lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Зустрiч із майстрами народної творчості Воронежчини

 

Українське прикладне мистецтво було представлено на виставці-продажу «Дихання весни»

З 16 по 27 лютого 2018 року у залі виставок Спiлки художників у Воронежі проходила щорічна  виставка-продаж «Дихання весни». Майстри декоративно-прикладного мистецтва показали свої твори в різній техніці: кераміка, розпис і різьблення по дереву, сувенірна лялька, бісероплетіння, валяння, в’язання та багато іншого. Творчі доробки несли в собі характерні для Воронезької області мотиви, зокрема, українського культурного впливу.

На виставці, яка на цей раз виявилася ювілейною – десятою, вiдбулися і традиційні майстер-класи та лекції.

Так, в один із днів пройшов майстер-клас з ручного ткацтва від народного майстра Воронезької області Ганни Каракуц. Ткацькому мистецтву вона вчилася у Воронезькому художньому училищі, а нині активно переймає досвід у народних майстрів ручного ткацтва з Воронезької області.

В домашнiй майстернi у Ганни два верстати – переносний, що мандрує разом з майстринею по фестивалях і святах, і великий, на якому робляться доріжки, шарфи, воронезькі пояси. Про значення кожного елемента малюнка Ганна може розповісти детально. Наприклад, традиційний мотив воронезького орнаменту ромб – символ родючості, що здавна прикрашав жіночі пояси та інші предмети гардеробу наших пращурів. Вона впевнена, що люди дивляться на виткані речі і генетична пам’ять впізнає спорідненість з цими чудовими візерунками, а душа відгукується на зашифровані в них вислови. Володіти такою річчю – особливе задоволення.

В 2014 році Ганна Каракуц, беручи участь в Успенському ярмарку-фестивалі у Грайворонському районі Білгородщини, перемогла в конкурсі, в якому брали участь 28 майстрів. За чотири години роботи вона виткала жіночий пояс завдовжки 2,5 метра з орнаментом у вигляді традиційного воронезького узору «реп’ях», в якому поєднуються червоний, чорний, жовтий і помаранчевий кольори.

Джерело


На світлинах: Майстриня Ганна Каракуц. Ганна Каракуц за роботою.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка