lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Українську Правду» в Росії заборонили?
Ігор Роздобудько

Сайтів, яких неможливо прочитати в російському інтернеті, стає все більше та більше.

26 серпня цього, 2016-го року, я не зміг відкрити та прочитати в інтернеті свою улюблену «Українську Правду», сайт, який є для мене, як і для значної кількості свідомих українців Росії, одним з небагатьох джерел, звідки можна почерпнути правдиву та урівноважену інформацію про те, що відбувається в Україні. Відтепер, замість сторінок «Української Правди», я змушений щодня дивитися на попередження свого російського провайдера про те, що «доступ к запрашиваемому ресурсу ограничен по решению суда или по иным основаниям, установленным законодательством Российской Федерации».

Про те, що російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнадзор) має намір заборонити доступ до сайту «УП» в Росії, стало відомо ще в лютому цього року, коли редакція «Української Правди» відмовилася видаляти зі своїх електронних сторінок новину ще від 1 квітня минулого, 2015-го року. У тій, тогорічній новині, голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, розповідав про те, що Україні, в будь-якому разі, треба бути готовою до найгіршого сценарію – відвертої війні з Росією. Роскомнадзор побачив в цій статті «заклик до масового безладу та екстремізму». «УП» відмовилася видаляти цю новину, і відтепер в Росії вона заборонена.

Взагалі, видалення доступу до того чи іншого сайту стає в Росії дурною звичкою. Читаєш в інтернеті якусь інформацію, бачиш в тексті посилання на інший сайт, клацаєш туди мишкою, а туди – заборонено. Роскомнадзор не дозволяє. При чому заборонений доступ до таких українських сайтів, які назвати екстремістськими язик не повертається. Таж сама «Українська Правда» - чи б повірив колись Георгій Гонгадзе, що заснований їм популярний український сайт нестиме в собі загрозу для існування Російської Федерації? Або портал ділових новин ДеПо (www.depo.ua/), який з незрозумілих причин також не відкривається вже кілька місяців? А ще можна прочитати новину, що «Російська Федеральна служба з нагляду в галузі зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнадзор) надіслала попередження Електронному архіву українського визвольного руху avr.org.ua з вимогою видалити документ Організації українських націоналістів з 1945 року. До того моменту на території Росії заблокованим є весь сайт Електронного архіву з понад 20 тисячами копій документів з архівів КГБ, а також структур визвольного руху - ОУН та УПА, української діаспори та ін.» (http://www.istpravda.com.ua/short/2016/08/13/149176/).

І чомусь частенько в останні часи згадується мені популярна пісня часів Перебудови:

Стой, кто идёт!? Предъявите паспорт,

Остановись живое существо.

В этих местах ты бродишь напрасно,

Здесь таким существам ходить запрещено!

«Туда нельзя, сюда нельзя. Никуда нельзя!». Шкода, що все повертається «на круги своя…»

Народ, що не має доступу до різних, альтернативних джерел інформації легко зазомбувати. Так було в сталінському СРСР, так було в гітлерівській Німеччині, коли єдиним джерелом для нащадків Ґете і Шиллера стала інформація в  «Фьолькішер Беобахтер». Дещо подібне, на жаль, відбувається зараз і в путінській Росії. І ти, раптом, починаєш відчувати себе Ернстом Тельманом в Берліні 30-х років. Ідеш містом, і таке враження, нібито от-от почуєш за рогом вулиці: «Дойчланд, дойчланд, юбер аллес...» І стає страшно.

P.S. Після шести днів блокування загрозливе застереження з сайту «Української Правди» зникло, і зараз її знову можна прочитати у Москві. З чим пов’язане таке «пом’якшення режиму» я не знаю, але оця постійна сваволя, коли хтось інший вирішує за мене, що мені можна читати, а що ні, оптимізму не надає.

Ігор РОЗДОБУДЬКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додаткова інформація:

Росія заблокувала український електронний архів з документами ХХ століття

http://www.istpravda.com.ua/short/2016/08/13/149176/

Лимонадный Джо. Стой кто идет! Туда нельзя, сюда нельзя.

https://www.youtube.com/watch?v=lMTTybAu9Pk

На світлинах: Ігор Роздобудько. «Українська Правда» для мене заборонена. Георгій Гонгадзе - засновник «Української Правди». Туда нельзя, сюда нельзя. Никуда нельзя.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка