lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Справу Богдана Паздерського закрито
Богдан Паздерський
Богдан Паздерський

Відповідь МВС України у справі убивства Богдана Паздерського

Три роки тому, у січні 2008 р у Києві був убитий правозахисник Богдан Паздерський. Про його життя і правозахисну роботу можна прочитати в некролозі, підготованому Комісією Людських і Громадянських Прав СКУ. Тоді ж у лютому 2008 року наша Комісія звернулася до Верховної Ради України з проханням взяти розсліування цієї справи під контроль. Пізніше ми отримали відповідь із профільного комітету ВР що справу буде розслідувано. Пойшло три роки. І ось знову із України надійшов лист, у якому повідомляється: «У зв’язку із чим 25.06.2008 слідчим СВ Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві, на підставі зібраних матеріалів та керуючись п. 2 ст. 6 та ст. 130 КПК України, винесено постанову про закриття кримінальної справи».

Отже, МВС розлідувало справу Богдана Паздерського всього чотири (!) місяці, і не розкривши її, здало справу в архів. Вбивці гуляють на свободі.

Нагадаємо що в той час президентом України був Віктор Ющенко, а прем’єр-міністром Юлія Тимошенко.

Наша Комісія вважає такий стан справ із розслідуванням вбивства українського правозахисника недопустимим, а також свідченням корупції правозахисної системи в Україні на всіх рівнях. Ми продовжуватимемо писати у справі Богдана Паздерського і надалі.

Василь КОЛОМАЦЬКИЙ

Комісія Людський і Громадянських Прав СКУ,

Голова Комітету у справах української громади у Росії

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

ДОДАТКИ:

У ньому палав нескорений дух Івана Франка

Слово пам’яті про правозахисника Богдана Паздерського

Комісія Людських і Громадянських Прав при Світовому Коногресі Українців повідомляє, що 28 січня передчасно пішов із життя відомий громадський діяч і правозахисник, киянин Богдан Паздерський. Причиною смерті був бандитський напад на нього, що стався 25 січня при нез’ясованих обставинах.

Богдан Миколайович Паздерський народився 14 березня 1961 року в селі Голешів, Жидачівського району на Львівщині. У 1983 році закінчив Львівський політехнічний інститут, а вже в 1987 році був у закордонному відрядженні у Лівії.

З 1993 року, майже до смерті, працював головним спеціалістом у Міністерстві зовнішніх економічних зв’язків. У 1998 році Богдан Паздерський закінчив Українську академію зовнішньої торгівлі, а в 2007 році отримав диплом Київського національного університету ім. Тараса Шевченка по спеціальності «правознавство».

Крім основної роботи, Богдан Паздерський активно займався громадською діяльністю, яка стала змістом його життя. Народжений на Львівщині, будучи патріотом України, він болісно сприймав принижений стан української мови у столиці, зокрема у міністерствах, в яких йому доводилося працювати. З одного боку ніби існував «Закон про мову», що забезпечував права української мови в державному апараті, а з іншого боку – в основному документація міністерства велася російською. Більшість людей знаходили можливість якось поєднувати норми високого закону і реалії навколишнього життя, пристосовуючись до обставин. Але Богдан Миколайович, як справжній і безкомпромісний лицар, відмовився слідувати установленій практиці, і, використовуючи суди, захищав своє право вести службову документацію українською мовою. Саме цими показовими судами, де він був позивачем не тільки на своїх безпосередніх начальників, але й міністрів, запам’ятався нам Богдан Паздерський.

Він самотужки знайшов інструмент захисту Закону про державну мову України: активно впродовж багатьох років ініціював судові процеси, привертаючи увагу до незадовільного стану рідної мови в урядових інституціях з боку столичної преси, громадськості і діаспори. При цьому він завжди активно співпрацював із пресою, добиваючись суспільного розголосу своєї справи. Одна із публікацій, присвячена йому, мала назву «І один у полі воїн», що дуже промовисто характеризує рід і характер його правозахисної діяльності.

Останнім у його житті був судовий позов у Шевченківський районний суд Києва з приводу того, що, нехтуючи Законом про державну мову України, мер столиці Леонід Черновецький чинить глум над честю й гідністю позивача, тобто Богдана Паздерського. Він був безкомпромісним і шляхетним Дон Кіхотом, який своїм особистим прикладом і чином служив Україні. Правозахист – це захист законних прав громадян в умовах етичного конфлікту, що має суспільний резонанс, тобто коли порушником закону, як правило, виступає держава. Безперечно за цією ознакою Богдан Паздерський був правозахисником і нашим колегою.

Познайомившись із Богданом Миколаєвичем на VIII Світовому Конгресі Українців, що проходив у Києві, член нашої Комісії Василь Коломацький мав змогу відвідати судове засідання з приводу захисту української мови, де Паздерський виступав позивачем до власного міністерства. По етичному наповненню цей судовий процес цілком можна порівняти із судами дисидентів 70-их років минулого століття. Адже ставилося принципове питання про мову в Києві, але з однією відмінністю: в даному випадку позивачем був патріот України, а відповідачем була держава. Часи змінилися. Преса підтримала Паздерського. Той суд він виграв.

Пізніше наша Комісія замовила Богдану Михайловичу дослідження законодавчої бази України стосовно захисту прав заробітчан, яке він підготував для Сессії КЛГП у Харкові, 2005 р.

25 січня ц.р. Богдана Паздерського знайшли в мікрорайоні Борщагівка в під’їзді одного з житлових будинків із проломаним черепом. За яких обставин він потрапив туди, проживаючи в мікрорайоні Троєщинa, досі невідомо. Можна припускати, що він не отримав належної медичної допомоги, оскільки нейрохірургічної операції не було проведено, а тому через три дні помер у лікарні. Адміністрація лікарні, всупереч існуючим правилам, не повідомила органи міліції про даний випадок, хоча при потерпілому був паспорт. Унаслідок цього міліція почала розглядати справу лише через три дні після скоєння злочину. Поки що карну справу не відкрито. Дуже прикро, що людина, яка всю себе віддала Україні, в критичну хвилину не отримала належної допомоги. Похорон відбувся 1 березня у його рідному селі Голешів на Львівщині.

Життя Богдана Паздерського є яскравим прикладом служіння Україні в умовах формування нашої державності, коли багато норм суспільного життя були і, на жаль, все ще є в розриві із стремліннями патріотів України. Богдан Паздерський був однією з тих особистостей, хто знайшов у собі сили боротися за нову Україну, активно реалізуючи свою мрію. Будучи скромним і чуйним у приватному житті, він виступав на суспільній ниві як досвідченний і пасіонарний борець, порушник «плебейського спокою». У ньому палав нескорений дух його земляка Івана Франка. У ньому одночасно поєднувалися логіка науковця, полум`яність патріота, принциповість правозахисника і чуйне серце друга. Саме таким і запам’ятаємо ми Богдана Паздерського – нашого Друга і Колегу.

Комісія Людських і Громадянських Прав при Світовому Конгресі Українців,

Торонто, Канада

10 лютого 2008 р.

http://www.ukrainianworldcongress.org/UserFiles/File/Human_CivilRightsCommittee/KLHP.pdf 

Лист від МВС у справі Богдана Паздерського
Лист від МВС у справі Богдана Паздерського

На світлинах: Богдан Паздерський. Фотокопія відповіді МВС України у справі Богдана Паздерського.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка