lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Міжнародне єднання і взаємодопомога в умовах російської агресії

Харків ініціював створення Координаційної  ради  міст-партнерів

У Харкові 26 липня в режимі он-лайн відбувся міжнародний круглий стіл і установче засідання Координаційної ради міст-партнерів, під час якого було обговорене питання післявоєнного відновлення Харкова.  Організатором форуму  виступили  Харківська міська рада, університети міста, українське ГО «Об'єднання миротворців ООН», а учасниками - представники дипломатичних та консульських установ міст-партнерів з Словаччини, Італії, Литви, Польщі, Франції, Чорногорії, Словенії, Ізраїлю, Великої Британії, Німеччини, Чехії, Грузії, Казахстану, Албанії, Туреччини, Португалії і США,  Міжнародної асоціації миротворців ООН (SPIA), а також радник віце-прем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України Тарас Голуб.

Міський голова Харкова Ігор Терехов у своєму виступі зазначив, що за 153 дні війни Харків лише п'ять днів не зазнавав жорстоких обстрілів. За цей час ворог зруйнував тисячі багатоповерхових будинків, сотні адміністративних будівель, у тому числі дитячі садки, медустанови та більше половини шкіл.

«І агресор продовжує руйнувати Харків, безжально обстрілюючи об'єкти, які не мають нічого спільного з військовою інфраструктурою! Ворог злочинно стріляє, позбавляючи людей життя та здоров'я цілодобово: вночі, позбавляючи людей сну, або вранці, коли люди дістаються у справах та беззахисними залишаються на вулицях. З урахуванням характеру та обсягів руйнувань нам буде складно впоратися з усім цим самостійно. Тому я запрошую вас до цієї роботи. Нам потрібні ваші досвід, фахівці, матеріали, обладнання», - звернувся до учасників засідання Ігор Терехов.

Також він зазначив, що, створюючи Координаційну раду міст-партнерів, Харків не так просить прийти на допомогу, скільки підтверджує тверду позицію харків'ян бути частиною світової спільноти, де на чільному місці стоять людина, її потреби та безпека.

У свою чергу Тарас Голуб наголосив на важливості ініціативи Харкова для України як держави-кандидата на членство в Європейському Союзі.
«Пропоную створити можливості для залучення нових членів координаційної ради з країн-членів ЄС, а також скористатися можливими механізмами роботи з Європейською комісією. У цьому питанні Харків може розраховувати на підтримку з боку уряду», - наголосив радник віце-прем'єр-міністра.

Конкретні приклади допомоги Харкову з боку міст-партнерів навів у своєму виступі Почесний консул Словаччини в Харкові Віктор Попов. Так, після початку агресії РФ проти України представником Консульства було проведено низку зустрічей з керівництвом Магістрату міста Кошице, результатами якого стало  рішення щодо виділення траншу в обсязі 100 тисяч євро для закупівлі гуманітарної допомоги для потреб Харкова. На сьогодні до міста доставлено три партії такої допомоги,  формується четверта партія вантажів. Також планується  реалізувати проект з організації україномовних бібліотек  у містах Прешов та Кошице, де  проживає значна кількість громадян України, які є вимушеними переселенцями.

 «Важливо те, - підкреслив Віктор Попов, - що Словаччина розглядається в ЄС як один із модераторів щодо організації роботи на українському напрямку. При Магістраті міста Кошице створено Кризовий штаб, який координує роботу створеного за ініціативи словацького уряду логістичного центру для організації постачання гуманітарної та військово-технічної допомоги в Україну. Паралельно, спільно з Харківською міськрадою Почесним Консульством Словаччини у м. Харків лобіюється питання про включення Харківської міської ради до  державної  програми Словаччини з надання фінансової, гуманітарної та матеріально-технічної допомоги Україні».

Своїми пропозиціями щодо організації роботи Координаційної ради поділилися й інші представники міст-партнерів Харкова. Вони зазначили, що засуджують російську агресію та продовжать всіляко підтримувати Україну та її громадян. Зокрема, відправляти гуманітарні вантажі, відкривати школи для українських дітей, а також брати участь у повоєнному відновленні українських міст.

На завершення мер Ігор Терехов подякував усім за участь в установчому засіданні та запропонував підписати відповідну декларацію. Також він повідомив, що поступово коло учасників Координаційної ради розширюватиметься. «У цьому процесі можуть брати участь не лише наші міста-побратими, а й ваші. Нам доведеться пройти дуже складний шлях відновлення міста Харкова та України. І тут міжнародне співтовариство надає нам неоціненну підтримку, за що ми дуже вдячні», - наголосив, звертаючись до представників закордонних посольств і консульств  Ігор Терехов.

Наш кор. з Харкова

На світлині: Ігор Терехов: «Тверда позиція харків'ян - бути частиною світової спільноти»

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка