль «Українські пісні над Єнісеєм» вирушає у творче плавання !

І починає наш святковий концерт народний хоровий колектив «Барвінок » національно-культурної автономії «Барвінок», міста Красноярська, художній керівник якого є Олександр Іванов.

Про цей колектив, заснований в 1992 році як національно-культурна автономія «Україна», можна говорити багато й захоплююче. Доля і життя його багата своїми неповторними історіями і своїми традиціями.

• це проведення різдвяних і великодніх зустрічей ,

• це концерти, зустрічі з нашими глядачами, як усім колективом , так і окремими виконавцями, солістами.

Першим номером народного хору«Барвінок» була пісня «Ой, дубе, дубе» у виконанні жіночого гурту хору.

А потім, чоловіча група хору заспівала пісню «За Дніпровськими порогами».

Після цього запросили на сцену весь хоровий колектив.

У їхньому виконанні зазвучали пісні : «Ой, на горі тай женці жнуть», «Гай зелененький» і «Їхали козаки».

Пісню «Ворожка» виконали солістки хору Лідія Тарновська та Надія Ушакова.

Ведучі продовжили концерт словами «Коли ллються українські пісні, співучі , яскраві і самобутні, на серці мимоволі стає легко і радісно. Вони спорідненні сонячним українським просторам, широкому Дніпру ...»

На сцену запросили Людмилу Слободяник з українського жіночого клубу «Вечорниці», міста Красноярська яка прочитала вірш:

Що пісня наша українська?

Послухай чистий водограй.

Отак и пісня наша рідна

Бери та душу напувай.

І виконала пісню під акомпанемент власного баяну «Червона калина - моя батьківщина».

Ведучі продовжили:

«У різних куточках Красноярського краю є фольклорні колективи, які люблять і співають українські пісні. І сьогодні вони приїхали на наше свято:

З Ірбейського району на Фестиваль приїхали 2 самодіяльних колективи і в цьому велика заслуга керівника Ірбейського районного відділу культури і спорту Галини Альбертівни Кривов'яз. У неї до українського фольклору ставлення особливе! Жителі села Верхня Уря в свята завжди поспішають в місцевий Будинок культури тому, що їх очікує захоплюючий цікавий концерт українського ансамблю «Криниченька». Цей колектив там люблять і з нетерпінням чекають зустрічі з ним».

Зазвучали пісні «По за гаєм зелененьким» і «Трин балалайка» у виконанні ансамблю «Криниченька» із села Верхня Уря, керівник Світлана Борисевич. Глядачі проводжали оплесками цей чудовий колектив.

Галина Таранович продовжила.

«Дорогі друзі, для вас співає Віктор Стужук, місто Красноярськ, пісню «Чорнії брови, карії очі» Акомпанували на гітарах Іван та Валерій Таранович».

І ще один український колектив Ірбейського району заслуговує не меншої поваги, це вокальний ансамбль «Вечорницi» із села Єлисеївка, керівник Лариса Кондрашова.

Село Єлисеївка організувалося в 30- х роках минулого сторіччя. В основному з переселенців із Полтавщини. Їхали люди сюди, везли свій нехитрий скарб, але основною поклажею були розшиті подушки, спідниці, вишиті рушники, українські сорочки.

Ось і стали в нагоді, при створенні колективу в 1965 році, ці українські оздоблення. В ансамблі «Вечорниці» жінки, які, скинувши з плечей домашні турботи, поспішають до сільського клубу, щоб співати улюблені серцю українські пісні, розучувати, репетирувати і показувати свою творчість селянам.

Пролунали пісні у виконанні гурту «Вечорницi», із села Єлисеївка, керівник Лариса Кондрашова «Повези мене, батьку, на Україну» і «Ой, косив батько».

Ведуча продовжила:

«З творчістю Красноярського ансамблю української естрадної пісні «Водограй», знайомі багато. Нашому колективові 16 років. І за цей час «Водограй» тричі оновлював свій склад. Якщо ви пам'ятаєте, першими його учасниками і творцями були ми Іван і Галина Таранович.

Йшов час, колектив поповнювався новими учасниками. Хтось залишався, хтось не витримував насиченого режиму репетицій, концертів і пішов своєю творчою дорогою. Зараз склад «Водограю» помітно помолодшав. І це дуже радує. Я запрошую на сцену ансамбль української естрадної пісні «Водограй» (кер. Іван Таранович) ? Сергія Курташа, Владу Лазаренко, Тетяну і Валерія Таранович.

Була виконана пісня В. Івасюка «Водограй» та « Щастя, добра і любові».

«А зараз пісню «Два кольори» для вас співають солісти ансамблю Тетяна і Валерій Таранович».

Ведучі продовжили програму концерту:

«Село Шадріно Козульського району - це особливий випадок тому, що ми там часті гості і з закритими очима туди дорогу знайдемо. Ми не раз брали участь у щорічному фестивалі «Я люблю тебе, Росія», що проводиться в селі Шадріно, з його чудовими садибами, з виступами самодіяльних колективів різних національностей.

Такі фестивалі зближують і допомагають багатонаціональному сибірському народові жити в мирі, дружбі і злагоді.

А як вони вміють зустрічати гостей! Як пригощають! Але, це вже тема для іншої розмови ...

Вокальному ансамблю «Світанок» села Шадріно вже майже 20 років. Організатором та ідейним натхненником його була і залишається Галина Кібірова.

У репертуарі ансамблю є російські, українські та татарські пісні. Дівчата вміють гарно працювати, вміють гарно і відпочивати.

А, як діло до пісні дійде, їм в селі немає рівних!»

Пісні «Нічка темна» і «Калинонька» виконав гурт слов'янської пісні «Світанок», села Шадріно, Козульського району, під керівництвом Галини Кібірової.

Ведучі продовжили:

«Багатий талантами і Партизанський район. У цьому ви зараз переконаєтеся. Першими ми запрошуємо на сцену добре знайомий вам прекрасний вокальний дует «Чарівниці» Репертуар їх багатий: це українські та російські пісні, як народні, так і сучасні, естрадні. Якщо в залі звучить: «А зараз для вас співають ...сестри Мазуренко!», як правило , лунають бурхливі оплески!

Тому, шановні друзі, зустрічайте! Вокальний дует «Чарівниці»!

Для вас співають сестри Наталія і Антоніна Мазуренко.

Вони виконали пісні:«Ой , чий то кінь стоїть» і «Перше кохання»

Ведучі.

«А зараз знову пісня! І в нас немає ніякого сумніву, що ця співачка вам сподобається! Вона вперше виступає на цій сцені и вперше приймає участь у нашому фестивалі. Запам'ятайте, будь ласка її ім'я!»

Ольга Опарко заспівала пісню «Веснянка» та «Палала» у супроводі танцювального колективу «Арлекін» дитячої школи мистецтв Партизанського району, який також вперше на красноярській сцені.

Проводжали співачку бурхливими оплесками.

Ведучі:

«Вперше на фестиваль приїхали самодіяльні артисти з міста Зеленогорська! У самодіяльної творчості немає вікової межі!

Не хочуть люди, вийшовши на пенсію, замикатися в 4-х стінах!

Адже пісні продовжують життя!

Ми запрошуємо на сцену хор ветеранів праці 'Катюша'!»

У їх виконанні прозвучала пісня «Україна». Керівник Валерій Лотарев.

Ведучі.

«Дорогі друзі! Для вас співає ансамбль української пісні з Зеленогорська «Мрія», керівник Валерій Лотарев. Пісня «Ой, у полі криниченька».

І ще один дебют самодіяльних артистів із Зеленогорська» на нашій сцені. Привітаємо оплесками жіночу вокальну групу «Веселка», керівник Валерій Лотарев.

Прозвучали пісні:«Ой, дівчино , шумить гай» і «Місяць на небі»

Ведучі.

Зараз естафету приймає Рибінський район, село Переяславка.

Цього літа ми побували в цьому селі на святі «Дні української культури в Красноярському краї».

Місцевий будинок культури не перестає нас дивувати!

Таке відчуття , що майже всі жителі села - самодіяльні артисти.

В цьому велика заслуга директора клубу Наталії Глушак і художнього керівника Галини Калашнікової.

Якщо раніше на наших фестивалях ми оголошували: виступає народний ансамбль української пісні «Криниченька», то тепер оголошення звучить інакше: виступає народний ансамбль пісні і танцю «Криниченька».

І першим виходить на сцену соліст Микола Волошин і виконує пісню «Черемшина».

Самодіяльні артисти Переяславського Будинку культури продовжили свій виступ.

А зараз, задерикуватий український танець у виконанні ансамблю «Сібірінка». «Вишенька-черешенька» - так називається пісня, яку виконають: Галина Калашнікова, Наталія Глушак, Микола Волошин та Валерій Лотарєв.

І завершує свой виступ народний ансамбль пісні і танцю «Криниченька», села Переяславка, номером «Чорноморець іде»

Після бурхливих оплесків фоном зазвучала українська мелодія.

І ось підходить до свого завершення фестиваль«Українські пісні над Єнісеєм».

Для вручення дипломів Фестивалю на сцену запрошується Голова громадської організації «Українська національно-культурна автономія «Барвінок», Петрушка Мар'ян Іванович з подякою.

По завершенні нагородження у виконанні І. Тарановича звучить вірш:

Дніпро, квітучі полонини,

Блакитне небо, солов'ї

Пісні та мова України

Живуть у серці в нас завжди.

Збірний хор учасників концерту на сцені і глядачі в залі стоячи заспівали пісню «Одна калина».

Ведучі звернулися до глядачів в залі з словами подяки і побажання:

Дорогі друзі!

Ми дякуємо вам за теплий прийом, сподіваємося, що наші пісні принесли мир, радість і щастя у ваші душі і ваші оселі.

Ми з нетерпінням будемо чекати нових зустрічей з вами. І надалі будемо раді бачити вас на щорічному фестивалі «Українські пісні над Єнісеєм»!

До побачення! До нових зустрічей!

Сценарій був розроблений Іваном та Галиною Таранович.

Концертну програму вели також Галина та Іван Таранович.

Режисер концерту Іван Таранович.

Взяли участь у Фестивалі 110 артистів із 15 художніх колективів.

В залі були присутні більше 400 глядачів.

Після завершення концерту всі артисти поїхали в український ресторан «Гуляй поле», де для них головою Красноярської національно-культурної автономії «Барвінок» Мар'яном Петрушкою була організована святкова вечеря.

Після вечері, всі щасливі, ситі і задоволені, роз'їхалися по своїх домівках в Красноярську і районах краю з побажаннями всього найкращого та до нових зустрічей.

Підготував звіт, матеріал і фото

Петро КОВАЛЕНКО, голова КРВ «Український Конгрес Росії»

Росія. Сибір. Красноярськ

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У виконанні гурту 'Вечорницi', із села Єлисеївка, керівник Лариса Кондрашова 'Повези мене, батьку, на Україну' і 'Ой, косив батько'
У виконанні гурту 'Вечорницi', із села Єлисеївка, керівник Лариса Кондрашова 'Повези мене, батьку, на Україну' і 'Ой, косив батько'
Гурт слов'янської пісні 'Світанок', села Шадріно, Козульського району, під керівництвом Галини Кібірової
Гурт слов'янської пісні 'Світанок', села Шадріно, Козульського району, під керівництвом Галини Кібірової
На сцені ансамбль української естрадної пісні 'Водограй' (кер. Іван Таранович)
На сцені ансамбль української естрадної пісні 'Водограй' (кер. Іван Таранович)
Вокальний дует 'Чарівниці'
Вокальний дует 'Чарівниці'
Для вручення дипломів Фестивалю на сцену запрошується Голова громадської організації 'Українська національно-культурна автономія 'Барвінок'', Петрушка Мар'ян
Для вручення дипломів Фестивалю на сцену запрошується Голова громадської організації 'Українська національно-культурна автономія 'Барвінок'', Петрушка Мар'ян
Зазвучали пісні 'По за гаєм зелененьким' і 'Трин балалайка' у виконанні ансамблю <<Криниченька>> із села Верхня Уря, керівник Світлана Борисевич
Зазвучали пісні 'По за гаєм зелененьким' і 'Трин балалайка' у виконанні ансамблю <<Криниченька>> із села Верхня Уря, керівник Світлана Борисевич
Людмила Слободяник з українського жіночого клубу 'Вечорниці' виконала пісню 'Червона калина - моя батьківщина'
Людмила Слободяник з українського жіночого клубу 'Вечорниці' виконала пісню 'Червона калина - моя батьківщина'
Тут, у Сибіру, ми зберігаємо в своєму серці чарівні звуки далекої України
Тут, у Сибіру, ми зберігаємо в своєму серці чарівні звуки далекої України
Пісні, що звучать рідною мовою, заворожують своєю Божою чарівністю, мелодичністю, своїм запалом
Пісні, що звучать рідною мовою, заворожують своєю Божою чарівністю, мелодичністю, своїм запалом
У виконанні хору ветеранів праці 'Катюша' прозвучала пісня 'Україна' (кер. Валерій Лотарев)
У виконанні хору ветеранів праці 'Катюша' прозвучала пісня 'Україна' (кер. Валерій Лотарев)
Збірний хор учасників концерту на сцені і глядачі в залі стоячи заспівали пісню 'Одна калина'
Збірний хор учасників концерту на сцені і глядачі в залі стоячи заспівали пісню 'Одна калина'

На світлинах: Петро Коваленко. У виконанні гурту 'Вечорницi', із села Єлисеївка, керівник Лариса Кондрашова 'Повези мене, батьку, на Україну' і 'Ой, косив батько'. На сцені ансамбль української естрадної пісні 'Водограй' (кер. Іван Таранович). Гурт слов'янської пісні 'Світанок', села Шадріно, Козульського району, під керівництвом Галини Кібірової. Вокальний дует 'Чарівниці'. Для вручення дипломів Фестивалю на сцену запрошується Голова громадської організації 'Українська національно-культурна автономія 'Барвінок'', Петрушка Мар'ян. Тут, у Сибіру, ми зберігаємо в своєму серці чарівні звуки далекої України. Людмила Слободяник з українського жіночого клубу 'Вечорниці' виконала пісню 'Червона калина - моя батьківщина'. Зазвучали пісні 'По за гаєм зелененьким' і 'Трин балалайка' у виконанні ансамблю «Криниченька» із села Верхня Уря, керівник Світлана Борисевич. У виконанні хору ветеранів праці 'Катюша' прозвучала пісня 'Україна' (кер. Валерій Лотарев). Пісні, що звучать рідною мовою, заворожують своєю Божою чарівністю, мелодичністю, своїм запалом. Збірний хор учасників концерту на сцені і глядачі в залі стоячи заспівали пісню 'Одна калина'.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка