lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 На «Кобзі» опубліковано шеститисячний матеріал!

Ми прагнемо у слові зберегти шлях нашої діаспори для нащадків

Дорогі читачі!

«Кобза» опублікувала свій шеститисячний матеріал. Це добрий привід   згадати історію сайту і журналістів, які  працювали в редакції протягом довгих років.

Заснував сайт «Кобза - українці Росії» Василь Коломацький у 2001 році. Перший матеріал було опубліковано 6 червня 2001 року, за збігом обставин  у День журналіста України. В цей час пан Василь вже п’ять років проживав у Канаді, багато займався громадською роботою в Комісії Людських та Громадянських Прав Світового Конгресу Українців і бачив, що багато цікавих документів про діаспору в  Росії може бути поширено в Інтернеті. Для цього і був створений сайт «Кобза».

Фінанси на початковий етап розробки дизайну сайту виділила Ліга Українців Канади. Ця організація продовжує підтримувати нас протягом усіх дев’ятнадцяти років нашої роботи. На початковому етапі роботи (грудень 2000 – червень 2001 рр.) організаційну роботу допоміг виконати Голова Проводу «ОУН Руху» міста Москви Віктор Гуменюк. В серпні 2001 року до сайту приєднався професор Стефан Паняк із Єкатеринбургу, який обійняв посаду Головного редактора. Пізніше пан Стефан працював у редакції на посаді директора аж до 2014 року, допоки його робота як резидента Росії стала неможливою. Ми пригадуємо, що це був «кримський» рік, коли тиск на діаспору значно посилився  як з боку спецслужб, так і з боку «патріотичного» натовпу, що скаженів і скандував «Крим наш!» по всій Росії.

Велику роботу у створенні регіональної мережі «Кобзи» виконав наступний Головний редактор «Кобзи» Андрій Бондаренко із Самари. За часів його роботі  регіональна кореспондентська мережа сайту досягла п’ятнадцяти регіонів, а середня відвідуваність сайту 170 читачів на день. Ці цифри 2009-2010 років  залишаються рекордними і досі. Пізніше за роботу з регіонами відповідала Єлизавета Кейль із Запоріжжя. Вона привезла гарні репортажі з Москви із засідань Установчого з’їзду, на якому Валерій Семененко отримав «почесне» звання «диригента хористок», підло виступивши проти Голови ОУР Тараса Дудка, при цьому порушивши статутні виборні норми. Пізніше непогано протягом п’яти років працювала  з регіонами сум’янка Алла Акименко. Вона привезла цікаві розгорнуті репортажі із Києва зі Всесвітнього форуму українців.

В нинішній час в редакції працюють полтавчанин Віктор Гіржов та сум’янин Олександр Гвоздик. Олександр Гвоздик плідно працює з матеріалами із розділу «Культура», а також детально опрацював архіви українців Камчатки – найкраще дослідження української регіональної організації у Росії за всі роки існування діаспори та її преси. Віктора Гіржова читачам, гадаємо, представляти не потрібно. Він очолював організацію українців Москви, плідно працював у сфері журналістики, за що отримав заборону від ФСБ на в’їзд до Росії на десять років.

На жаль, в нинішніх політичних реаліях немає змоги мати члена редакції «Кобзи», який би мешкав на території Росії. Після 2014 року вся редакція «Кобзи» – за кордоном. О, нещасна Росіє, що боїться українського слова власних громадян! Залякана та затуркана кадебістська країна! Проте  редакція відповідально та наполегливо продовжує нести чесне журналістське слово про діаспору у Росії, чим хоч якось відбілює її репутацію. Адже  мінімальне українське життя продовжує жевріти у регіонах. І ми – єдині, хто  висвітлює його. Наше гасло: «Без гніву та пристрасті». Ми розуміємо, що потрібно нести людям добро, а далі Бог пробудить у серцях людей  примирення та любов. Ми прагнемо у слові зберігати і торувати шлях нашої діаспори до нащадків.

На завершення, хочемо подякувати і побажати всього найкращого  нашим спонсорам: Лізі Українців Канади, СКУ (часів Президента Аскольда Лозинського), Валентину Пилипчуку (Київ) і спонсору із Сум, який побажав залишитися невідомим. А також згадати наших сьогоднішніх кореспондентів, серед яких найактивніші  -  Людмила Найденко (Нижнєкамськ), Володимир Павук (Новосибірськ), Едіта Познякова (Україна) та прес-служба НКЦУ на Арбаті.

Спасибі вам, друзі!

Редакція сайту «Кобза – українці Росії»

Додатково: «Кобза – українці Росії»

На світлинах:

1. Василь Коломацький, головний редактор сайту «Кобза»

2. Василь Коломацький із членом парламенту Канади Іваном Бейкером. Ресторан «Золотий лев»,Торонто, 9 лютого 2020 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка