lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Не робіть п. Василя Думу “самозванцем”!

Юрій КононенкоВідкритий лист п. Юрію Кононенку з переконливою порадою опубліковувати результати поіменного голосування за голову Рад ОУР і ФНКА УР

Шановний Юрію Григоровичу! В суботу на сайті “Кобза-українці Росії” було опубліковано виступ голови Ревізійної комісії ОУР академіка Тараса Дудка “Про ревізію Правління і Ради ОУР”. В ньому Тарас Миколайович зарані попередив вельмишановного Голову Координаційної Ради ОУР і ФНКА УР і все керівництво ОУР про наступну ревізію цього року і додав: “ Крім того, просимо надати протокол і результати поіменного голосування за допомогою технічних засобів членів Ради ОУР від 10 серпня 2005 року по обранню Василя Михайловича Думи Головою Ради Об’єднання українців Росії”.

Хочу нагадати Вам, що ще раніше - 16 жовтня ц.р. заступник голови Ревізійної комісії ОУР Микола Свінтицький опублікував на сайті “Кобза-українці Росії” свій матеріал “Про «мертвих душ» Юрія Кононенка”, в якому головною вимогою поставив: “Керівник об’єднаної прес-служби повинен опублікувати прізвища голів громад, що проголосували за обрання голови рад ФНКА УР та ОУР”. Нагадую Вам зміст того листа шановного пана Миколи, Вашого колеги і товариша по ОУР: “Наш колега, засновник і редактор сайту “Кобза –українці Росії” Василь Коломацький опублікував відкритого листа панові Юрію Кононенку, в якому заявив: “Мене вражає це організаційне нахабство. 11 вересня розсилається мейл (на невідомий список адрес), в якому зазначається, що якщо на наступний день не надійде заперечень, то Василя Думу призначають на посаду в УВКР від імені усіх, хто й прочитати цей мейл не встиг. Всі, значить, "за". Покажіть мені у Статуті, де вказано, що неголосування за 24 години означає голосування "за". Де це вказано? Юрію Григоровичу, такого навіть у піонерів не було! Це вже у Вас пішла “отсєбятіна”. 

Шановний Юрій Григорович, не знаю чи Ваш тесть генерал чи ні, але те що Ви робите - це ляпас регіонам, це насмішка над тими людьми, що створювали ОУР. А Ваші дії прямо протилежні процесу демократичної громадської роботи. Ніхто в ОУР Ваші ініціативи з голосуваннями мейлами не сприймає, і справжніх засідань Правлінь в ОУР і ФНКА УР вони не замінять. Не сподівайтеся, що Вам вдасться 4 роки не збирати рад і протаскувати рішення такими голосуваннями. Ваша робота - це повна дискредитація Василя Думи, як лідера, і зневага до рішень Конгресу. Свою кадрову чистку Правлінь ОУР-ФНКА УР (що була розіслана в регіони) Ви теж будете голосувати "мейлами до 12-го числа"? А якої години? Смішно це все”.

Кумедного достатньо в самих листах, підготовлених Юрієм Кононенком і підписаних паном Василем Думою. Зверніть хоча б увагу на дати в листі № 01д/18 від 19 квітня 2006 року: автор звернення вимагав відповіді до 22 березня цього року!!! Тобто майже за місяць до того, як того керівного листа було отримано (!!!) Розумію, що можуть бути якісь помилки: але ж потрібно ці листи вичитувати – і пану Кононенку, і пану Думі, і його секретарю-референту пані Галині Кульчицькій, щоб з них в регіонах не сміялись!..

Може все це і викликає гучний, здоровий сміх над нашими московськими керівниками, але на відміну від пана Василя Коломацького я це смішним не вважаю. Хоча те, що робить пан Кононенко більше за все схоже на заняття відомого героя роману полтавчанина Миколи Гоголя – торгівлю “мертвими душами”. Не зважаючи на те, що людина знаходиться у відрядженні, відпустці, у лікарні чи навіть (не дай Боже!) померла, її голос вважається прийнятим “За!” – за рішення, яке пробиває пан Кононенко. І якби тільки останнього листа він так склав! Погляньте на ще деякі приклади підготовлених ним звернень до членів правлінь ОУР і ФНКА УР. Скрізь використана одна і таж формула: “Ненадходження заперечень та зауважень до ... ц.р. свідчитиме про підтримку Вами згаданого проекту”. Я ще зрозумів би, якби було записано навпаки: “ненадходження листів від вас буде свідчити про відсутність підтримки з Вашого боку цього проекту”. Але рахувати “За!” голоси тих, хто не приймав участь в голосуванні – це вже занадто! Так я міг би оголосити себе Папою Римським: розіслав би електронні листи усім кардиналам і в тому разі, якби вони мені не відповіли (а це практично гарантовано), то об’явив би себе понтифіком, головою римо-католиків, греко-католиків і всього Ватикану!

Оцінюючи написане нижче Юрієм Кононенком, я можу лише погодитися з вельмишановним паном Михайлом Горинєм що це - "середньовічна азіатчина", або як про це каже перший заступник голови ФНКА “Українці Росії”, член президії УВКР професор Стефан Паняк - це просто "супернахабство"! -Ввважаю, що ми повинні сказати “Досить!” цим заняттям фальсифікаціями і закритим електронним голосуванням, коли результати не публікуються (поіменно конкретні прізвища членів правлінь ОУР і хто з них і як голосував - "за", "проти", "утримався"), коли не працює обрана Конгресом ОУР рахувальна комісія і не складаються протоколи, то голосування може бути лише абсолютно відкритим.

Персонально Юрію Кононенку, якого вже заступник голови Ревізійної комісії ФНКА УР пані Христина Кашуба піймала за руку як фальсифікатора і шулера та відкрито про це заявила, - вже віри немає! Як там кажуть в перекладі з російської: "хоч раз збрехав - хто тобі повірить!"

Члени нашої комісії всі ті півтора роки після Конгресу неспішно приглядались до того, що робиться обраним новим керівництвом ради ОУР, зустрічалися з багатьма людьми, вислуховували їх, знайомилися з роботою наших попередників, налагоджували контакт з колегами із Ревізійної комісії Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”. Особливо уважно слідкували за публікаціями сайту “Кобза-українці Росії” по підсумкам Конгресу, за його документами і матеріалами. Дуже зацікавлено вивчали і порівнювали офіційний проект Статуту ОУР, представлений правлінням ОУР 15 березня 2005 року делегатам Конгресу, і той новий варіант, що був зареєстрований паном Кононенком в Міністерстві юстиції РФ.

І зараз ми хотіли б отримати саме у відкритому, а то і опублікованому на якомусь інтернет-сайту вигляді всі підсумки раніше розісланих паном Кононенком голосувань. Перш за все, починаючи з публікації результатів голосування за кандидатуру Василя Думи на посаду голови рад ОУР і ФНКА УР (+ протокол від 10 серпня 2005 року).

При цьому вважаю за доцільне попередити:

а) за голову рад ОУР і ФНКА УР повинно проголосувати не менше 50% + 1 голос відповідно окремо голів громад в ОУР і окремо в ФНКА УР,

б) оскільки пан Василь Дума  визнається лідером обох українських громадських об'єднань Росії, то всього повинно приймати участь в голосуванні хоча б 50 % зареєстрованих в Мінюсті РФ українських громад (тобто із тих 105, що на 1 квітня 2005 року офіційно входили до складу ОУР і ФНКА УР, це буде мінімум 53 громадські організації).

Разом з тим повинен відкрито попередити пана Кононенка від імені Ревізійної комісії ОУР, що на цьому питання у відношенні до нього не закриваються. За грубі порушення Статуту, фальсифікацію звіту Ревізійної комісії ОУР і рішень IV Конгресу українців Росії, наглу підробку Статуту ОУР в розділі немотивованого скорочення повноважень Ревізійної комісії ОУР, не затвердженого окремим голосуванням делегатів Конгресу, Ревізійна комісія Об’єднання українців Росії зараз обговорює рішення про виключення його, першого заступника голови ОУР пана Кононенка Юрія Григоровича, з членів ОУР. Своє рішення члени комісії можуть винести на розгляд Позачергового Конгресу Об’єднання українців Росії, який згідно статті 5.2 Статуту ОУР Ревізійна комісія ОУР має повне право скликати за своєю письмовою вимогою.

Ревізійна комісія Об’єднання українців Росії також прийняла рішення визнати нелегітимним і недійсним з моменту проведення результат виборів голови ради ОУР електронним голосуванням – без обрання рахувальної комісії і публікації згідно з діючим в Російській Федерації законодавством повних підсумків цих "виборів" в відкритих засобах масової інформації, перш за все - поіменних результатів голосування членів Ради ОУР. Таким чином, шановний пан Дума Василь Михайлович завдяки такому нелегітимному голосуванню, організованому паном Кононенком Юрієм Григоровичем, до проведення чергового засідання Ради ОУР чи Конгресу ОУР залишається головою Координаційної ради федеральних українських об’єднань, яким він був легітимно обраний 10 квітня 2005 року на спільному засіданні делегатами Конгресу ОУР і З’їзду ФНКА УР. Хотів би додати, що Ревізійна комісія ФНКА “Українці Росії” повністю підтримує наші рішення і пропозиції”.

Шановний Юрію Григоровичу! Я можу привести Вам ще більше десятка опублікованих і неопублікованих листів в редакцію сайту “Кобза-українці Росії”, де їх автори з регіональних громадських організацій в тому чи іншому контексті висловлюють свою незгоду з відсутністю гласності і прозорості організованого і проведеного Вами в серпні 2005 року електронного голосування по обранню Голови Рад ОУР і ФНКА УР. Ось тільки один приклад. Ще в лютому цього року в газеті своєї громадської організації “Вісник Товариства українців Кубані” (№ (46) - 2006 р.) голова Товариства українців Кубані, член Ради ОУР і Президії УВКР, кавалер державних нагород України шановний п. Микола Сергієнко виступив з матеріалом “Про кризу в українському русі Росії”, в якому написав: “2005-й був ознаменований проведенням чергового конгресу Об'єднання українців Росії та з’їзду Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”. Їх багаторічний керівник, відомий громадський діяч, письменник Олександр Руденко-Десняк за станом здоров'я змушений був покинути посаду. Залишившись без "голови", достойники вирішили, що за прикладом російського герба, тепер в російських українців їх буде два. На жаль, вони не взяли до уваги, що може для державного символу воно й байдуже, але в природі така потвора нежиттєздатна. Тим більше для українців.

Не можу сказати, що моя позиція про те, що для Кубані Москва, як п'яте колесо до воза, є беззаперечною. Нам набагато легше і оперативніше спілкуватись з Україною напряму. Московські організації ж виглядають посередником, а у нас нормальні ділові стосунки з громадськими, мистецькими, науковими і державними структурами в Україні. Тим більше, що вони сформувалися на протязі багатьох років спілкування і подекуди мають особистісний характер. І все ж хоча б номінальне ОУР у Москві ми мусимо підтримувати. Це просто наш обов'язок. Та моя пропозиція про єдиного керівника була проігнорована. Наполягати на ній я не міг, бо люди над цим працювали і обговорювали вже не один день. Особи, яким я довіряю (з Москви і регіонів), сказали, що так треба і все вже узгоджено.

Розвиток подій довів, що саме вони і помилились. 3 співголови ОУР-ФНКА “Українці Росії пішов у відставку чи не найшановніший діяч організованого українського руху в Росії Василь Бабенко з Уфи, який у Башкортостані зробив стільки, як ніхто в жодному регіоні Росії. Згодом надійшов лист від нового (?) і єдиного (!) голови ОУР-ФНКА “Українці Росії” Василя Думи. Звичайно, українцям Роси просто необхідний прапор - відома і шанована особа серед громади і у владному офіційному середовищі, як наприклад, вірмени мають Ару Абрамяна. Василь Дума - відомий російський бізнесмен, член Ради Федерації. Це дуже добре. Не думаю, що пан Василь мав би проблеми з легітимним обранням на посаду. Враховуючи досвід пана В’ячеслава Ігрунова, який колись збирав з'їзд вихідців з України і провів його у всіх відношеннях на найвищому організаційному, представницькому, мистецькому і т. д. рівнях, у шановного пана Думи є всі можливості зорганізувати зібрання Раду ОУР. Адже під час Конгресу і З'їзду він був обраний делегатами головою координаційної ради ОУР-ФНКА “Українці Росії”. А це трохи інше. І теперішнє його головування не є беззаперечним і заставляє задуматись”.

За паном Миколою Сергієнком вслід я повторю його слова стосовно вельмишановного Василя Михайловича Думи: “Не думаю, що пан Василь мав би проблеми з легітимним обранням на посаду”. Раніше, пане Юрію, я Вас знав, як досить кмітливу людину, якому достатньо півслова, щоб все зрозуміти. Але зараз на Вас немовби якась психічна хвороба напала: Ви категорично не сприймаєте дружні зауваження колег про те, що своїм одноосібним закритим і нелегітимним голосуванням Ви зробили Василю Михайловичу “ведмежу послугу” і тим самим дуже сильно “підставили” лідера російських українців. Я згоден з колегою Василем Коломацьким, що з Вашого боку це – “повна дискредитація Василя Думи, як лідера, і зневага до рішень Конгресу”.

Ви ніяк не сприймаєте пропозиції своїх колег по громадському руху і вперто робите свого старшого товариша і навіть роботодавця самозванцем в очах багатьох керівників українських громад Росії!! Нагадую Вам, що за тлумаченням академіка Сергія Ожегова самозванство – це незаконне присвоєння собі не тільки чужого імені другого чоловіка, але і звання, функцій з метою обману. І якщо майже рік Ваше одноосібне твердження про обрання вельмишановного Василя Михайловича (без публікації протоколу і результатів поіменного голосування) піддавали великому сумніву голови громад, члени Ради ОУР, які за логікою немовби повинні були знати про це Ваше серпневе голосування минулого року, то тепер його підсумки будуть перевіряти члени Ревізійної комісії ОУР. Я не певний, що кавалер ордену України “За заслуги” Микола Казимирович Свінтицький, якому цю нагороду Української Держави вручив на Всесвітньому Форумі Українців сам Президент України Віктор Андрійович Ющенко, до грудня змінить своє ставлення до Вас і Ви зможете йому видати під час ревізії якийсь клаптик паперу з фальсифікованим звітом, який прийняла від Вас під час IV Конгресу Об’єднання українців Росії добра і чиста душа – пані Христина Кашуба. Вас вже члени Ревізійних комісій піймали за руку на фальсифікації і підробці документів, і, вибачаюсь, - відкрито звинуватили в шулерстві і брехні.

Пане Юрію, ну отримаєте Ви від членів Ревізійної комісії під час перевірки документів “по саме не хочу”, але переконливо прошу Вас – не підставляйте разом з собою загальновизнаного лідера російських українців! Не робіть його самозванцем – йому такої ганебної “слави” не потрібно!

У народ кажуть: “мовчання – знак згоди”. Ви змовчали і фактично погодилися з попередніми публікаціями на сайті “Кобза-українці Росії” членів Ревізійних комісій Христини Кашуби, Миколи Свінтицького і Наталі Ковальової-Медведюк. Вибачаюсь, але Ви фактично погодилися в їх твердженнях, що Ви фальсифікатор і шулер. Прийняли цей гріх на свою душу – і вже це добре. Але через Вашу вину попереду можуть з’явитися публікації тих же наших ревізорів в українській і російській пресі, де Ваша вина перейде на вельмишановного лідера російських українців Василя Михайловича Думу. Повторюю: не відкриваючи громадам і усьому російському українству результати поіменного голосування за голову рад ОУР і ФНКА УР, Ви робите пана Василя Михайловича Думу самозванцем перед усім українським світом. І що перш за все небезпечно - перед Президентом України Віктором Ющенком (який на тому ж Форумі вручив йому орден “За заслуги” ІІ-го ступеню – за заслуги перед українською державою і її народом). А крім того, я певний, буде неприємно узнати про організоване Вами “самозванство” Василя Михайловича Думи губернатору Костромської області Віктору Шершунову, який назначив його сенатором. Василю Михайловичу буде більш ніж незручно перед своїми колегами - сенаторами та головою Ради Федерації Сергієм Міроновим, нарешті - перед Президентом Росії Володимиром Путіним. Чи потрібна Василю Михайловичу від Вас така "слава"?

Василь Михайлович, здається, вже зрозумів, в яку халепу попав, обравши Вас своїм найближчим помічником і радником в громадських справах. І саме мабуть тому він вирішив зробити Вас лише начальником оргвідділу, а першим заступником голови ОУР обрати члена правління ОУР і президії УВКР пані Ларису Григорівну Скрипникову, голову товариства “Калина” з Карелії.

Я радію тому, що вельмишановний п. Василь Михайлович Дума допоміг їй випустити в світ друге видання книги “Убієнним синам України. Сандармох” з передмовою Президента України Віктора Андрійовича Ющенка, що завдяки його вирішальному внеску вперше в російській провінції установили пам’ятний знак – меморіальну дошку в Казані першому Президенту України академіку Михайлу Сергійовичу Грушевському, що після 4-річної перерви в Москві нарешті проведено Фестиваль українських хорів імені Олександра Кошиця, що після 3-х років мовчання завдяки конкретній допомозі лідера російських українців почав виходити в світ журнал “Український огляд” і його редагує мій добрий приятель Віталій Григорович Крикуненко... Нехай же Господь зачте всі ці і багато інших добрих справ Василя Михайловича на своєму високому суді!

Але, шановний пане Юрію, хотіли Ви того чи не хотіли, навмисне і свідомо робили свої “гріхи” чи ні, але сподіяне Вами – це та ложка дьогтю, що псує цілу бочку меду! І тому моя дружня порада Вам, своєму колезі по українській журналістиці в Росії: як не важко Вам через особливості Вашого характеру і людської натури це робити, але спробуйте все таки оперативно виправити свої помилки. І головне – не “підставляйте”, не дискредитуйте лідера російських українців Василя Михайловича Думу, не робіть його “самозванцем”!

Переконливо прошу Вас надіслати на цьому тижні протокол і результати поіменного голосування за голову Рад ОУР і ФНКА УР, щоб ми могли їх опублікувати. Я звертався до Вас з цією пропозицією ще у серпні – під час нашої зустрічі у Києві на Всесвітньому Форумі Українців, надсилав (і надсилаю ще раз) Вам свій передбачений Законом офіційний журналістський запит електронною поштою на Ваш e-mail, телефонував Вам з тим же самим запитом у Бібліотеку української літератури в Москві... Але на жаль відповіді не отримав. Тому вимушений звернутись у відкритому листі, який прочитають не тільки в ОУР, але і в УВКР, в Посольстві України і Культурному центрі України в Москві, на офіційних сайтах яких виставлена наша “Кобза”. Прошу все таки якось прореагувати на пропозицію членів Ради ОУР та Ревізійної комісії ОУР, бо інакше ця з Вашого боку не дуже плідна полеміка чи дискусія буде вимушено перенесена в інші українські і російські засоби масової інформації.

З найкращими побажаннями,

Андрій БОНДАРЕНКО,

головний редактор сайту “Кобза-українці Росії”,

Заслужений журналіст України.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

4 листопада 2006 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка