lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Відкритий лист Президенту Володимиру Путіну у справі Надії Савченко
Василь Коломацький

Пане Президенте, сьогодні вирішення цього питання у Ваших руках

Президенту Росії Путіну В.В.

Москва, Кремль

4 березня 2016 р.

Шановний Пане Президенте!

Як нам стало відомо з преси, Надія Савченко оголосила сухе голодування на знак протесту проти чергового перенесення засідання суду. Якщо перенесене судове засідання дійсно відбудеться тільки 9 березня, Савченко може просто до нього не дожити.

 

Ми не будемо описувати Вам деталі справи Надії Савченко, оскільки вони Вам добре відомі. Відзначимо тільки, що українці повністю відкидають звинувачення Прокуратури, пред'явлені Савченко. Але сьогодні не в цьому суть, оскільки сама справа Надії Савченко стала найважливішим чинником нинішніх конфліктних відносин між російським і українським народами. В Україні справу Савченко сприймають виключно як ляпас українцям і Україні, як показник того, що для українців правосуддя в Росії неможливе, і як те, що російська людина незмірно «вища» за українця. Ось три питання, які ставлять українці, дивлячись на судовий процес над Савченко:

1) Нас переконують, що Савченко сама без будь-якої видимої на те причини перейшла кордон і опинилася в Росії. Фактично, нас переконують, що Савченко дезертир і перебіжчик. У це українці ніколи не повірять!

2) Нас переконують, що Савченко зробила «страшні» злочини - під час війни, будучи офіцером ВСУ, корегувала вогонь артилерії. І що за це вона повинна отримати 23 роки колонії. В українців відразу виникає питання. ВСУ за час конфлікту на Сході країни (в якому, безумовно, брали участь російські війська) втратили 2269 солдатів і офіцерів. У всіх цих бойових епізодах (включаючи Іловайськ і Дебальцеве) з російського боку були задіяні і артилерія, і навідники, і снайпери, і мінери, і штаби, і пропаганда. Чим же злочини російської та проросійської сторони відрізняються від того, що російське правосуддя інкримінує Надії Савченко? І якщо вони нічим не відрізняються, то чому Савченко не потрапляє до списку військовополонених, якими домовилися обмінюватися в рамках Мінських угод у форматі «всіх на всіх»? У чому відмінність Савченко від будь-якого російського солдата (кадрового військового або ополченця) неоголошеної війни на Сході України? З точки зору українців, такої відмінності немає, а щодо Савченко діє вибіркове правосуддя. Савченко була обрана російською пропагандою для того, щоб показати по російському телевізору «українського військового злочинця». Українці цю роль щодо Савченко відкидають.

3) Українці у справі Савченко бачать також і частково расові моменти: національної «переваги» росіян, гегемонії одного народу над іншим, імперських ідей величі, які виражаються в демонстрації переваги «Русского мира» і російської нації над усіма іншими народами. Згідно з Мінськими угодами, і за пропозицією Росії, всім бойовикам на Донбасі повинна бути оголошена амністія, а військовослужбовці Росії взагалі не проходять як обвинувачені. Таким чином, близько восьми тисяч (!) громадян України, які втратили своє життя в конфлікті на Сході, повинні бути забуті, в той час, як смерть двох російських громадян повинна бути покарана двадцятьма трьома роками колонії. Сигнал пропаганди очевидний: два російських громадянина у багато разів важливіші восьми тисяч громадян (братнього!) українського народу. Саме так сприймають весь процес над Савченко як в Україні, так і в Діаспорі.

Пане Президенте, ми всі смертні. Якщо Савченко перетне ту межу, яка відділяє Життя від Смерті, вона негайно в очах України перетвориться на символ жертовного і запеклого опору незалежної України імперській Росії. У французів аналогом буде Жанна д'Арк. У росіян - це Зоя Космодем'янська і Іван Сусанін. У чехів - Ян Палах. У поляків це - Тадеуш Костюшко і генерал Тадеуш Коморовський («Бор»). «Герої не вмирають!», - цей вислів багато значить в історії народів, які боролися за незалежність. І українці Надію Савченко не пробачать росіянам ніколи. Що б у майбутньому не робилося в історії, ким би не робилося, і як би не ставали на коліна у вибаченнях і запевненнях у любові, Надія Савченко стане найпотужнішим антиросійський символом української історії (ймовірно, навіть більш потужним, ніж Мазепа і Бандера). Її ім'ям українські матері закликатимуть синів на боротьбу з імперською Росією, як з духом, як з метафізичною силою. І Вам, як історичній постаті, пригадають, що це Ви з української льотчиці зробили фігуру національної сили, яка в майбутньому, ймовірно, зіграє не найбільш позитивну роль в російській історії. Мазепу політично створив Петро I, Бандеру - Сталін, а Ви - творець Савченко.

Років через п'ятдесят, коли всі підписанти листа, і Ви, і всі фігуранти справи, і велика частина сучасників підуть у інший світ, історики побачать момент в історії Росії, коли в Кремлі боролися два уявлення, дві концепції України: «двоє  росіян  важливіші восьми тисяч українців», і «Савченко - офіцер ЗСУ, військовополонена, яка підлягає обміну, без ідеологій і судів». Як ці історики, наші нащадки, з того майбутнього оцінять, що ж було правильним рішенням у той момент?

Пане Президенте, сьогодні вирішення цього питання у Ваших руках. Ми Вас просимо не робити історичної помилки, оскільки в майбутньому, за будь-яких обставин, росіянам і українцям все одно доведеться налагоджувати діалог. Давайте не обтяжувати нащадків надуманою «справою Савченко».

З повагою,

В.Азарєнков,

громадський активіст, м.Суми

Алла Акіменко,

редактор сайта «Кобза», член Спілки письменників України, м. Суми

Лідія Блізнова,

родинний гурток "Збіжжя", м.Омськ, Росія

М.Галицький,

громадський активіст, м. Суми

Данило Глинчак,

митець, м. Торонто

В.Дубінко,

Депутат Сумської обласної Ради, м. Суми

Віктор Казбан,

Голова Конгресу української інтелігенції Сумщини, м. Суми

Микола Карпенко,

громадський активіст, м. Суми

Василь Коломацький,

головний редактор сайту «Кобза», м. Аврора, Канада

Галина Костюк,

кандидат філологічних наук, історик мистецтва та літератури, активіст, м. Торонто

А.Криганова,

громадський активіст, м. Суми

О.Кукса,

Голова ГО воїнів АТО та волонтерів, м. Суми

О.Лисенко,

Сумський міський Голова, м. Суми

Орися Левицька,

працівник банку, м. Торонто

В.Луговий,

громадський активіст, м. Суми

Володимир Майборода,

дисидент радянської доби, громадський активіст, м. Суми

Валерій Мельник,

м.Києв

Е.Москаленко,

громадський активіст, м. Суми

О.Очкалов,

Голова ГО бюро аналізу політики, м. Суми

Віктор Петренко,

кандидат технічних наук, м. Міссіссага, Канада

С.Ревякіна,

Голова Товариства «Меморіал», м. Суми

М.Салманова,

громадський активіст, м. Суми

В.Сема,

громадський активіст, м. Суми

С.Супрун,

Представник Правого Сектору, м. Суми

Орест Стеців,

голова Ліґи Українців Канади, м. Торонто

С.Салатенко,

Голова Сумської обласної Ради, м.Суми

Юрій Тищук,

Голова Громадського об’єднання «Майдан», м.Суми

Олексій Шевченко,

Голова СООТ «Просвіта», м. Суми

Тарас Чернега,

голова УКЦ "ВАТРА",

Головний редактор газети "Українські новини", м. Астана, Казахстан

Євген Чумак,

професор Державної екологічної Академії Мінприроди, м.Київ

Г.Ярошенко,

громадський активіст, м. Суми


Від редакції:

Лист є відкритим для підписання. Надсилайте ваші підписи (ім'я, громадську посаду і місто) на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

Оригінал листа (російською) був опублікований на «Кобзі» кілька днів тому:

http://www.kobza.com.ua/prava-ljudyny-i-gromadjanyna/5279-otkrytoe-pis-mo-prezidentu-vladimiru-putinu-v-dele-nadezhdy-savchenko.html

На світлині: Василь Коломацький.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка