lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Вечір пам'яті Олени Телiги

Виступає професор Микола БiрюкВоронезькі українці пом’янули добрим словом українську поетесу, розстріляну у київському Бабиному Яру

У Воонезькій обласній зональній науковій бібліотеці ім. I. C. Нікітіна 28 жовтня 2006 року Воронезька регіональна громадська організація «Українське товариство «Перевесло» провела літературно-музичний вечір пам'яті Oлени Телiги, української поетеси, розстріляної в Бабиному Яру в Києві.

Відкрив зустріч, на якій, крім учасників «Перевесла», зібралися представники громадськості міста Воронежа й області, голова правління ВРГО «Українське товариство «Перевесло» Микола Бiрюк. Свою розповідь про життя і творчість полум'яної патріотки України Олени Телiги він переривав уривками з її поезії, виконуючи їх як українською мовою, так і, у власному перекладі, на російську.

Олена Іванівна Телiга (дівочe прізвище - Шовгенова) народилася 21 липня 1906 року. Bже з 1927 року вона відома як поетеса. Ні в яких умовах не змінювала своїм життєвим принципам, акцентуючи у своїй творчості на любові до рідної землі і до людей, що на нiй живуть. Навіть у роки фашистської окупації України випускала літературно-художній журнал «Лiтаври», збираючи навколо себе творчу інтелігенцію, що залишилася в Києві. Вже на третій місяць окупації вона була арештована фашистами і 21 лютого 1942 року, разом з чоловіком Михайлом, розстріляна.

У вечорі в Воронежi взяли участь творчі колективи і виконавці: ансамбль танцю «Надія» Будинку школярів Центрального району міста Воронежа – лауреат національних фестивалів в Артеці (Україна), квартет «Квітень». Школярка Аліса Паневiна декламувала вірш «Плач Ярославни» Тараса Шевченка, а Гір Оканян прочитав вірші Миколи Лукiва... На зборах вирішено звернутися до митрополита Воронезького і Борисоглєбського Сергiя, росiйськоi православної церкви, з проханням пом’янути Словом Божим - панихiдою мучеників Олену та Михайла.

Танцюють учасниці ансамблю “Надія” Будинку школярів Центрального району м. Воронєжу

На світлинах: Виступає професор Микола Бірюк. Танцюють учасниці ансамблю “Надія” Будинку школярів Центрального району м. Воронєжу.

Дмитро ДЕНИСЕНКО.

Фото автора.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка