lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Вітання редакції «Кобзи» учасникам круглого столу з мовних питань у Сумах

У Сумах проходить круглий стіл «Мова як основа української національної  ідеї та Соборності України»

Дорогі учасники круглого столу «Мова як основа української національної  ідеї та Соборності України»!

Вас вітає редакція громадського сайту «Кобза – українці Росії», інтернет-ресурсу, який представляє інтереси української діаспори в Росії. Ви можете уявити, з якими проблемами стикаються російські українці в нинішніх умовах, і наскільки ми заздримо українцям в Україні просто за право зібратися на круглий стіл і публічно поговорити про українську мову. В Росії це немислимо! Наведу промовистий факт: переписи населення свідчать, що українська діаспора Росії асимілюється на 30% кожні десять років. Ось як діє сірчана кислота «русского міра» на етнічні меншини в РФ.

Повертаючись до теми круглого столу, можемо сказати, що ми з великим задоволенням зробили передрук матеріалів лютневої обласної  Конференції  «Мова – держави основа». Нам було дуже приємно, що у Сумах діє інтелектуальне коло, яке може висвітлити мовну проблему із фактами в руках, оцінивши як стан самої вживаної мови, так і державні та політичні чинники. що впливають на мовну ситуацію. Ми плануємо також опублікувати матеріалів круглого столу, якщо отримаємо від організаторів тексти з виступами.

Дилема з мовою, здавалося б, є виразною. З одного боку, ліберальні принципи передбачають вільний вжиток мови і невтручання держави в мовні питання. З іншого боку, зрозуміло, що трьохсотлітня примусова русифікація зовсім не була ліберальним процесом, і що держава та інтелігенція мають компенсувати українській мові її втрати у роки тоталітарного правління. Така норма існує в ліберальних демократіях. Не забудьмо також, що сама Росія вважає наявність російської мови в Україні тим аргументом, що виправдовує загарбницьку війну, окупацію та інформаційну кампанію. Протиріччя принципів здаються явними, але це протиріччя самого життя. З нашої точки зору, справжньої свободи, а значить розриву із радянським минулим, Україна може досягти на шляхах українізації, духовності, розвитку національної культури. Іноземні рецепти не працюють на чужому грунті, у чужій хаті. Тому таким важливим для нашого народу є подальший розвиток мови, її очищення від іноземних впливів (перш за все – російського), вдивляння у корінь культури, плекання самодостатності та національної гідності. Лише на цих шляхах Україна здобуде справжню свободу.

Сподіваємося, що українська інтелігенція невтомно працюватиме на мовній ниві. А ми, останні з «могікан» Росії, будемо радіти вашим успіхам, адже у Кремля буде менше шансів на чергову військову авантюру. В останні роки Кремль зважає на українську силу, і це також завдяки вам.

Слава Україні!

Редакція сайту «Кобза – українці Росії»


На світлинах: Модератор круглого столу Віктор Казбан. Конгрес-центр у Сумах – місце проведення круглого столу з мовних питань.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка