lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Відновив роботу Європейський Конґрес Українців

ХІІІ з’їзд ЄКУ обрав новий склад Управи і нового голову

У  Празі 30 листопада-1 грудня відбувся черговий ХІІІ з’їзд Європейського Конґресу Українців (ЄКУ). Головним у порядку денному зібрання, як зазначає прес-служба Конґресу,  було  активізувати координацію українських організацій в  Європі. Також під час з`їзду обрано нового президента ЄКУ (ним став Богдан Райчинець з Чехії) і новий склад Управи, до якої увійшли: Мирослав Гочак – віце-президент (Сербія), Віктор Бандурчин – секретар (Словаччина), Микола-Мирослав Петрецький – член Управи (Румунія), Ярослава Хортяні – член Управи (Угорщина), Галина Маслюк – член Управи (Греція), Петро Ревко – член Управи (Велика Британія).

Про Богдана  Райчинця  з відкритих джерелах і ЗМІ відомо, що  народився він у Празі в родині українців. З дитинства відвідував Україну, де і навчався. Пізніше перебрався до Чехії. На посаді президента ЄКУ Богдан Райчінец замінив Ярославу Хортяні.

Під час ХІІІ з´їзду у Празі прийнято наступні рішення:

 - уповноважити новообраний склад Управи ЄКУ розпочати необхідні кроки щодо юридичної реєстрації Європейського Конґресу Українців у Чеській Республіці (станом на 1 грудня 2019 ЄКУ є незареєстрованим громадським об'єднанням – Ред.)

- розглянути членську базу Конгресу з метою залучення до співпраці активних організацій, що діють на європейському терені;

- отримати від дійсних організацій-членів ЄКУ інформацію про актуальні пекучі питання в житті української діаспори Європи;

- підтвердити зацікавленість ЄКУ співпрацювати з міжнародними демократичними організаціями, в тому числі з СКУ, УВКР, СКУМО, МІОК та іншими;

- підтвердити зацікавленість ЄКУ та його наступної діяльності в напрямку європейської інтеграції та територіальної цілісності України.

Зазначимо, що на певний період Європейський Конґрес Українців випав з інформаційного поля. Останні повідомлення на його офіційному сайті датовані 2013 роком, а сторінка в Facebook ожила лише цього року після трирічної мовчанки. За цей час кількість країн-членів ЄКУ скоротилася з 22 до 19-ти. Жодна з організацій українців в Росії за 70 років існування ЄКУ до його складу не входила, хоча східний кордон Європи пролягає вздовж  підніжжя Уральських гір  до Каспійського моря і гирла Дону (Британська енциклопедія).

Довідково. 4 січня 1949 р. у Лондоні було створено Координаційний осередок українських громадських центральних установ (КОУГЦУ), котрий у 1994 р. перейменовано в Європейський Конґрес Українців (ЄКУ).

1967 р. ЄКУ стало засновником Світового Конґресу Вільних Українців (СКВУ), пізніше - Світовий Конґрес Українців (СКУ).

Олександр Гвоздик


На світлинах:

1. Богдан Райчинець – новий президент Європейського Конґресу Українців

2. Учасники ХІІІ з’їзд ЄКУ. Прага, 1 грудня, 2019 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка