lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Кобзар» у Загребі

Заходи з нагоди 120-ліття переселення  українців до Хорватії

На запрошення української громади Хорватії представники МІОКу Оксана Трумко (канд. філол. н., наукова співробіт ниця) та Назар Данчишин (канд. філол. н., провідний філолог)  узяли участь у заходах, присвячених 120-літтю переселення  українців до цієї країни. Організатором «14-ї Центральної маніфестації культури Українців Хорватії» виступило Українське  культурно-просвітнє товариство «Кобзар» міста Загреба (голова – Славко Бурда). 

З нагоди події вийшли друком нові (третя та четверта за  ліком) книги в серії «Українці Хорватії: матеріали та документи». Презентація цих видань відбулася в приміщенні Міської  бібліотеки Загреба 7 жовтня за участю Василя Кирилича, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватії,  та офіційних представників хорватського уряду. Варто зазначити, що співавторами одного з матеріалів до збірника є очільниця  МІОКу Ірина Ключковська й філологи-міоківці Оксана Трумко та Назар Данчишин. У межах заходу працівники Інституту, які  прибули до столиці Хорватії, виголосили вітальні слова. 

8 жовтня відбулася Міжнародна наукова конференція  «120-річчя переселення українців до Хорватії». Більшість її делегатів засідали безпосередньо в залі Міської бібліотеки Загре ба, частина ж – долучилася за допомогою засобів цифрового  зв’язку. Під час події поряд із низкою дослідників оголошеної  проблематики зі своїми доповідями виступили й Оксана Трумко та Назар Данчишин. Львів’яни окреслили історію співпраці  МІОКу та українства Хорватії в освітньо-навчальному, культурному й гуманітарному аспектах. Окрім того, промовці презентували актуальні проєкти МІОКу (головно щодо викладання  української мови як іноземної і партнерства зі світовим українством), а також подарували організаторам примірники двотомного підручника «Ключ до України: міста і люди», створеного в  Інституті. 

9 жовтня урочистості перемістилися до пам’ятника Тарасові Шевченку в Загребі, установленому завдяки зусиллям  місцевої громади українців. Присутні поклали квіти до монумента Кобзареві. З вітальними словами виступили Слав 
ко Бурда, Посол Василь Кирилич і представники міської  влади Загреба. Опісля учасники читали Шевченкові вірші  (зокрема, міоківець Назар Данчишин продекламував поезію із циклу «В казематі»), а також послухали пісні на його  слова у виконанні докторки мистецтвознавства Віолетти  Дутчак

Увінчала цей день урочистість у Народному домі «Чеська бесіда». Після офіційних виступів Голови УКПТ «Кобзар» Славка Бурди, представників Президента й Уряду Республіки  Хорватії, Посла України в Хорватії Василя Кирилича та гостей  з українських громад у сусідніх державах розпочалася концертна програма. Зокрема, присутні мали змогу послухати оперний  спів і гру на бандурі Віолетти Дутчак, виступ місцевого колективу «Кобзар», побачити народні танці у виконанні ансамблю  «Дивоцвіт» (Івано-Франківськ) та ін. 

10 жовтня святкування відбувалися в Крижевцях, одному  із центрів української громади Хорватії. Учасники відвідали Божественну літургію за участю голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ о. Степана Суса, після чого насолоджувалися  культурно-мистецькою програмою. 

У межах візиту до Загреба міоківці налагодили нові  зв’язки з представниками навчальних і наукових установ  (зокрема, кафедри української мови та літератури Загребського університету, університетів Нового Саду, Палермо  та ін.), дипломатичних відомств і місцевої громади українців. Своєю чергою Інститут висловлює вдячність за запрошення та бездоганну організацію «14-ї Центральної Маніфестації культури Українців Хорватії» тутешній українській  громаді та насамперед вельмишановному достойникові пану  Славкові Бурді. 

Джерело: часопис «Український дім» № 110 за матеріалами https://miok.lviv.ua/?p=19948 

На світлинах:

1.  Славко Бурда,  голова Українського  товариства «Кобзар» м. Загреба

2. Учасники 14-ї Центральної маніфестації культури Українців Хорватії

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка