lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Феномен Українського культурного центру в Москві

Володимир  МельниченкоЗ “просвітянської” хроніки “України на Арбаті, 9”

Осінні тижні були заповнені творчими турботами. На початку вересня в Центрі відбувся ретроспективний показ фільмів, присвячений 65-річчю з дня народження видатного українського актора і режисера, заслуженого артиста України Івана Миколайчука. На відкритті кінофестивалю з теплими словами про Майстра виступили дружина митця Марічка Миколайчук, народні артистки України Ніна Матвієнко, Валентина Коротя-Ковальська, Лариса Кадочникова. Глядачі побачили фільми “Вавілон — ХХ”, “Білий птах з чорною ознакою”, “Пропала грамота”, “Тіні забутих предків”, “Сон”, “Анничка”. Марічка Миколайчук записала в Книзі почесних гостей: “За те, що Ви робите для людей-українців, які живуть тут у Москві, честь Вам і хвала! Бережіть цей куточок затишку. Нам у Вас справді дуже затишно. Дя-ку-ю!” Ніна Матвієнко: “Мені сьогодні з Вами так добре… Такої щирої розмови не нап’єшся ніде — тільки з рідними людьми і за духом, і за відповідальністю…”

8—10 вересня Культурний центр України в Москві взяв участь у роботі ХІХ Московської міжнародної книжкової виставки-ярмарку. На окремому стенді було представлено 8 видань (понад 200 друк. арк.), випущених нами в світ за останні 3 роки.

Вересень пройшов під знаком 140-ої річниці з дня народження Михайла Грушевського. Зокрема в будинку № 55 на Арбаті, де в 1916—1917 роках жив великий українець, в Меморіальній квартирі Андрія Бєлого було відкрито стенд, присвячений Грушевському. 29 вересня покладено квіти до меморіальної дошки Грушевському на вул. Погодінській, 2/3, відбулася панахида в храмі Св. Архістратига Михайла. Впродовж дня кожному відвідувачу Центру подарували монографію “Михайло Грушевський: “Я оснувався в Москві, Арбат, 55”.

До 150-річчя від дня народження Івана Франка 12 вересня у нас демонструвалася вистава “Украдене щастя” творчої майстерні “Театр у кошику” Державного центру театрального мистецтва ім. Л. Курбаса.

В жовтні відзначено 130-ту річницю від дня народження Сергія Єфремова, відбулася зустріч із провідним науковим співробітником Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, доктором філологічних наук Елеонорою Соловей. Восени в Центрі експонувалися цікаві художні виставки. Спочатку виставлялися львівські художники Віктор Макаров (живопис), Наталія Проданчук (батик, графіка), Віктор Проданчук (пластика, скульптура).

З 26 вересня протягом місяця свої роботи представляли харківські художники творчої групи “Буріме” Валентин Грицаненко, Олег Лазаренко, Олександр Лисенко, Олександр Шеховцов.

У жовтні відкрилися персональні виставки члена Національної спілки художників України Наталії Гронської (живопис на шовку) та члена Молодіжної організації Національної спілки художників України Олексія Леонова (скульптура). Наприкінці листопада ми показуємо живопис члена Національної спілки художників України Валентини Сафіної (Слобожанщина).

Листопад у Культурному центрі України в Москві розпочався хвилюючим літературно-мистецьким вечором “Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив”, присвяченим 100-річчю від дня народження видатної громадсько-політичної діячки, учасниці українського визвольного руху, поетки Олени Теліги. Про життя і творчість незабутньої українки захоплююче розповіла біограф Олени Теліги, провідний науковий співробітник Центрального державного архіву вищих органів влади України Катерина Криворучко. Присутні почули вірші Теліги, знайдені невтомною дослідницею в архівах. Поезію Олени Теліги проникливо читала народна артистка України Раїса Недашківська. З цього незабутнього вечора почався шлях поетки, яка народилася в Підмосков’ї і жила в Москві та Петербурзі, до московських українців і всіх, хто цікавиться її творчістю в Росії.

7 листопада в Центрі відбувся літературно-мистецький вечір, присвячений Дню української писемності та мови, на якому з палкою промовою виступив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури й духовності, голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський. Окрасою концерту стало вокальне жіноче тріо “Золоті ключі” у складі народних артисток України Ніни Матвієнко, Марічки Миколайчук, Валентини Короті-Ковальської. Вірші Тараса Шевченка й Івана Франка натхненно читав актор Національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької, народний артист України Святослав Максимчук.

13 листопада гостем Культурного центру був художній керівник Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, народний артист України Богдан Ступка. Він узяв участь у презентації книжки “Майстер”, у якій висвітлюються життя і творчість великого українського артиста на зламі століть і тисячоліть. Про свою роботу над цією книжкою розповіла автор світлин, актриса Театру ім. І. Франка, заслужена артистка України Любов Богдан. До речі, книга “Майстер”, видана у видавництві “Либідь”, зайняла цього року перше місце на Міжнародному конкурсі “Мистецтво книги”, що проводиться серед країн СНД, у номінації “Наш сучасник”.

Під час презентації звучали вітання на адресу Ступки, який відзначив цього року своє 65-річчя, зокрема від голови Федерального агентства з культури і кінематографії Михайла Швидкого та Гільдії кіноакторів Росії. Були журналісти, в тому числі з газети “Культура”, журналу “Клуб”. До виступу Майстра чуйно дослухалися студенти Щукінського училища. Зустрічі з ним були раді відомі російські актори. Того ж дня телеканал “Культура” розповів про хвилюючий вечір у Культурному центрі всій цивілізованій Росії.

У рамках проекту “Діаспора” у вересні відбулася презентація української громадської організації “Україна—Санкт-Петербург”, а 21 листопада пройшло свято української культури Пушкінського району Московської області.

Вже шостий сезон здійснюється спільний проект Культурного центру та творчого об’єднання з естетичного виховання молоді “Музична юність” Комітету з культури уряду Москви “Юні таланти нового століття”. Проведено понад 30 концертних програм, на яких побувало понад 8 тис. осіб. У концертах виступили понад 1,3 тисячі юних артистів, у тому числі з України.

Наша постійна присутність у духовному просторі Росії, наполеглива робота в царині пропаганди української культури й духовності здобули високу оцінку серед російської наукової та творчої інтелігенції. 2004 року Культурний центр України був удостоєний пам’ятної медалі Російської академії наук “За видатний вклад у розвиток культури”. Цього року Національний комітет громадських нагород Росії відзначив Центр орденом Ломоносова “За значний вклад у зміцнення дружби та співробітництва між Росією і Україною”.

У вересні з ініціативи Посольства України в Російській Федерації в Центрі відбувся “круглий стіл” українських і російських експертів і політологів “Україна—Росія: через діалог еліт до ефективної взаємодії”.

У жовтні й листопаді пройшли інформаційні зустрічі української громади Москви з дипломатами Посольства України в Російській Федерації та працівниками Центру. Консул України в Російській Федерації Іван Кухта прояснив важливі моменти перебування українців у Росії. Радник Посольства Юрій Лазебник розповів про політичну ситуацію в Україні.

На книжкових виставках були представлені нові видання Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, інших академічних інститутів, а також твори Івана Драча, наукові праці про голодомори в Україні.

До Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій відбулася зустріч із керівником Центру досліджень геноциду українського народу при Інституті історії України НАН України, доктором історичних наук Василем Марочком. Відбувся ІV Всеросійський фестиваль-конкурс ім. Олександра Кошиця, пройшли чергові Українські музичні салони.

У Культурному центрі України в Москві працюють недільна школа, в якій навчається 30 дітей, та курси української мови (30 осіб). Восени Центр відвідало понад 3 тисячі осіб, серед них чимало москвичів і гостей російської столиці. Володимир Яворівський, який докладно познайомився з нашою роботою, записав у книзі Почесних гостей: “Любі мої “російські” українці! Ви не уявляєте собі, що означає ваша постійна присутність у політиці, економіці та поведінці Росії… Спасибі вам за цей тихий подвиг! Хай Божа рука осіняє кожного з вас! Сердечно Вол. Яворівський”.

Не секрет, що трапляються й інші, вкрай недоброзичливі оцінки роботи Центру. Але то здебільшого з уст людей, абсолютно чужих українській справі.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, 

генеральний директор Культурного центру України в Москві,

доктор історичних наук.

На світлині: Володимир Мельниченко.

«Слово Просвіти» 

ч. 47 (372) 23-29 листопада 2006 р.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка