lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 'Заходу варто навчитись приймати нас такими, які ми є'
Любов Дяченко
Любов Дяченко

Інтерв'ю з Любов'ю Дяченко, головою УКР

Від редакції: Одна з не багатьох, кому дали слово поза регламентом на Х СКУ ? Любов Дяченко, голова УКР. В перервах між засіданнями, виголошенням промов та доповідей нам вдалось поспілкуватись про УКР, формування «списків Семененка» та стереотипізований погляд Заходу на українців Росії.

? Вже вдруге відмовляють у реєстрації УКРу. Скажіть, у чому причина на цей раз?

? Мін'юст знову зробив зауваження до Статуту організації. Зауваження, на цей раз не носять фактичного порушення закону. В деякій мірі їх можна рахувати, як надто прискіпливе ставлення до організації.

Питання на які вказав Мін'юст, різні юристи трактують по різному. Розумієте, завжди можна зачепитись за якесь слово, якусь фразу, що вона не так звучить ? не так, як би цього хотілось представникам Мін'юсту. Але у нас іншого шляху немає: треба знову вносити якісь корективи, на які нам було вказано, і знову подавати документи.

? Коли плануєте ще раз подавати документи на реєстрацію?

? Зважайте, що все це має відбутись тільки через З'їзд. Зміни до Статуту ми можемо внести тільки офіційно, після його проведення. Тому, згідно домовленості з членами Правління, які приїхали на Х Світовий Конгрес Українців у Львів, ми зберемось на з'їзд у середині листопада і внесемо всі необхідні поправки до нашого Статуту.

? Як внутрішньо нова організація відрізняється від попередньої? Є якісь зміни у формі керівництва чи загального устрою?

? Змінився, скоріше, склад: додались нові люди. А взагалі чим можливо відрізняється нова організація ? це напрямком її діяльності. Організація-попередниця, що була створена на початку 90-х років, від самого початку також йшла аналогічним шляхом. ОУР - була організація, яка намагалась об'єднати всіх українців Росії під своїм дахом і вести не політичну, а громадську діяльність. Діяльність, направлену на те, щоб зберегти культуру, традиції українського народу та національну ідентичність українців на теренах Росії. Потім, з часом, крен пішов на політичну діяльність. Це дало можливість владі одразу відреагувати і закрити її.

Сьогодні ми маємо говорити про те, що була створена саме громадська КУЛЬТУРНА організація, пряма задача котрої ? займатись КУЛЬТУРОЮ. Тому ми поки що не говоримо про політику.

Сьогодні на Конгресі (21 серпня 2013 р. ? прим. ред.) мені доведеться знову говорити про те, що як би там не говорили про Росію, але ми, українці, існуємо і плідно працюємо у Росії! Ми маємо свою діаспору, маємо свої громади в різних куточках Росії, які несуть культуру, які зберігають свою мову, свою ідентичність, свій костюм, пісню! І це для нас основне завдання.

Що стосується питання вступу чи не вступу України до Євросоюзу, то ми не будемо говорити про те, який вибір має зробити Україна. Народ України сам зробить свій вибір, а ми підтримаємо будь-який його вибір..

? Після травневого З'їзду у Москві декотрі делегати та гості заходу скептично поставились до прагнення заснувати нову загальноросійську організацію: мовляв, ця ідея не матиме розвитку, або ж загрузне в паперовій тяганині, що ми зараз, власне, і бачимо. Чи змінилась ця думка? Скільки УКР маєте регіональних членів?

? По-перше, після травневого З'їзду ми провели 2-й З'їзд у листопаді. І до цього 2-го З'їзду ми мали час підготуватись. Травневий З'їзд не був підготовленим і, можливо, через це вийшло розділення українців Росії на два крила, що боролись між собою. Тому така склалась ситуація, під час і після якої було багато сперечань, які після того вилились і в пресу, ? і в тому числі і на «Кобзі» були такі матеріали.

У листопаді пройшов добре організований З'їзд, тому що ми до нього ретельно готувались. І після нього на сьогоднішній момент було створено 44 регіональних відділення, які увійшли до УКР. Це ті організації, які підтримують Статутні цілі і задачі організації і усю свою діяльність спрямовують на розвиток та збереження української культури, своєї самобутності.

? Скажіть, як проводяться засідання Правління УКР?

? В переважній більшості ми проводимо їх у режимі Skype-конференцій. Це право закріплено за нами у Статуті. Тому наша московська частина Правління збирається на теренах Москви, а всі інші члени приєднуються до нас у Skype-конференції. Тому ми спілкуємось, бачачи один одного. Тобто робимо все, щоб засідання було повноважним.

? Чи пишуться звіти про діяльність про роботу УКР, роботу Правління, з якими можна було б ознайомитись членам організації у регіонах?

? Поки що як таких звітів ми не пишемо. Наразі ми обмежуємось інформаціями та фоторепортажами про ті заходи, які нам вдалось провести. Наприклад, ми провели Шевченківські читання і писали про те, хто брав участь, хто став переможцем конкурсу тощо; подавали інформацію про заходи щодо створення шкіл, про проведення III Українського Молодіжного Форуму на озері Селігер (м. Твер) ? вся ця інформація розміщена на нашому сайті.

? Як Ви ставитесь до списків делегатів від Росії на Х Світовий Конгрес Українців?

? Я так скажу, що не дуже гарна вийшла ситуація зі списками. Дійсно, було звернення від Семененка ще на самому початку підготовки до цього Конгресу: хто бажає увійти в СКУ. Я, як керівник організації, написала всім своїм пропозицію подумати над такою ідеєю.

? Тобто звернення було опубліковане чи надіслане регіональним керівникам?

? Було надіслано керівникам, так, більшість з яких сказали, що до СКУ поки що входити не хочуть.

? Причина ? ?

? Причина в тому, що всі розуміють, що ця організація трохи політизована. І нам тоді доведеться займатися політикою. А нас і без того не реєструють. Це була основна причина: боязнь політичної діяльності чи підозри у ній. Тому деякі організації, а їх п'ять, самостійно увійшли до СКУ. Сьогодні Наталя Литвиненко-Орлова намагалась під час сесії підняти це питання, але, звісно, їй не дали його до кінця озвучити.

Ці організації, увійшовши до СКУ, отримали право на п'ять делегатів від кожної з них. Так і було сформовано список із 25 делегатів. Потім пішло доповнення: давайте цей список поділимо. Далі було друге звернення, але вже від Рад цих організацій-членів СКУ від Росії про те, що давайте ми частину своїх делегатів пустимо як гостей, а віддамо місця на Конгрес тим організаціям, які хочуть саме делегувати своїх представників до Львова.

Оскільки говорять зараз, що запізно пішла ця інформація, що не всі читали сайт, пішла хвиля негативу і думка, що ті хотіли так, інші ? інакше. Скажемо так, що не було мабуть єдиного керівного напрямку чи людини, яка б взяла це у свої руки.

? Яка Ваша позиція, що б Ви хотіли сказати на Х Світовому Конгресі?

? Я хочу сказати і скажу, бо матиму слово. Але тезово моя думка така: українці в Росії є. І як би не ставився до Росії весь Західний Світ, ми від цього не змінимося. Ми повинні шукати консенсус між російською владою і нами, бо ми є громадянами Росії. Ми не виїдемо звідти: там наші діти, там наші онуки, там наша робота. А Заходу варто навчитись приймати нас такими, які ми є.

Розмовляла Єлизавета КЕЙЛЬ

Фото М. ГРАЧА

Х СКУ, Львів (20-22 серпня 2013 р.)

Л. Дяченко 'Ми повинні шукати консенсус між російською владою і нами, бо ми є громадянами Росії'
Л. Дяченко 'Ми повинні шукати консенсус між російською владою і нами, бо ми є громадянами Росії'

На світлинах: Любов Дяченко. Л. Дяченко: 'Ми повинні шукати консенсус між російською владою і нами, бо ми є громадянами Росії'.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка