lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Кобза» відзначає своє повноліття

Виповнилося 18 років з дня початку роботи сайту «Кобза - Українці Росії»

6 червня 2001 року за фінансової підтримки «Ліги українців Канади»  вперше вийшов у світ незалежний вебсайт «Кобза», який пізніше розширив назву до нинішньої – «Кобза - Українці Росії». Ініціатива його створення належала члену ОУР та члену КЛГП Василю Коломацькому (Торонто) та голові ОУН Руху м.Москви Віктору Гуменюку. У серпні 2001 року до редакції приєднався голова Уральської асоціації українців професор Стефан Паняк (Єкатеринбург).

«Надати максимально повну інформацію про життя українців у Росії, при цьому роблячи акцент на порушенні їх прав та боротьбі української діаспори за свої права», - так сформулювали тоді мету його створення ініціатори, і усі 18 років сайт  намагався не відступати ні на крок від цих завдань і своїх редакційних принципів.

Події останніх років, пов’язані із різким загостренням українсько-російських відносин, розгромом ОУР,  масовим закриттям організацій української діаспори в Росії, ліквідацією єдиної української бібліотеки у Росії, політичним, адміністративним, а подекуди і кримінальним тиском на українських активістів,  довели необхідність існування такого незалежного сайту.  Тому, ми і далі будемо по можливості максимально інформувати читачів про діяльність українських автономій,  об’єднань і церковних парафій в РФ, що  навіть в таких жорстких умовах мужньо продовжують відстоювати  свою національну ідентичність і свої права, і фактично активно допомагають розбудовувати нову демократичну Росію що обов’язково буде у майбутньому. При цій нагоді хочеться згадати імена українських активістів відомих у світі: професор Стефан Паняк, Митрополит Адріан, Василь Бабенко, Андрій Литвин, Володимир Павук, Лідія Близнова, професор Тарас Дудко, історик Анатолій Авраменко. Цими людьми може пишатися громада, про них ми писали і будемо писати у майбутньому.

Редакція сайту вітає з 18-річчям «Кобзи» своїх читачів, тих, хто стояв у витоків його  діяльності,  хто був залучений за ці роки до роботи в редакції,  позаштатних активістів і дописувачів сайту, тих, хто приєднався до нас нещодавно. Згадаємо наші найкращі кадри: головний редактор Андрій Бондаренко, директор Стефан Паняк, історик Ігор Роздобудько, журналіст Єлизавета Кейль, кореспонденти Володимир Павук та Людмила Найденко, політичний експерт Віктор Казбан, спонсори Олег Романишин та професор Юрій Даревич. Ми дуже вдячні вам! Завдяки вам зроблено чимало,   і сайт продовжує своє творче життя вже на новому етапі саме тому, що ви вклали у нього своє серце і свою працю. Але проблеми української діаспори,  розкиданої по багатотисячних просторах Росії, тим не менш, як і раніше, залишаються вкрай актуальними і, на жаль, маловідомими широкому загалу української та світової громадськості.

Особливим фокусом нашої уваги була внутрішня демократія в ОУР, чистота виборів, виконання статутних норм та звітність керівництва.Ми завжди вірили, що українці це європейці, тому норми демократії для нас є природніми. Ми продовжимо роботу у цьому напрямку.

Також ми уважно слідкуємо за етичними позиціями активістів, намагаючись засуджувати тих, хто повірив у «кримнаш».

Тож, у нас з вами попереду ще багато напруженої спільної  роботи. І хай надихають нас на неї слова з віршу однієї української дівчинки, яка у свої 10 років вже думає про те,  «…Як єдність нашу зберегти, /Бо ненька в нас одна, єдина, /Могутня, славна Україна».

Редакція сайту «Кобза - Українці Росії»

На світлині:

Перший головний редактор сайту «Кобза» професор Стефан Паняк (вгорі) і перший директор сайту Василь Коломацький.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка