lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 6 червня нашому сайту виповниться 15 років
Василь Коломацький, засновник КОБЗИ

Професор Даревич, Орест Стеців, Олег Романишин, митрополит Адріан, професор Паняк – ось кого потрібно згадати

Дорогі друзі!

6 червня «Кобзі» виповниться 15 років. Ювілей!

На жаль, про плановану у Сумах до цієї події Наукову конференцію мова не йде через брак коштів. Але бажаючі можуть надіслати нам поздоровлення, знаючі можуть написати короткі спогади про нашу роботу, а думаючі можуть написати философські роздуми про наш сайт - для чого і кому ми були потрібні всі ці роки. В чому особливість нашого сайту? Чого ви бажаєте від «Кобзи» у майбутньому?

До ювілею ми прийшли із не дуже оптимістичним результатом – бюджет вполовину того, що завжди ми мали ($1,500 замість $2,600 на рік). На роботу редактора грошей немає, тому матеріали публікуються недостатньо якісно редаговані. Виникла також нова проблема - за останні два роки кореспонденти із Росії майже перестали нам писати (фактично із десяти  кореспондентів лишилося лише два). Очевидно, щосталося це через загальну гнітючу політичну атмосферу у Росії, в якій українці Росії мусяць зважати на власну безпеку через контакти із опозиційним сайтом, яким «Кобза» насправді є. Навіть прямого контакту до Бібліотеки української літератури у Москві у нас немає,а для висвітлення роботи БУЛ ми восновному користуємося передруками із преси (благо, їх багато і вони оперативні). Потрібно також згадати, що в  минулому році двоє членів Редакції залишили колектив через переслідування властями. В минулому році зник з інтернету український сайт «Українці Росії» (головний редактор – Віктор Гіржов), цей сайт допомагав нам орієнтуватися в діяльності УКР і регіональних організацій. Працювати «Кобзі» в таких умовах, маючи обовязок нести інформацію про діаспору Росії, непросто.

Нам прикро, що в цій непростій ситуації, нам ні в чому не допоміг СКУ. Всі наші прохання про фінансову допомогу «Кобзі» були проігноровані. Але хіба не «Кобза» зробила все можливе щоб захистити Бібліотеку української літератури від тиску властей, щоб захистити від переслідувань Наталю Романенко із Хабаровська, хіба не ми виступили на захист Секретаря УКР Віктора Гіржова, хіба ми не протестували проти знесення будинка Шевченка в Оренбурзі, хіба не наша редакція зібрала велику кількість підписів під листом на захист Надії Савченко (включаюси підписи українців Росії), а також підготували рецензію на книгу професора Стефана Паняка (Єкатеринбург), якого в той час переслідували у суді за правдиві публікації в російській пресі? Саме «Кобза» звернулася до керівників регіональних Національно-культурних автономій із закликом не піддаватися на тиск влади і не ліквідувати існуючі УНКА. Саме ми протестували проти обшуків квартир московських активістів і їх затримань, а всю наявну інформацію повідомляли в пресу і в СКУ. Саме «Кобза» з тривогою писала про кампанію тиску на парафії УПЦ КП у Ногінську, Московської області. Ми також захищали громадян України, увязнених у Росії з політичних міркувань. Завітайте в розділ «Права людини і громадянина» і ви побачите, що ми професійно і наполегливо стояли в обороні прав українців Росії. Чому ж Світовий Конгрес Українців не відповідає на наші листи? Ми сподіваємося, що діалог із СКУ має відбутися і принести плоди в захисті прав українців. Ювілей «Кобзи» і те піднесення, яке відчувають наші читачі, сприяє такій нагоді – спокійно сісти і обговорити справи.

Ми особливо хочемо подякувати Лізі українців Канади, і її керівникам – пану Оресту Стеціву та пану Олегу Романишину - за фінансову і моральну підтримку «Кобзи». Всі 15 років ми щорічно отримуємо 900 кан. дол. в наш бюджет. Без цієї допомоги «Кобза» працювати не могла б. Спасибі вам, українські друзі Канади, від українців Росії!

Особливі слова подяки професору Юрію Деревичу із Торонто. Колись, 16 років тому у Торонто, в Культурному центрі на вулиці Крісті, на засіданні Комісії Людських і Громадянських Прав (КЛГП) СКУ виникла думка створити сайт про права українців Росії (і опублікувати на ньому «Ногінський документ»). Професор Юрій Даревич в той час очолював КЛГП, і саме він виділив на початок проекту, з бюджету КЛГП, велику суму - 1,500 кан. дол. А через пів-року цей сайт зявився в Інтернеті під назвою «Кобза». Спасибі, пане Юрію, що підтримали добру ідею, що не забули про українців Росії! Сподіваємося, що ми виправдали Ваші надії. До того часу, поки професор Даревич очолював КЛГП, «Кобза» і КЛГП завжди плідно працювали разом: КЛГП виготовляла правозахисні документи, а «Кобза» їх поширювала. Разом ми були сила. Ми відстояли Ногінськ, зупинили вбивства українських активістів у Росії. Підготували цікаві дослідження діаспори. Співпраця КЛГП і «Кобзи», це був зоряний час нашого сайту. Спасибі, пане Юрію, за ці плідні роки громадської роботи! Ви, Орест Стеців, Олег Романишин, Христина Ісаїв, митрополит Адріан, професор Паняк – це те золото діаспори, яке залишиться в памяті поколінь. Без перебільшень.

В день п’ятнадцятиліття ми маємо подвійні відчуття: з одного боку, відчуваємо підтримку небайдужих читачів, а з іншого боку, добре розуміємо що таке ізоляція дисидентів, і якої ваги камінь Сізіфа. Але так було завжди у ті часи, які прийнято називати підлими» – коло друзів звужується до кагорти незламних. Що ж, нехай залишаться з нами справжні українці, а як робити свою справу ми знаємо. Тимчасові труднощі нас не спинять. Часи, вони міняються. А щирість українського серця лишається. Ось останній значимий і досить свіжий матеріал «Кобзи», який свідчить про рівень нашої роботи.

http://www.kobza.com.ua/prava-ljudyny-i-gromadjanyna/5287-khronika-biblioteky-ukrainskoi-literatury-u-moskvi-druhyi-reliz-6-kvitnia-2016-r.html

Запевняємо, що «Кобза» й надалі стоятиме на сторожі інтересів українців Росії. Наші думки залишаються із діаспорою. Ми чекаємо ваших листів і репортажів. Пишіть нам!

Василь Коломацький

головний редактор «Кобза – українці Росії»

Аврора, Канада

vassilik@sympatico.ca

 

На світлинах: Василь Коломацький, засновник КОБЗИ. Автопортрет у варшавському готелі. Лютий  2016р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка