lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Футбольне поле єднає закордонне українство

З 19 по 25 серпня ц.р. у місті Ірпені, що на Київщині, відбудеться VII-й чемпіонат світу з футболу серед діаспорних команд

Життя закордонного українця — дуже насичене. За повсякденними клопотами, зароблянням грошей, облаштуванням побуту, проблемами в родині та вихованням дітей ми встигаємо ще й плекати своє національне та культурне коріння. А також беремо участь у політичних, соціальних і доброчинних проектах. На жаль, спорт опиняється мало не на останньому місці в житті української громади. Але є ініціативи, які заслуговують певної уваги і про які ми хотіли б розповісти.

Із 19 по 25 серпня ц. р. у місті Ірпені, що на Київщині, відбудеться вже 7-й чемпіонат світу з футболу серед діаспорних команд. У назві статті ми згадали про рекорди, тож з них і розпочнемо.
У турнірі братимуть участь діаспорні команди українців із трьох частин світу — Північної Америки, Азії та Європи. Спортсмени приїдуть із 12 країн — до вже постійних учасників із Польщі, Іспанії, Ізраїлю, Молдови, Білорусі, Естонії долучаться команди-дебютанти з Болгарії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Австрії та США. Ми раді поверненню до наших лав українців із Чехії.

Приймаюча українська сторона очікує приїзду 240 футболістів, котрих будуть підтримувати члени родини, друзі та знайомі. Тобто кількість закордонних українців налічуватиме до 400 людей, а то й більше. Ще такого не було!

Проведення п’ятиденного заходу забирає практично рік часу на підготовку. Це надзвичайно велике навантаження, але воно врешті-решт дає плідні результати і невимовне задоволення.
Нарешті ми, Міжнародне об’єднання українських громад «Четверта хвиля», у своєму проекті почали просуватися на схід України. І благодатна земля Київщини буде рада нас зустрічати в рамках програми святкування Дня Незалежності нашої Батьківщини.

Спортивна програма буде насиченою. Команди поділили на три підгрупи по чотири учасники, які в підсумку визначать півфіналістів, а ті, своєю чергою, у фінальному матчі оголосять найкращого. Команду-переможницю, фіналіста і команди-учасниці нагородять чашами і грамотами Федерації футболу України (президент — Андрій Павелко). Футболістів відзначать призами у номінаціях «Кращий бомбардир», «Кращий гравець» і «Кращий воротар». Ці нагороди передбачив Національний олімпійський комітет України (президент — Сергій Бубка). Також будуть і заохочувальні призи від Ірпінської міської ради.

Реалізація такого масштабного проекту потребує об’єднаних зусиль державних установ і громадських організацій. Хочу зазначити, що ці функції, як і щороку, взяли на себе представники «Четвертої хвилі» з Торонто (президент — Роман Галущак), зокрема керівник загального відділу та підготовчої групи зазначеної організації Олексій Сергєєв.

Крім цього, потрібно віддати належне здібностям і наполегливості міського голови Ірпеня Володимира Карплюка, секретаря міської ради Анастасії Попсуй, начальника відділу координування культмасових заходів і фізкультурно-спортивної роботи Віолетти Кременчук, а також службовців Ірини Мигитко й Анжеліки Куценко. Важливим є той факт, що цією справою щоденно опікуються голова комісії НОК України по роботі з діаспорою Василь Карленко та керівник обласного осередку НОК України Іван Куроченко, начальник управління фізичної культури і спорту Київської обласної державної адміністрації Сергій Тимофєєв.

У день приїзду та поселення команд збереться мандатна комісія, де кожен керівник делеґації представить імміґраційні та діаспорні документи на кожного гравця. Для чого це робиться? Для того, щоб у складах команд не було «підставних гравців», а лише власне закордонні українці. Ця відповідальна місія перевірки даних покладена на плечі Василя Наливайка, виконавчого директора Київської обласної федерації футболу.

Хотів би звернути увагу наших читачів на ту численну армію керівників структур і підрозділів, котрі на державному та міжнародному рівнях допомагають нам організувати та провести цей чемпіонат. Разом ми сила!

Неабияку підтримку щодо основних видатків на проживання, харчування, забезпечення транспортом, екскурсійну програму, експлуатацію спортивних споруд, суддівство змагань, нагородну атрибутику, що лягли на плечі Ірпінської міської ради, надали Міністерство молоді й спорту України (міністр — Ігор Жданов) та Світовий Конґрес Українців (президент — Евген Чолій). А комфортне проживання у гуртожитку, триразове харчування, експлуатація стадіону надані нам Національним університетом Державної фіскальної служби України (ректор — Павло Пашко).

Ми продовжили багаторічну співпрацю з канадськими й українськими фінансовими установами, приватними підприємствами і просто небайдужими людьми. Серед них уже вчергове хочу відзначити кредитову спілку «Будучність» (головний управитель — Оксана Процюк-Чиж), корпорацію «Міст» (президент — Ростислав Кісіль), ресторан «Золотий лев» і компанію «РосанПак» (президент — Анна Кісіль), компанії TelX Inc. (власник — Віктор Онисько), Kantor Currency Exchange (співвласники — Микола Семчишин і Роман Галущак), SPA Lemberg Inc. (власник — Андрій Сабат), Grandma’s Food (власник — Андрій Тесленко), Absolute Draining & Plumbing (власник — Андрій Олексюк), Fantasy Flower (власник — Любомир Левицький), Dun-Dix Healthcare Clinic (власниця — Ірина Бойко), N. M. S. Canada Inc. (власник — Володимир Шинке), адвокат Оксана Мірутенко й Спілка підприємців Тернопільщини «Українська справа» (президент — Михайло Ратушняк).

У програмі перебування спортсменів із діаспори передбачений також доброчинний матч, у якому візьмуть участь збірна діаспорного світу й учасники антитерористичної операції на сході України. Останні активно займаються футболом, після якого відбудеться церемонія підняття Державного Прапора. Буде висаджена Алея діаспори, де кожен керівник делеґації посадить пам’ятне дерево на честь своєї країни.

У славетну для нас дату 24 серпня відбудуться матчі за третє місце і фінал чемпіонату, які стануть окрасою святкової програми до Дня Незалежності України, а сама церемонія нагородження пройде на центральній площі міста Ірпеня, і, сподіваюся, при багаточисельній аудиторії містян і гостей.
Маємо на меті запросити керівників дипломатичних представництв на рівні послів, генеральних консулів, прес-аташе країн, із яких приїдуть команди-учасниці. Україна так само має бути вдячна діаспорі за ту підтримку, яку ми здійснюємо з-за кордону.

Одним із почесних гостей чемпіонату запросили Мирона Бица, президента Української спортової централі Америки та Канади, а також відомого діяча громадського олімпійського та фізкультурно-спортивного діаспорного руху. Завдяки багаторічній плідній діяльності п. Бица, були реалізовані соціальні проекти щодо становлення та підтримки українською діаспорою олімпійського руху в перші роки незалежності України, розвитку співпраці між громадськими фізкультурно-спортивними організаціями закордонного українства й України, пропаґування олімпійських ідей шляхом проведення спортивних змагань та оздоровчих заходів серед молоді. З ініціативи Мирона Бица в США 2016-го створили Український музей спорту та Залу слави, до якої поряд із відомими спортсменами, тренерами й іншими діячами української діаспори уведені видатні українські атлети Сергій Бубка, Валерій Борзов, Володимир Кличко, Віталій Кличко, Оксана Баюл, Віктор Петренко, Лілія Підкопаєва, Андрій Шевченко та будівничі діаспорного руху Володимир Кулик і Василь Карленко.

Метою перебування п. Бица в Україні є також ознайомлення з інфраструктурою розвитку олімпійського, фізкультурно-спортивного і молодіжного рухів та опрацювання програм подальшої розбудови співпраці між українською діаспорою й Україною у зазначених напрямах та сферах діяльності.

Спорт у діаспорі має розвиватися широко й масштабно. Кінцевою метою бачу розширення рамок футбольного чемпіонату до діаспорної олімпіади. Ми плануємо провести черговий захід 2019 року на Черкащині, і під час офіційного закриття чемпіонату в Ірпені передадуть естафету черкащанам для проведення наступних змагань власне у цій області.

Хочемо додати й інші види спорту, якими активно займається закордонний українець: волейбол, шахи, шашки, баскетбол, окремі види легкої атлетики та плавання. Плани — ґрандіозні. Вистачило б здоров’я, можливостей і наснаги, а запалу нам не бракує.

Ігор Бокій, голова Організаційного комітету

Джерело: http://meest-online.com/diaspora/world-diaspora/bjemo-rekordy-po-usih-napryamkah/


На світлинах: Афіша діаспорного футбольного мундіалю. Олексій Сергєєв та Ігор Бокій

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка