lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Переможцями конкурсу стали українці з Ками та Обі

Чернігівський державний педагогічний університет імені Тараса ШевченкаПро лауреатів премії Фундації доброчинних громадських ініціатив "Україна - діаспора"

У Фундації доброчинних громадських ініціатив "Україна - діаспора" Чернігівського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка відбулася чергова знакова подія: підведення підсумків щорічних освітянських конкурсів за українсько-канадськими програмами. Один з конкурсів підтримується відомим меценатом з Вінніпегу, професором Манітобського університету, директором The Imperial Oil  Academy Орестом Цапом. Цей конкурс адресований освітянам Чернігівщини та вчителям українських недільних шкіл східної діаспори та враховує актуальний, інноваційний характер проектів, що подаються на конкурс; особливої уваги надається тим розробкам, які створені у розрізі сучасних (новітніх) педагогічних технологій навчання та виховання і мають конкретний практичний характер втілення.

Інший конкурс проектів присвячений темі Українського Голодомору 1932-1933 років. Ініціював і підтримав цю тему, надзвичайно актуальну в дні пам'яті жертв Великого Голоду, кінорежисер та продюсер студії "Радіо Квебек/телебачення" з Монреалю, п. Тарас Гукало. На конкурс були винесені добірки записів очевидців про Голодомор, аналітичні статті та матеріали, наукові дослідження, публіцистика, мистецькі твори, шкільні виховні заходи, тематичні уроки та лекції, волонтерські проекти.

З листопада 2006 по листопад 2007 на обидва конкурси з усіх районів Чернігівщини та кількох регіонів Росії та Казахстану (від представників українських громад) було надіслано 165 проектів, які узяли участь у відбірковому змаганні. Експертами Фундації "Україна - діаспора" було відібрано 40 найкращих проектів, котрі повністю відповідали доволі високим, потрібно сказати, вимогам конкурсів. Переважна більшість з цих робіт буде опублікована у спеціальному збірнику Фундації - "Наш український вимір" числі 7 на початку 2008 року. Серед переможців з українського закордоння відзначено проект 90-літнього Михайла Андрійовича Дейнеги з міста Нижнє камська Республіки Татарстан та молодої скульпторки з Новосибірська Ірини Шаповаленко. Вони отримали почесні дипломи та грошові премії від Фундації.

На підведення конкурсних підсумків до Чернігова приїхало чимало гостей, серед них - Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні її Високоповажність Абайна Данн, експерт Посольства п. Інна Царкова, меценат Тарас Гукало, режисер Віктор Глазко.

Пані. Данн і пан Гукало особисто вручили почесні дипломи та грошові премії переможцям. У своїх вітальних промовах вони відзначили той високий позитивний імідж, котрий підтримує своєю діяльністю Фундація "Україна - діаспора" як на українських, так і канадських теренах, сказали теплі слова про одного з меценатів, професора Ореста Цапа, засновника конкурсу новітніх освітянських технологій, великого патріота української освіти, відзначили гарний рівень поданих на цьогорічні конкурси проектів.

У ошатній залі - бібліотечному центрі університету, де відбувалася церемонія підведення підсумків конкурсів, переможці, гості, усі присутні також мали змогу переглянути унікальну стрічку, перший у світі документальний фільм про Голодомор, "Незнаний Голокост", створений ще у 1983 році кінорежисером Тарасом Гукалом, а також поспілкуватися з його автором.

Користуючись зручною нагодою, ректор університету професор Микола Носко вручив Надзвичайному і Повноважному Послу Канади в Україні Абайні Данн свідоцтво про присудження їй звання Почесного професора Чернігівського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка.

На світлині: Логотип Чернігівського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка.

Ольга АРТЕМЕНКО,

заступник голови фундації "Україна - діаспора"

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка