lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Справа Лідії Ковалів. Хроніки судових засідань. 17 листопада 2021 р.

«Кобза» продовжує слідкувати за перебігом подій у справах  української активістки з Єкатеринбургу, громадянки України  Лідії Ковалів-Демай, яку російська влада примушує разом з неповнолітньою донькою покинути Росію, погрожуючи примусовою депортацією.  У розпорядженні сайту є, зокрема,  рішення Ленінського районного суду м. Єкатеринбурга під головуванням судді Шашкіна  А.А. (ініціали тут і далі подаються російською, оскільки повного ім’я та по батькові посадових осіб в документах не вказано – ред.) від 17 листопада 2021 р. на скаргу Л.Демай щодо постанови Відділу міграції м. Єкатеринбурга, за якою її притягнуто до адміністративної відповідальності і оштрафовано на 2000 рублів.

Нагадаємо, що Лідія Ковалів проживає в Росії вже 8 років і , як законослухняна людина, постійно і вчасно засвідчувала свій статус у Відділі міграції УВС. Навесні 2021 р. їй несподівано вручили вищезгадану постанову за підписом т. в. обов’язки начальника Відділу внутрішньої міграції Садикової Ж.Д. від 9 березня 2021 р., за якою вона, тобто Л.Р.Ковалів-Демай,  нібито, своєчасно не повідомила про своє перебування на території РФ,  про притягнення до адмінвідповідальності і т.д.

У поданій до Ленінського райсуду тоді ж у березні 2021 р. скарзі Л.Ковалів оспорює цю постанову і на свій захист наводить таке. Про постанову вона дізналася в день підписання протоколу про адміністративне порушення,  їй, як іноземній громадянці, не було надано перекладача, на території РФ вона знаходилася на законних підставах. Їй не були роз’яснені її процесуальні права, отже порушена процедура розгляду справи та  її прав. Таким чином вона була позбавлена права на захист, можливості  заявляти клопотання і відводи, давати пояснення і зауваження.

Не будемо наводити довгий перелік аргументів судді Шашкіна, який у підсумку 17 листопада виніс рішення:  постанову Відділу міграції від 9 березня 2021 р. залишити без змін, а скаргу Л. Ковалів Демай на цю постанову – без задоволення.  На думку судді, все було зроблено у рамках чинного законодавства ( зокрема, Федерального закону від 25 липня 2002 р. N 115-ФЗ «О правовом положении иностранных граждан в Российской Федерации»)  і Конституції РФ, без порушень процесуальних норм. Наведемо лише одне його пояснення, яке дуже красномовно свідчить про «неупередженість» суду. Так на скаргу Л.Ковалів, що їй не було надано перекладача, суддя відповідає тим, що вона  цього не потребувала, оскільки не перший рік проживає в Росії і скаргу подала… російською мовою. А як же права іноземного громадянина, визначені російським законодавством? Їх можна замінити думкою судді?

Що далі? Далі 27 грудня 2021 р. Свердловський обласний суд зареєстрував апеляційну скаргу Лідії Ковалів на рішення Ленінського райсуду м. Єкатеринбурга від 17 листопада 2021 р. В ній вона вказує на чергові порушення при розгляді її справи. По-перше,  її не повідомили про дату цього судового засідання. «Обратившись с заявленим в суд, - пише вона, - я  более  двадцяти раз с марта месяца приезжала в суд, узнавала о судьбе моего заявления, практически ежедневно звонила в суд, с целью узнать дату суда, но мне ее так и не сообщили, рассмотрев дело в мое отсутствие, что привело к неправильному установлению обстоятельств со стороны суда».

Також, Л.Ковалів вказує на те, що у судовій повістці за неї і без її згоди  розписався її захисник, причому вже після засідання суду.

По-друге, при складанні у відділку  поліції протокола про адміністративне порушення у неї прийняли її розгорнуте пояснення, яке в суді не згадувалося і не фігурувало, що, як вважає вона,  призвело  до необ’єктивного розгляду справи і неправильних висновків.

Ще один важливий аспект справи, на який звертає увагу у своїй апеляції Л.Ковалів.Так, іноземний громадянин зобов’язаний протягом двох місяців після закінчення терміну  наданого йому дозволу на тимчасове проживання в РФ,  подати повідомлення про підтвердження свого перебування на території Росії. Але той же закон («О правовом положении иностранных граждан в Российской Федерации») передбачає, що з поважних причин, підтверджених документально, цей термін може бути продовжений з двох до шести місяців. Такі поважні причини у Л.Ковалів були, вони містяться у її пояснені і підтверджені, але Ленінський райсуд м.Єкатеринбурга  до справи ці документи чомусь не долучив і не розглядав.

Але і це ще не все. Відділом міграції був неправильно встановлений і поданий до суду термін, з якого починається обов’язок надання Лідією Ковалів повідомлення про перебування в Росії, а рішення суду Ленінського районного суду від 17 листопада вона отримала лише 24 грудня.

Яке рішення винесе обласний суд, подивимся, але вже є і той позитивний момент, що з грудня судові  засідіння у справах Л.Ковалів (а їх три) почав відвідувати співробітник дипломатичного корпусу  України.

(Далі буде)

 «Кобза – українці Росії»

На світлині: Остання сторінка рішення Ленінського райсуду від 17.11.2021 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка