lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Український міністр Омелян про залізничне сполучення з Росією: «Повернеться до витоків – болота та ведмедів»

В інформаційному просторі активно обговорюється пропозиція міністра інфраструктури України Володимира Омеляна щодо припинення пасажирського сполучення з Росією

Міністерство інфраструктури вже підготувало пропозиції щодо припинення сполучення з Росією. Міністр Володимир Омелян тримає ці пропозиції в секреті, лише зазначає, що йдеться про пасажирські залізничні перевезення, і це не стосуватиметься транзитних і вантажних поїздів. Аби ініціатива стала реальністю, її має затвердити Кабінет міністрів та Рада національної безпеки та оборони. Це має відбутися якомога швидше, переконаний Володимир Омелян, з огляду на поведінку Росії в Азовському морі.

«Київ – Москва», «Одеса – Москва», «Київ – Санкт-Петербург» – ці напрямки входять до провідної п’ятірки найприбутковіших сполучень «Укрзалізниці».

За першу половину 2018 року «Укрзалізниця» отримала 177,58 мільйона гривень доходу від курсування поїздів до Росії.

Якщо ці сполучення припинять своє існування, то поїзди будуть перерозподілені за внутрішніми напрямками, заявляє Володимир Омелян.

«Ніяких збитків не буде. Ці всі поїзди не будуть стояти, а будуть працювати і приносити прибуток «Укрзалізниці», – наголошує міністр.

Можливо, навіть буде більший прибуток, додає він.

До чого готуватись

Подробиці пропозицій в Мінінфраструктури поки що не розкривають. Там кажуть, що готові пояснити все, коли документ винесуть на обговорення в Кабмін.

Єдине, що відомо, – обмеження на транзит та вантажні перевезення стосовно Росії не пропонують. Втім, у документі можуть бути розглянути варіанти із автобусним сполученням та російськими суднами на українських водних шляхах.

Експерти зазначають, що з технічної точки зору таке припинення сполучення можливе. Якщо це відбудеться, то люди почнуть шукати інші варіанти пересування, але не відмовляться від поїздок, вважають фахівці. Тож є кілька сценаріїв.

1. За аналогією з Кримом

«Коли люди доїжджають до адміністративного кордону між Херсонською областю і Автономною республікою Крим держави Україна, переходять кордон і їдуть або маршрутним транспортом, або залізницею далі. Думаю, що буде повтор цієї ситуації», – вважає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

2. Заробіток для сусідніх країн

Після припинення прямого авіасполучення із Росією у 2015 році українці почали здійснювати перельоти до Росії через Мінськ та інші білоруські міста.

«Білорусь дуже добре підлаштувала транспортну систему, яка розрахована на авіаційні перевезення. Аеропорт Гомеля, який розташований за кілька кілометрів від кордону з Україною, має рейси до Москви із нижчою вартістю, ніж ціна прямого залізничного квитка «Київ – Москва», – зазначає Сергій Вовк.

Додатковий заробіток може отримати і Молдова, вважає експерт. Зокрема, з Кишинева, транзитом через Україну, їздять поїзди до Росії.

Нащо це потрібно?

З економічної точки зору переваг у такому припиненні пасажирського сполучення із Росією спеціалісти не бачать. Тобто вони можуть полягати в політичній площині.

Причиною підготовки документів для цього стали небезпека для українських громадян в Росії і події в Азовському морі, пояснюють в Мінінфраструктури.

«Росія розпочала нову атаку на Україну шляхом штучного обмеження суднозаходів в Азовське море. Буквально позавчора були навчання в Чорному морі, коли були перекриті суднозаходи для звичайних суден. Ми розуміємо, що тиск посилюється», – наголошує Володимир Омелян.

Через цю ситуацію судновласники змушені платити за простої десятки тисяч доларів, зазначає міністр, що призводить до подорожчання продукції, і збитків зазнаватимуть як у європейських країнах, так і в Сполучених Штатах, пояснює він.

Колишній міністр інфраструктури Йосип Вінський переконаний, що заборона сполучення з Росією є хибним кроком, який принесе більше шкоди Україні, ніж Росії.

«Якщо це відповідь на те, що робиться в Азовському морі, то це абсолютно неадекватно. Це наче як скорпіон сам себе жалить», – вважає екс-міністр інфраструктури.

Він додає, що «рішення цього питання дуже просте: маємо повернути Крим, – але наразі по Криму нічого не робимо».

«Єдине, що ми можемо, – це через міжнародних партнерів чинити тиск, щоб Росія ці кораблі не чіпала, більше інструментів у рамках сьогоднішньої політики я не бачу», – вважає Вінський.

«Заяви про збитки – маніпуляції» – Омелян

Всі заяви про збитки Володимир Омелян називає маніпуляціями. Єдиний збитковий різновид перевезень в Україні – це приміські перевезення, сказав він на брифінгу.

До того ж, за даними «Укрзалізниці», залізничний пасажиропотік у сполученні з Росією з 2013 року знизився у 5 разів, і ця тенденція продовжується.

«Якщо у 2014 році тільки залізничний транспорт перевіз понад 4 мільйони людей, то зараз ця цифра впала до 800 тисяч», – наголошує міністр Володимир Омелян.

Щодо заробітків у Росії, Омелян стверджує, що в Україні щороку з’являється все більше гідних вакансій, а якщо подобається працювати за кордоном, то краще обирати Євросоюз із міркувань безпеки, умов праці та більшого заробітку.

«Росія повернеться до своїх логічних витоків, із чого починала – болота та ведмедів» – так емоційно прокоментував Володимир Омелян намір припинити пасажирські перевезення до цієї країни.

Джерело

Додатково:

Віталій Портников: пасажирське сполучення знищує Москва

П’ять відповідей «Укрзалізниці» щодо залізничного сполучення з Росією


На світлинах: Міністр інфраструктури України Володимир Омелян. Київський вокзал у Москві може незабаром обезлюдніти. Росія першою припинила рух своїх поїздів до України.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка