lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українці світу заявляють
Тарас Дудко, заступник Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради (Москва)

ЗАЯВА VI Всесвітнього Форуму Українців щодо становища української національної меншини в Російської Федерації

Українська національна меншина в Російській Федерації зазнає систематичних утисків з боку властей РФ.

На федеральному рівні національно-культурні об’єднання українців у Російській Федерації ліквідовані. Так,  24 листопада  2010 року було закрито Федеральну національно-культурну автономію українців Росії у зв’язку з ніби-то «виявленими порушеннями у господарській діяльності». 18 травня 2012 року під подібним приводом було заборонено діяльність Об’єднання українців Росії. Паралізовано роботу єдиної в Російській Федерації бібліотеки української літератури в  Москві. З 30 жовтня 2015 року й до сьогодні директор бібліотеки перебуває під домашнім арештом,  проводяться обшуки  у  працівників бібліотеки, вилучаєтьсялітература, читацькі формуляри, вилучено електронний каталог тасервер бібліотеки.

Чиняться перешкоди в діяльності Національно-культурного центру України вМоскві. Так, 16 серпня 2016 року члени молодіжного крила правлячої партії «Єдина Росія» нахабно зірвали в Центрі проведення лекції про Незалежність України.

Російська влада вкотре відмовляється зареєструвати  Загальноросійське національно-культурне об’єднання «Український конгрес Росії».

Визнані небажаними в Росії міжнародні організації «Світовий конгрес українців» та «Українська Всесвітня Координаційна Рада». Провідні діячі української діаспори в РФ переслідуються та знищуються фізично.

У Російській Федерації немає українських передач на радіо та телебаченні, незважаючи на двомільйонну чисельність українців за офіційними даними. Відсутні середні українські школи, які фінансуються з федерального бюджету. Працюють тільки 8 недільних класів, у яких вивчаються українська мова і культура (в Башкортостані, Татарстані, Оренбурзі та Москві; в Томськуіснують слов’янські класи, в яких вивчаються українська та польська мови).

В окупованому Росією Криму, де українці становлять чверть населення, з семи українських шкіл не залишилося жодної.

Чисельність осіб, які визнають себе українцями в Російській Федерації, внаслідок етнонаціональної політики російських властей катастрофічно скорочується: за переписом населення у 1989 році в Росії нараховувалося близько  4,4 млн. осіб, а за переписом 2010 року –лише близько 2 млн. осіб (зменшилась у 2,3 раза). Разом з тим, за неофіційними підрахунками, у РФ від 7 до 10 млн. мешканців є українцями за походженням.

VI Всесвітній Форум Українців оцінює політику властей Російської Федерації щодо української національної меншості як політику, спрямовану на знищення ідентичності і культури української національної меншини в цій країні. Бути українцем в Росії стало небезпечним.

Ми закликаємо світове співтовариство звернути увагу на порушення прав людини в Російській Федерації щодо етнічних українців.

Прийнято VІ Всесвітнім Форумом Українців.

21 серпня 2016 р.

Джерело: http://www.uvkr.org/news/9879

Додаткова інформація:

http://kobza.com.ua/ukrajinci-v-rosiji/5364-taras-dudko-peremozhemo-zlo.html

http://kobza.com.ua/uvkr/5355-ukraintsi-iednaimosia-bo-my-toho-varti-chastyna-1.html

http://kobza.com.ua/uvkr/5356-ukraintsi-iednaimosia-bo-my-toho-varti-chastyna-2.html

 

На світлинах: Тарас Дудко, заступник Голови Української Всесвітньої Координаційної Ради (Москва). Під час Форуму (четвертий зліва у першому ряду, у чорній сорочці, засновник БУЛ у Москві Юрій Кононенко, нині нев’їздний до Росії). Учасники Форуму Стефан Паняк (Єкатеринбург) та Наталя Литвиненко-Орлова (Мурманськ). Учасник Форуму Микола Засенко (Южно-Сахалінськ). Учасники Форуму Андрій Литвин та Лариса Скрипнікова (Петрозаводськ).Обшуки у Бібліотеці української літератури в Москві. В РФ відсутні середні українські школи, які фінансуються з федерального бюджету.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка