lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Про “Вічний фонд” в Інституті українських студій

SKUКанадські меценати Петро та Дорис Кулі заснували його для підтримки досліджень української діаспори

Відомі меценати д-ри Петро та Дорис Кулі зробили перший вагомий внесок у створення Вічного фонду в Канадському інституті українських студій. Цей фонд сприятиме розвиткові Проекту досліджень української діаспори. Проект буде здійснюватися в рамках Українсько-канадської програми (УКП) КІУСу, а очолить його д-р Сергій Ціпко, історик, який займається вивченням українців за кордоном, і книга якого про українців в Аргентині вийде у видавництві КІУСу 2007 року. Петро та Дорис Кулі сподіваються, що їхній внесок у сумі $100 000 підштовхне інших підтримати цю важливу ділянку наукових досліджень.

Відсоток з Вічного фонду досліджень української діаспори ім. д-рів Петра та Дорис Кулів буде використовуватися для досліджень, публікацій та інших наукових та освітніх заходів, пов’язаних з українською діаспорою. Я, Ярс Балан, співкоординатор УКП, відзначив, що «Ініціатива досліджень української діаспори надасть роботі Українсько-канадської програми міжнародного масштабу, що дозволить проводити порівняльний аналіз розвитку українських громад поза межами Канади. Через вплив глобалізації та скорочення відстаней, завдяки сучасним засобам транспорту та комунікацій за минулі роки в університетах світу помітна зростаюча увага до діаспорних досліджень. Отже, розширення обріїв Українсько-канадської програми цілком вчасне та доречне».

Родина Кулів робила щедрі внески в минулому — Центру українських досліджень і розвитку в Коледжі Ґрент Мак’ювен, Інституту Східнохристиянських Студій ім. митрополита Шептицького при Університеті св. Павла в Оттаві, а також підтримала вивчення українського фольклору в Альбертському університеті, де «Канадський центр української культури та етнографії» був недавно перейменований на «Центр українського та канадського фольклору ім. Петра й Дорис Кулів».

Цей останній дар надзвичайно важливий для розвитку українських студій. Згідно з даними Світового конгресу українців (http://ukrainianworldcongress.org), сьогодні за межами України проживає близько 20 мільйонів осіб українського походження. У той час, як за останні 10 років населення України, що нині нараховує 47 мільйонів, зменшувалося, українська діаспора зростала через досить інтенсивну еміграцію. Такі країни, як Португалія, Іспанія, Італія та Греція, в яких до 1991 р. українська імміграція була незначною, на сьогодні стали великими центрами українського поселення.

Діяльність Проекту досліджень з української діаспори буде відображати нові тенденції та реалії, зберігаючи рівновагу в дослідженні вже давно усталених українських груп із вивченням нових районів українського поселення. У рамках Проекту планується залучити низку науковців та підтримати співпрацю з програмами та центрами в Канаді та за кордоном, зокрема із зростаючою кількістю установ в Україні, які займаються українською діаспорою. Для реалізації таких завдань одна із запланованих дій — це організація міжнародної наукової конференції з питань діяльності української діаспори.

Ярс БАЛАН

Marta D. Olynyk Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

18.11.06

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка