lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Вітаємо пані Едіту Познякову-Мочевус з ювілеєм!

 

Відома активістка українського руху в Росії зустрічає свій 75-й рік народження

Сьогодні, 8 лютого, виповнилося 75 років відомій активістці українського руху на Камчатці, засновниці і керівникові Клубу  української культури імені Івана Франка Едіті Мирославівні Позняковій-Мочевус.

«На початку 90-х років минулого століття було вжито декілька спроб створити міцну громадську організацію, яка б об’єднала навколо себе українську громаду Камчатки. На жаль, наявні чвари та непомірні амбіції не дозволили цьому здійснитись. Місцеві «гетьмани», тонучи в інтригах,  все більше залишаються наодинці зі своєю надуманою величчю. Ті, кому дійсно дорога мова великого Кобзаря, а не поділ міфічної влади, тягнуться на вечори, які організовує і проводить в Культурному центрі обласної наукової бібліотеки імені С. П. Крашеніннікова скромна жінка, яка не рветься у вожді й не претендує на лаври. Ось уже більше 10-ти років Едіта Мирославівна Познякова керує тут на громадських засадах Клубом української культури імені Івана Франка», - писав в 2007 р. камчатський журналіст Олександр Кришталь. - Неповторна атмосфера Едітиних вечорів залучає навіть людей, які не мають із Україною нічого спільного. Сюди приходять, щоб насолодитися чарівною мелодійністю мови Тараса Шевченка й Івана Франка, дізнатись для себе щось нове з історії й культури  слов'янства, послухати пісні, мова яких зрозуміла, як правило, усім. Гостями клубу були і є нащадки роду Шевченка, які мешкають на Камчатці (по лінії одного із братів Тараса Григоровича), вдова легендарного керівника коряцького ансамблю «Менго» полтавчанина Олександра Гіля  Катерина Гіль, приїжджав з Києва нащадок адмірала ЗавойкаЮрій Микитович Завойко. Тут проходять презентації виданих Едітою (і, до речі, в основному на її гроші) книг камчатських українців. Тут    відзначаються православні й українські національні свята, і трагічні дати в історії України…. Невимушена атмосфера, високий естетичний рівень, музична насиченість, доброзичливість, повага до культури інших народів  - все це незмінно притягує сюди різних людей».

Засновниця Клубу, який дійсно став унікальним явищем в історії півострова і його української діаспори, Едіта Мирославівна Познякова (у дівоцтві Мочевус) народилась у 1947 році на Тернопільщині, в  місті Зборів.  Одержала фізико-математичну освіту (Тернопільський педагогічний інститут), пізніше освоїла у Вільнюсі програмування й стала викладачем цієї спеціальності у вищих навчальних закладах. На Камчатку приїхала у 1988 році з чоловіком, який, на жаль, рано помер. Сина їй довелося ростити одній. Крім керівництва Клубом української культури при обласній бібліотеці в Петропавловську-Камчатському, була також редактором єдиної на Далекому Сході Росії україномовної газети  «Батьківщина», редактором і упорядницею альманаху «Україна на Камчатці», що  став переможцем Міжнародного конкурсу на найкраще україномовне закордонне видання світового українства у 2008 році. 

 Займалася видавницькою діяльністю, завдяки чому в Росії було видано українською мовою книжки про репресованих українців і про членів Клубу: «Я юності не знав», «Історія України в історії однієї сім’ї»,  «Духовна естафета далеких предків», збірки поезій камчатських українців. 

Повернувшись у 2008 році до України і згодом оселившись в Тернополі, Едіта Мирославівна не полишає  громадську роботу, разом з місцевою «Просвітою» проводячи  презентації і зустрічі в краєзнавчому музеї міста та в педагогічному інституті, активно дописує до сайту «Кобза – українці Росії». У 2013 році бере участь в роботі Х Світового Конгресу Українців  у Львові. У 2019-2020 рр. разом з «Кобзою» видає унікальний цикл з 12 електронних статей «Українці Камчатки. З архівів і спогадів».

Шановна Едіта Мирославівна! Прийміть наші найщиріші поздоровлення з  Вашим ювілеєм! Бажаємо Вам, перш-за-все, доброго здоров’я, якого вистачить і на 100-літній ювілей,  позитивного стану духу, побільше світлих і сонячних днів і радісних емоцій від життя!

Редакція сайту «Кобза-українці Росії»

Додатково: Неповторні пелюстки долі

На світлинах:

1. Едіта Мирославівна Познякова

2. Едіта Познякова (в центрі) з членами Клубу української культури відзначає День незалежності України. Петропавловск-Камчатський, 2004 р.

3. Едіта Познякова на фоні Авачінської бухти. Камчатка, 2006 р.

4. Едіта Познякова відкриває збори членів Клубу української культури до 75-роковин Голодомору.

5. Едіта Познякова з Яною Лисенко,  дочкою Андрія Лисенка – нащадка Тараса Шевченка

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка