lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українська держава - торговий партнер № 1

Україна нарощує своє економічне співробітництво із Самарською областю та іншими регіонами Поволжя, обігнавши тут по товарообігу і Німеччину, і США 

24 серпня 2005 року Україна відсвяткувала своє головне державне свято - День незалежності. У канун цієї знаменної дати в житті братерської слов'янської країни ми попросили першого секретаря Посольства України Михайла Івановича Тульського, єдиного іноземного дипломата в Самарі, що майже 2 роки працює на постійній основі як заступник керівника Торгівельно-економічної місії України в Приволзькому федеральному окрузі, підвести деякі підсумки поточного року. І оцінити ефективність розвитку зовнішньоекономічних зв'язків Самарської області та інших регіонів ПФО з підприємствами України.

- Михайло Іванович, як би ви сьогодні оцінили нинішній стан зовнішньоекономічних зв'язків Росії й України, українських регіонів і регіонів Поволжя? Чи не з'явилося якихось несприятливих тенденцій, зв'язаних з політичними змінами після торішньої «жовтогарячої» революції у вашій країні?

- Підсумки першого півріччя дають усі підстави затверджувати, що економічні зв'язки України і Росії розвиваються стабільно. Ніякі внутрішньополітичні зміни в Росії чи Україні на них не впливають. За підсумками цих 6 місяців 2005 року в цілому, товарообіг України і Російської Федерації збільшився на 26,7 %, а між регіонами Приволзького федерального округу й України він виріс навіть на 59 %. У той же час Самарській області з підприємствами України збільшився на 21,3 %. Але самарський регіон – самий економічно розвинутий у Поволжі. А тому за обліком уже раніше досягнутих обсягів економічних зв'язків такий значний ріст самаро-українського товарообігу можна оцінювати дуже позитивно.

При цьому напрямки зовнішньоекономічної діяльності між підприємствами України і Російської Федерації досить різноманітні. З Росії в Украину поставляється нафта й енергоносії, продукція хімічної промисловості, з України в Росію –  продукція чорної і кольорової металургії, продовольчі товари і сировина для харчової промисловості. Варто особливо підкреслити, что перспектива розвитку виробничих зв'язків і их основний резерв приходяться на наукомісткі галузі. Саме в області наукомістких технологій виробнича кооперація підприємств України і Російської Федерації можє дати найбільший ефект і сприяти розробкам устаткування і продукції, що будуть відповідати високим світовим вимогам.

- Приведіть, будь ласка, конкретні приклади успішного торгово-економічного співробітництва між нашою губернією й Україною, які ви вважаєте найбільш показовими.

- Серед конкретних проектів, що сьогодні є визначальними в співробітництві підприємств Самарської області й України, слід зазначити продовження економічного співробітництва з ВАТ «АвтоВАЗ». Для Волзького автозаводу Україна на сьогодні - ведучий партнер у зовнішньоекономічній діяльності. Саме на українські автопідприємства в містах Луцьк, Запорожжя, Херсон і Кременчук з Тольятти здійснюються найбільші по обсягам постачання вазовских машинокомплектов у порівнянні з усіма державами СНД і світу, де збираються автомобілі ВАЗ. Україна у свою чергу є великим постачальником електротехнічних виробів і алюмінієвих деталей, різного устаткування і комплектуючих для ВАТ «АвтоВАЗ».

У рамках реалізації «Міжнародного авіаційного проекту –140» - по спільному виробництву на самарському підприємстві ВАТ «Авіакорів - авіаційний завод» російсько-українського регіонального пасажирського лайнера Ан-140 з 2 по 12 серпня были проведені успішні льотні іспити першого серійного літака і его презентація компаніям-замовникам. Сьогодні уже можна з усією впевненістю затверджувати, що співробітництво харківських і самарських авіабудівників виявилося ефективним, проект відбувся, одержав підтримку авіаперевізників та інших підприємств, що можуть бути потенційними споживачами. Присутність і виступ на урочистих заходах, зв'язаних з офіційною демонстрацією цього літака державного секретаря України Олександра Зінченка з'явилися переконливим підтвердженням першорядного значення, яке вище керівництво України приділяє розвитку зовнішньоекономічних зв'язків з Російською Федерацією.

Кілька слів про розвиток взаємин Самарської області з регіонами України. Тут слід зазначити пропозиції Харківської обласної державної адміністрації по встановленню зовнішньоекономічного співробітництва. Інтерес виявляється в сільськогосподарській галузі, у виробничій кооперації серед підприємств нафтохімічної й енергетичної галузей, у науці  й в охороні здоров'я. Харківська і Самарська області сьогодні є одними з ведучих у своїх країнах у розвитку виробничого і наукового потенціалу. Вони можуть і, упевнений, будуть ефективно співробітничати, оскільки це их співробітництво дає новий поштовх у розвитку економіки регіонів.

Слід зазначити, что багато українських підприємств у плині цього року брали участь у виставочних заходах - це й ВАТ «Сумське машинобудівне виробниче об'єднання ім. М.В. Фрунзе», і концерн «Укрросметалл», представлялася продукція для енергетичного комплексу, що виготовляється на підприємствах України, продукти харчування, вина. Спектр можливої виробничої кооперації досить широкий і сьогодні, в першу чергу, серед підприємств малого і середнього бізнесу є великий потенціал співробітництва. І ефективні зв'язки підприємств Росії й України будуть сприяти соціально-економічному розвитку регіонів.

-            Чув, что вашій роботі з розвитку самарсько-українського торгово-економічного співробітництва в регіоні особливо сприяють зв'язку, що ви налагодили з нашою Торгово-промисловою палатою…

- Це вірно. Велику підтримку в розвитку міжрегіонального співробітництва підприємств України і губернії надає робота Торгово-промислової палати Самарської області, очолюваної її президентом Борисом Ардаліним. Ось самий свіжий приклад: з 9 по 14 серпня делегація ТПП Самарської області на чолі з віце-президентомТПП  Юрієм Тихонов побувала в столиці України Києві й обласних центрах Півдня країни містах Херсоні, Миколаєві і Сімферополі. Були проведені переговори по установленню виробничих і торгових зв'язків, використанню можливостей і транзитних особливостей ряду регіонів України в інтересах Самарської області. Насамперед – для більш повноцінного забезпечення експортних постачань з губернії в Украину та інші країни. У ході цієї поїздки був укладений Договір про співробітництво між Торгово-промисловою палатою Самарської області і ТПП Миколаївської області. Крім того, відбулися конструктивні переговори з представниками підприємств міст Харкова, Одеси і Рівного.

У цілому в першому півріччі поточного року Україна має обсяг зовнішньоекономічного обороту із Самарською областю 248,5 млн. доларів США і є партнером № 1, помітно випередивши за рівнем товарообігу ведучі держави світового співтовариства - Німеччину і США. До речі, за підсумками останніх 4-х років Україна звично займає перше місце й у товарообігу Самарської області з країнами СНД. Повинний тут особливо підкреслити активну участь в розвитку самаро-українського економічного співробітництва губернського уряду й особисто губернатора Самарської області Костянтина Тітова.

Зовнішньоекономічні російсько-українські відносини у Самарської області та інших регіонів Приволзького федерального округу мають велику перспективу і поза всяким сумнівом, на сьогоднішній момент, відображають ту реальну соціально-економічну і політичну ситуацію, що є між нашими державами. Те, що президенти України і Російської Федерації Віктор Андрійович Ющенко і Володимир Володимирович Путин на протязі поточного року неодноразово зустрічалися між собою, а кожна їхня зустріч додавала визначений поштовх у розвитку економічних відносин, рішенні тих проблемних питань, що були між Україною і Росією, дає підстави з оптимізмом дивитися в майбутнє економічних зв'язків України і Російської Федерації.

- Прийміть, Михайло Іванович, наші поздоровлення зі святом і найкращі побажання у вашій діяльності на благо жителів Самарської області і Поволжя, наших братерських народів наших країн.

На фото: Першого українського дипломата в Самарі Михайла Тульського прийшла поздоровити з 50-річчям  Тетяна Хвостенко, директор недавно відкритої в нашому місті філії найбільшого в Україні недержавного фінансового заснування – «Приват-банку» з українського побратима Самари - міста Дніпропетровська. 

Андрій БОНДАРЕНКО,
Заслужений журналіст України.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка