lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 В селі Лофицькому знайшли дивом збережену старовинну ікону
Ймовірно, образ в долівку заховали ще в 30-х рр.
Ймовірно, образ в долівку заховали ще в 30-х рр.

Знахідка під час реставрації церкви

При реставрації церкви в селі Лофицьке Богучарського району Воронезької області були виявлені поховання священиків цієї церкви і захована від наруги ікона Божої матері з немовлям на руках. За словами мешканців села, найімовірніше невідомий сховав образ в долівку в 30-ті роки минулого сторіччя, коли войовничі комуно-атеїсти нищили церкви в районі.

Кілька років тому ініціативна група селян за підтримки глави поселення Ольги Ленченко і богучарського благочинного о. Євгенія почали справу по відродженню місцевого храму імені святого Олександра Невського.

Храм знаходився у відносно непоганому стані - його відродження було визнане можливим. Своїми силами місцеві жителі, в основному жінки середнього і літнього віку, вичистили внутрішню частину церкви від сміття, що скупчилося за десятиліття. За допомогою техніки, наданою місцевою сільгоспартіллю, спиляли дерева, що виросли на куполі храму, коріння яких звисало у вівтарній частині з куполу майже до землі, підготували храм до огляду фахівцями, яким належить дати оцінку майбутніх робіт. В ході розтину долівки - а очищення велося до цегельного череня - між шарами дошок і був виявлений фрагмент іконостасу - образ Божої матері незвичного написання. Було видно, що іконостас рубали сокирою. Але хтось заховав образ між дошками підлоги лицем донизу. Не дивлячись на те, що в церкві довгий час розташовувався склад сільгосппродукції, миші та щури не чіпали суху дошку, і святий образ не померкнув від часу. Тепер ікона стане святинею відроджуваної церкви.

Лофицьке - село Богучарського району Воронезької області, у 8 кілометрах на захід від міста Богучар, 78 кілометрів до найближчого пункту пропуску на кордоні з Україною (сіло Бугаївка Кантеміровського району). Виникло в середині XVІІІ століття. Назву отримало по прізвищу сотника Лофіцкого (Лохвицького), що жив в Богучарі. Церква Олександра Невського побудована в 1844 році. У 1887 році відкрита церковно-приходська школа. Священиком в школі був Дмитро Жівотков. За переписом населення 2010 року живуть тут 343 чоловіки і 405 жінок. Село завжди вважалось заселеним українцями. Сьогодні частина мешканців офіційно записані росіянами, хоч і розмовляють українською говіркою.

Дмитро ДЕНИСЕНКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Передрук: Сайт української діаспори Воронежа «Перевесло» http://www.pereveslo-vrn.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=35%3Aв-селi-лофицькому-знайшли-чудом-збережену-старовинну-iкону-з-зруйнованої-церкви&Itemid=1

Церква Олександра Невського побудована в 1844 році
Церква Олександра Невського побудована в 1844 році

На світлинах: Ймовірно, образ в долівку заховали ще в 30-х рр.. Церква Олександра Невського побудована в 1844 році.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка