Newmarket, 17 квітня 2002р

Вельмишановний пане Олександре!

За останні роки мені довелося писати до Вас кілька відкритих листів. Нинішній лист повязаний з ІІІ Конгресом ураїнців Росії , що має відбутися у Москві через два дні, та Вашому вірогідному виходу на політичну пенсію. Тому цілком можливо, що цей лист є останнім відкритим листом до Вас, оскільки лише публічні фігури мають честь отримувати звернення у такій формі.
Хочу повідомити Вам, що я оцінюю роботу нинішнього керівництва ОУР як незадовільну. Особливими точками провалу треба назвати невміння збирати бюджетні фонди, відсутність звязку між керівництвом та членами організації, відсутність будь-яких дискусій чи колегіального прийняття рішень в ОУР, провал правозахисної ділянки роботи (Ви жодного разу не відвідали Ногінськ, Моск. обл.), провал роботи в ділянці церковної та молодіжної політики. До цього часу ОУР ніяк не заявив про себе в політичному житті Росії, не створив власного іміджу. В свідомості більшої частини громадян Росії ОУР просто не існує, а це означає, що ми не можемо внести до порядку денного вирішення проблем найбільшої діаспори нашої країни.
Ваша особиста провина у провалі ОУР є значною. Саме Ви принесли в організацію цей нездоровий високомірний тон, коли все має вирішуватися лише Вами особисто. Ви ніколи не звітували ні про роботу, ні про фінанси. Будь-яка спроба добитися від Вас інформації про роботу ОУР, чи намір взяти участь у якомусь проекті, який Ви вважали своєю прерогативою, закінчувалася роздратованою та емоційною (щоб не сказати істеричною) спробою з Вашого боку випхати "небажаного" активіста із розпочатої ним справи. Пригадайте, як Ви реагували на мою спробу допомоги в організації візиту Комісара ОБСЄ Макса Ван дер Стула до Росії, чи реакцію на мій запит про офіційну позицію ОУР у ногінському конфлікті. Таким чином у демократичній організації з рядовими членами розмовляти неприпустимо. А чого були варті Ваші грубі та безцеремонні публічні висловлення на адресу активістів у Росії, зроблені під час виступу у Торонто минулого літа?
Ви безпідставно вважали себе "начальником ОУР". В той час як Ви мали бути першим активістом і першим помічником лідерів регіональних організацій у їх відчайдушній спробі захистити своїми грудьми нашу діаспору від насильної асиміляції.
Ваша політична філософема була "мудре та загадкове мовчання". Або "тіше єдешь - дальше будєшь". На жаль, така філософія "працювала" до 1991 року. Демократія вимагає більш відкритої і пасіонарної доктрини для досягнення успіху. Її кумири Андрій Сахаров та Мартін Лютер Кінг. Ви не є їхнім політичним учнем.
І ось в час, коли Ви йдете поміркуйте, хто подивиться Вам услід? Кому Ви подивитеся услід? Кого згадаєте з теплотою? З ким Ви ділили труднощі та радощі громадської роботи, хто морально підтримував Вас, хто був Вашим побратимом? І чи в цій точці "моменту істини" Ви знову залишите на собі цю маску байдужості та холоду, що, можливо, вже стала Вашим обличчям? Чи Ви знову знайдете причину в тому, що у нас "українці іншого походження" і, повернувшись спиною, підете геть в напускній ролі короля Ліра?
Скажу Вам лише, що Ви самі обрали свій шлях і отримали свій власний жереб. Ваш урок є повчальним.
Закінчуючи цей лист я прошу Вас про наступне:
1) Покайтеся у Вашій зрадницькій малодушній позиції у відношенні до багатостраждальних парафіян у Ногінську. Перечитайте "Свідчення парафіян" і зробіть цей крок. Ми, члени ОУР, зрозуміємо це без зловтіхи, як належить демократичним цивілізованим громадянам.
2) Прошу Вас прозвітувати за усі отримані Вами фінанси протягом другого терміну в ОУР. Це питання принципове. Другий "липовий" фінансовий звіт, подібний до звіту на ІІ Конгресі, неприпустимий. Наша організація цього не прийме.
3) Після відходу прошу передати усі важливі документи, контакти та архіви новому керівництву. Я маю на увазі і списки розсилки ОУР, і список спонсорів організації, і наші контакти у федеральних установах, листування керівництва ОУР і інші подібні документи. Не робіть так, щоб ОУР після Конгресу починався з чистого листа.
4) Я вірю, що після відходу з ОУР та НКА Ви не станете продовжувати свою громадську карєру в організаціях подібних до "вихідців" депутата Ігрунова. Оскільки ця організація найменшим чином зацікавлена в отриманні українцями Росії наших законних прав. Залиштеся вірним вибраній ОУР меті.

Гадаю, що перед відходом Ви знайдете мить озирнутися назад. Без суєти і характерної для Вас надмірної іронії.

З повагою,
Василь Коломацький,