lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 У Криму в 150 разів зменшилася кількість учнів з навчанням українською мовою

Кількість україномовних шкіл на окупованому півострові зменшилася на 87%

Після окупації Криму кількість учнів, які навчаються українською мовою, зменшилася в 150 разів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook Постійного представництва України при Відділенні ООН у Женеві. Тут днями завершився форум щодо проблем нацменшин.

 

Зазначається, що формально на окупованому півострові залишилася лише одна школа з українською мовою навчання. Хоча Кримська правозахисна група в березні ц.р. повідомляла, що в Криму не залишилось жодної повноцінної школи з українською мовою навчання ─ є лише класи з вивченням окремих предметів українською та факультативи у двох школах.

За словами делегата від Міністерства освіти і науки України Юрія Кононенка, до окупації в Криму та Севастополі функціонувало 660 шкіл. Усі діти вивчали українську мову, майже 13 тисяч навчалися українською, понад 2 тисячі ─ кримськотатарською мовою.

«З 2014 року, коли Росія використала так званий "захист російськомовного населення" в якості фальшивого приводу для окупації, кількість українських шкіл в Криму скоротилося на 87%. У 150 разів зменшилася кількість учнів у Криму, які навчаються на українській мові. Формально залишилася лише одна така школа», ─ сказав доповідач.

Російську делегацію обурили виступи українців – і це очікувано. Адже Москва не лише окуповує чужі території і порушує права місцевих мешканців, вона робить все можливе, аби про це з’являлося якомога менше інформації у світі.

Андрій Базів, який працює в постійному представництві України в Женеві, прокоментував обстановку, що панувала на форумі та висловив подяку Юрію Кононенку за допомогу в донесенні до західного співтовариства правди про те, що діється в Криму з правами людей і нацменшин.

«До сказаного можу лише додати окрему подяку нашому делегату з Міністерства освіти та науки Юрію Кононенку, який не лише допоміг мені відбивати атаки з боку окупантів і колаборантів, а й надав ґрунтовні роз’яснення щодо мовної та освітньої політики України, ─  написав п. Базів на своїй сторінці у Facebook.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що у школах окупованого Севастополя (Крим) з початку навчального року повернули вивчення української мови.

Нагадаємо, що постійний представник президента України в анексованому Криму Антон Кориневич повідомив, що на сьогоднішній день українською мовою на півострові навчається лише 250 дітей.

Огляд підготував Віктор Гіржов


На світлинах: У Криму не залишилося жодної школи з навчанням українською. На форумі з питань нацменшин у Женеві виступає Юрій Кононенко (скріншот з відео).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка