Дар’я Полюдова

Інтерв'ю кубанської опозиціонерки Дар'ї Полюдової сайту «Кобза»

Російська опозиційна активістка Дар’я Полюдова нещодавно (20 жовтня ц.р.) вийшла з Новоросійської колонії-поселення №10, де відбувала покарання за заклики до «федералізації Кубані» та пости в соціальних мережах. На «Кобзі» було опубліковано інтерв'ю з Дар’єю, що вийшло на сайті Радіо Свобода, також ми оприлюднили власну статтю, яка ляже в основу персональної сторінки Полюдової у Вікіпедії. Сьогодні ж ми пропонуємо увазі наших читачів ексклюзивне інтерв'ю з цією незламною жінкою – другом України. Роблячи це в день сторіччя «Великої Жовтневої соціалістичної революції», мусимо зазначити, що комуністичні ідеї, висунуті Марксом-Енгельсом-Леніним, живуть і понині, оволодіваючи розумом і серцями частини нинішнього молодого покоління. Серед них – і наша героїня, яка напередодні ювілею революції написала на своїй сторінці у Фейсбуці: «Отже, завтра відзначається сторіччя Великої Жовтневої Соціалістичної революції. З наступаючим святом всіх, для кого цей день є святом! Ленін зміг, зможемо і ми! Революція буде!».


─ Дар’є, Ви широко відома як правозахисниця і дисидент. Ваша прямота і щирість є прикладом для інших. Але також відомо про Ваші ліві погляди та Ваше членство в Об'єднаній комуністичній партії Росії. Тому дозвольте інтелектуальне запитання. У світі робилося досить багато спроб побудувати соціалістичне суспільство ─ від Азії до Латинської Америки, але жодна з цих спроб не увінчалася успіхом. Можете пояснити чому?

Тому, що біля керма виявлялися ті люди, які спотворювали ленінсько-марксистську теорію або не до кінця слідували заповітам Леніна і Маркса.

─ А Вам не здається, що суспільство соціальної рівності утопія, адже всі люди різні. Чи не доречніше було б говорити про побудову суспільства соціальної справедливості?

Я виступаю за суспільну власність на засоби виробництва і проти експлуатації людини людиною. У своїх поглядах дотримуюся теорії наукового комунізму і не вважаю це утопією. Так, люди всі різні. І, звичайно ж, так як люди різні, то і працювати вони будуть по-різному. І за рівну кількість виконаної роботи різні люди можуть отримувати різну оплату праці. Але це лише буде в першій фазі комуністичного суспільства. Однак, при вищій фазі комуністичного суспільства, після відмирання держави, зникне джерело сучасної нерівності і тоді суспільство зможе написати на своєму прапорі: "Від кожного за здібностями, кожному за потребами".

─ Ви заявили про те, що розчаровані в політичних течіях лівого спрямування в РФ і маєте намір створювати власний рух. Можете коротко описати, яким Ви його бачите, тобто у чому його ідеологічна сутність і відмінність від вже існуючих течій? Які люди можуть стати основою нового політичного проекту і звідки будете брати гроші на партійне будівництво?

Я буду створювати свій лівий рух за участі людей, які щиро вірять у соціалістичну революцію. Від існуючих течій він буде відрізнятися тим, що ми не будемо дотримуватися шовіністичних і імперіалістичних позицій щодо захоплення чужих земель, а будемо дотримуватися інтернаціоналізму. Також, мій рух не братиме участі у виборах.

Єдина мета мого руху це зміна існуючого в РФ ладу. Гроші на партійне будівництво я брати не буду. В нашій державі активісти будь-якого, дійсно, опозиційного руху піддаються пресингу з боку влади, а я ще за те, що вони добровільно вирішили йому піддаватися, буду брати гроші? Ні звичайно. Хто захоче буде добровільно допомагати коштами на прапори, банери і мегафони, листівки та інші засоби агітації.

─ Яким Ви бачите майбутнє Росії, скажімо, в десятирічній перспективі?

Через 10 років вже точно режим зміниться. Режим Путіна приречений, і незабаром він впаде. Гадаю, Росія піде майданним шляхом. Це буде, на мій погляд, точно через 10 років. Тепер же скажу, якою я хочу бачити країну через стільки років. Я хочу, щоб через 10 років у нас в країні, після краху путінського режиму, а потім після перемоги соціалістичної революції, встановилася справжня демократія в повному розумінні цього слова. Щоб було реалізовано право громадян на свободу слова, зібрань та ін. Також у країні через десять років  нехай буде безкоштовна медицина, освіта. Всім, хто трудиться, не будуть затримувати заробітну плату. Робітникам підприємств надаватиметься житло. Своєю діяльністю я буду прагнути до того, щоб Росія була саме такою, якою я її хочу бачити через 10 років.

─ Хто, на Ваш погляд, міг би замінити Путіна на посту президента Росії ─ сьогодні або в найближчому майбутньому?

Я взагалі проти президентів. Я виступаю за те, щоб сам народ керував державою, як це було під час Паризької комуни 1871-го року.

─ Питання про анексію Криму є лакмусовим папірцем, своєрідним тестом на порядність і демократичність, практично, для кожного російського ліберал-демократа. Що думають про це в лівому русі і як Ви особисто відповідаєте на питання: чий Крим?

Саме з цього питання у мене розбіжності з багатьма лівими. Як тільки Росія анексувала Крим, я відразу виступила проти. Це суперечить ідеям Леніна. А у нас чимало лівих підтримали анексію Криму і війну з Україною, підтримали "народні" республіки ДНР, ЛНР. У мене теж був момент, коли я помилялася, підтримуючи проросійське лівий рух "Боротьба" (марксистська громадська організація в Україні. Авт.). Але потім я публічно вибачилася перед українськими товаришами. А чимало наших лівих так і залишилися на позиції "Кримнаш".

─ Чим і коли, на Вашу думку, може закінчитися війна на Донбасі? Які кроки треба зробити Україні та світовій спільноті, щоб Путін вивів свої війська і озброєння з окремих районів Донецької та Луганської областей, а Україна взяла під контроль свій кордон?

Путін сам не виведе війська з Донецька і Луганська. Коли його режим впаде, тоді новий революційний уряд має припинити військові дії на території України.

─ У Росії багато політв'язнів. В оновленому списку Московського правозахисного центру «Меморіал» налічується 117 осіб серед них чимало українців. Які цілі переслідує російська влада, репресуючи своїх громадян за політичні погляди і роблячи це стосовно українців, які не займаються політикою?

Влада, репресуючи своїх громадян за репости, лайки та ін. просто лякає населення. Українців російська влада садить за ґрати, щоб виставити це таким чином, що ось, мовляв, "кляті бандерівці» і у нас Майдан хотіли влаштувати, а також, з метою розпалити ненависть до українців.

─ У чому Ви бачите ефективність своїх протестних акцій, зокрема, одиночних пікетів? Чи здатні вони протистояти потужній державній пропаганді в ЗМІ і вплинути на загальну ситуацію в російському суспільстві і владних коридорах?

Поодинокі пікети теж впливають на людей. Це своєрідний спосіб агітації. Я, таким чином, займаюсь просвітництвом серед населення, щоб воно не вірило «зомбоящику».

─ Протестна діяльність в Росії ─ заняття небезпечне. Вам не страшно? Чи не боїтеся, як мінімум, знову потрапити за грати?

За ґрати не боюся потрапити. Я стала на цей шлях боротьби, і дороги назад немає. Я, коли ставала на цей шлях, розуміла, що мене можуть чекати арешти і в'язниця. Але всі революціонери в історії сиділи в тюрмах ...

─ Як Ваші близькі ставляться до Вашої політичної діяльності?

 Мама іноді, в деяких ситуаціях, підтримує співробітників поліції, говорить, нібито вони хороші. Тато ні. Однак, батьки бояться, що я можу знову «сісти», застерігають мене від участі в протестах і просять нічого зайвого не писати в Інтернеті.

─ Дар’є, наостанок питання суто особистого характеру: про «жіноче щастя». Ви замислюєтеся над створенням власної сім'ї, народженням дітей? Чи боротьба з кремлівським режимом є головним сенсом Вашого життя?

 Звичайно, я можу вийти заміж, головне, щоб чоловік не заважав моїй боротьбі. Але якщо і вийду заміж ─ дітей найближчим часом заводити не буду, тому, що у мене з моєю діяльністю на них часу не вистачатиме. А боротьба з кремлівським режимом так, є метою мого життя.

─ Дякую за інтерв'ю! Щасти Вам!

Бесіду вів Віктор ГІРЖОВ


На світлинах: Дар’я Полюдова. Дар’я разом з мамою – Тетяною Полюдовою одразу після свого звільнення з колонії. Колаж зі сторінки Полюдової у Фейсбуці.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка