lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 СКУ розірвав зв’язки з представниками в Росії через закон про «небажані організації»

Світовий Конґрес Українців вимушений розірвати офіційні зв’язки з українцями РФ через новий наступ Кремля на українську національну меншину

Світовий Конґрес Українців (СКУ) був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоб захистити українську національну меншину у Росії від репресій. Такий крок став наслідком введення Володимиром Путіним у дію нових драконівських норм, які впроваджують кримінальну відповідальність для російських громадян за зв’язки з так званими “небажаними” організаціями, включно з СКУ.

Про це повідомили в пресслужбі Конгресу, посилаючись на рішення Ради директорів СКУ від 10 липня ц.р.

На своєму позачерговому засіданні 10 липня 2021 року Рада Директорів СКУ ухвалила рішення призупинити членство у Світовому Конґресі Українців усіх складових організацій з Російської Федерації, включно з Далекосхідним українським духовним культурно-просвітницьким центром “Просвіта” (м. Владивосток) та Саратовським земляцтвом українців “Поволжя”. Інші регіональні організації раніше припинили своє членство в цій світовій діаспорній надбудові.

Регіональний віцепрезидент СКУ Сергій Винник (м. Омськ) та член Ради директорів СКУ Валерій Семененко (м. Москва) відповідно також припиняють виконання своїх обов’язків на території Російської Федерації.

З офіційного сайту СКУ прибрано всю інформацію, що стосувалася складових організацій та очільників СКУ на території Росії.

Таке рішення було ухвалене на прохання складових організацій СКУ та членів Ради Директорів з Росії, яким сьогодні загрожує кримінальна відповідальність за співпрацю з СКУ після того як президент РФ Володимир Путін 28 червня 2021 року підписав Федеральний закон № 230-ФЗ.

Цим законом відтепер поширено заборону громадянам Росії брати участь у діяльності організацій, визнаних у РФ “небажаними”, і поза межі території РФ. Раніше така заборона діяла лише на території РФ.

Крім того, 1 липня 2021 року президент Путін також увів в дію Федеральний закон № 292-ФЗ про внесення змін до Кримінального кодексу РФ. Відтепер, у разі, якщо громадян Росії визнають винними у причетності до діяльності “небажаних” організацій, їм одразу може загрожувати до шести років позбавлення волі.

Для мільйонів етнічних українців, які мешкають на території РФ та є російськими громадянами, такі дії Кремля матимуть наслідком подальше обмеження їх людських та громадянських прав.

“Призупинення нашої співпраці зі складовими українськими організаціями у Росії було дуже складним, але необхідним рішенням. Це – ще один приклад грубого порушення Росією прав людини і продовження переслідувань української національної меншини, яка є найбільшою національною меншиною Росії. Світовий Конґрес Українців засуджує російське репресивне законодавство, метою якого є ізоляція та асиміляція українців у Росії”, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод. “Російська влада не лише чинить військові злочини в Україні, вона також відповідальна за культурний геноцид українців у Росії. Ми закликаємо міжнародну спільноту засудити такі дії Кремля та вжити конкретних кроків задля захисту демократичних цінностей та прав людини”.

Метою цього тиску та репресій Кремля є прагнення остаточно ізолювати українські громади у Росії від світової української громади та демократичного світу.

“Повторюючи радянську практику, Путін закриває свою країну від зовнішнього світу. Він також відправляє мільйони українців, які мешкають у Росії, у примусову ізоляцію. У кращих традиціях сталінізму, за допомогою державної пропаганди він розпалює ненависть до українців. А після того, як Путін дав чітко зрозуміти, що справді вважає українців та росіян “одним народом”, ідентифікувати себе українцем у Росії стало просто небезпечно”, – наголосив Президент СКУ.

До числа так званих “небажаних” організацій путінська влада зараховує широкий спектр російських опозиційних громадських організацій, а також міжнародних, європейських та американських фундацій і аналітичних центрів, які системно працюють над зміцненням демократії та поширенням демократичних цінностей у світі. З 2019 року статус “небажаної організації” у Росії має й Світовий Конґрес Українців.

Попри усі загрози, СКУ продовжить підтримувати українську громаду у Росії та продовжить адвокаційну працю на міжнародному рівні, щоб донести до світової спільноти правду про культурний геноцид та грубі порушення прав людини у Росії.

Віктор Гіржов за матеріалами ЗМІ

Від редакції:

Дуже цікаво біло б довідатися про конкретику, яким чином СКУ «продовжить підтримувати українську громаду у Росії та продовжить адвокаційну працю на міжнародному рівні, щоб донести до світової спільноти правду про культурний геноцид та грубі порушення прав людини у Росії». (Кін. цитати).

Наскільки нам відомо, в СКУ не діє Комісія КЛГП, не видаються дослідження українських громад у Росії, Президент СКУ не відвідував Росію вже більше дести років (останнім Президентом СКУ, що відвідав Росію, був Аскольд Лозинський). З приводу згаданого вище Валерія Семененка «Кобза»  нещодавно опублікувала дослідження, нині ми готуємо новий важливий інформаційний матеріал про цю ж особу. Пишатися зв’язками СКУ із згаданим Валерієм Семененко не доводиться (як і з С. Винником та А.Шелестом). Та й сам СКУ після фактичного знищення КЛГП чіткої політики щодо української діаспори у Росії не має. Тому лишається констатувати, що ось «розірвали відносини», а винен, мовляв, Путін. Так із Путіним громаді все зрозуміло – він кагебіст. А де була політика СКУ щодо Росії і діаспори протягом останніх 12-13 років? Може ми бачили захист ногінських парафіян? Може ми бачили захист Наталі Романенко? Може СКУ вступився на захист Дарї Полюдової? Може СКУ захистив Бібліотеку української літератури у Москві і її директора Наталю Шаріну? Можливо зараз СКУ надав підтримку адвокату Павлову, якого переслідують ось зараз? А чи ми почули слова на захист політв’язня Юрія Дмітрієва? Може взагаді СКУ мав хоч якісь політичні контакти із російською опозицією, що відкрито виступила проти російської агресії в Україні? Я не пригадую нічого із цього. Навіть на «Кобзу» не виходили і консультацій з нами не проводили. Навіть Бориса Нємцова у 2013 році до Канади запрошували зовсім не українці. Вся робота СКУ замкнулася на контакти із В.Семененком та С.Винником, до яких у діаспори є конкретні і давні претензії. І ці претензії були публічно озвучені «Кобзою».

Колись у 60-х роках коли створювався СКУ (тоді він мав назву СКВУ), жодних контактів Конгресу у Росії не було, але була чітка політика щодо Москви. Тепер і контакти ніби були, і світ більш відкритий, але політики  останні 12-13 років щодо Росії, і особливо щодо діаспори у Росії, не помітно.

В.К.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

На світлинах:

Новий логотип СКУ.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка