lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Установчий З`їзд у Москві 26 травня 2012 року. Частина перша.
Культурний Центр України, Москва, Арбат, 9
Культурний Центр України, Москва, Арбат, 9

Хроніка подій: думки та дії

З`їзд почався зі слів голови ОУР Тараса Дудка:

- Сьогодні ми зібрались тут з однією метою: провести Установчі З`їзд по створенню нової загальної російської української організації. Було прийнято рішення оргкомітетом, у який увійшли Дудко, Бабенко, Дяченко, Паняк, Мельник, Царенко, Шульга та ін. про створення оргкомітету та підготовки документів до відкриття нашого Установчого З`їзду. Хочу вам сказати, що ось 18 числа, 18 травня цього року Рішенням Верховного Суду було оголошено про те, що нашу організацію, Об`єднання українців Росії, ліквідовано. Хочу також сказати, що це Рішення суду ще не вступило в законну силу, адже ми не отримали письмове заключення. На Верховному Суді були присутні представники нашої громади, я особисто, Вітор Гіржов, а також представники посольства і преса. Ми відчули під час проведення судів такий напрямок владних структур певних, щоб закрити нашу організацію. Збір матеріалу судового показує, що існували тільки формальні ознаки для закриття, через які можна наказувати організацію до системи штрафів відносно нашої організації. Але такого рішення не було, а було ухвалено ліквідувати нашу організацію. Після цього тільки, коли виноситься рішення, коли був створений оргкомітет, було прийнято рішення відкриття Установчого З`їзду. І сьогодні ми прийматимемо рішення стосовно цього. Враховуючи таку ситуацію, я пропоную зачитати той звіт про ту роботу, про ту діяльність, що здійснювалась протягом минулого року. Вітаємо також почесних гостів нашого З`їзду.

З перших же хвилин З`їзду Наталя Романенко наполягала на тому, щоб у президії Установчого З`їзду сиділо тільки правління ОУР - люди, які будуть відповідати за свої вчинки:

- Давайте так зробимо, шановні, - сказала вона. - спочатку створимо президію у складі членів правління ОУР, щоб вони сиділи тут.

Пропонували обрати головуючого, хтось із залу просив робити все поступово: «заслухати Звіт, а далі ухвалити і порядок денний, і президію». Серед пропозицій на початок З`їзду також пролунала така:

- Пропоную першим надати слово митрополиту Богородському для проголошення молитви…

Що й було зроблено. Виступ Митрополита Московського й Богородського Української Православної Церкви Київського Патріархату Адріана:

- Во ім`я Отця і Сина, і Святого Духа, Амінь!

Боже, будь милостивий до нас, грішних! Боже, прости наші всі провини перед тобою! Господи! Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері, і всім Святим, помилуй нас, Амінь! Слава тобі, Боже наш, Слава Тобі!

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас!

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас!

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас!

Слава Отцю і Сину, і Святому Духу! Нині і повсякчас і навіки віків, Амінь!

Пресвята Троїце, помилуй нас! Господи, очисти гріхи наші! Владико, прости беззаконня наше! Святий, зглянься!

Господи, помилуй!

Господи, помилуй!

Господи, помилуй!

Слава Отцю і Сину, і Святому Духу! Нині і повсякчас і навіки віків, Амінь!

Отче наш, що єси на небесах!

Нехай святиться Ім'я Твоє,

нехай прийде Царство Твоє,

нехай буде воля Твоя,

як на небі, так і на землі.

Хліб наш насущний дай нам сьогодні.

І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим.

І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є царство, і сила, і слава

Отця і Сина, і Святого Духа

Нині і повсякчас навіки віків. Амінь.

Молитва перед початком всякого доброго діла.

Милосердний Боже, Отче і Господи, дай мені жадати всім серцем тільки того, чого потребує від нас Твоя свята воля. У всякому ділі дай нам силу шукати перш за все виконання святих Твоїх заповідей. Настав нас на Твою праведну путь і навчи у всякій справі не сходити з неї. Створи наше життя таким, щоб ми змогли робити все з волі Твоєї, дай нам силу виконати Твої святі заповіді. На всіх стежках життя нашого підтримай наші слабкі сили, оборони від лукавої спокуси і благослови на все добре, чисте і святе, щоб і словами уст наших і всіми ділами життя нашого ми прославляли святе ім'я Твоє, Бога Велико¬го, для нас' людей' Милосердного Отця, і Сина, і Святого Духа' нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Далі, на задоволення пропозицій залу, виступав голова ОУР Тарас Дудко. Із текстом Звіту про річну роботу ОУР після Позачергового VI З`їзду читач можете ознайомитись на нашому сайті (всі посилання опубліковані нижче). Серед причин закриття організації, відповідаючи на досить зрозумілі питання із залу «Чому закрили ОУР?», Тарас Дудко назвав такі:

1) Невиконання керівництвом нашої організації тих законів, які регламентують її діяльність на території РФ - не належний Статут організації.

2) Члени ОУР начебто вели політичну діяльність, виступаючи в програмах радіо «Свобода» та ін. ЗМІ. Це в першу чергу стосується діяльності УПА, Голодомору як геноциду українського народу та ще в декількох питаннях. Міністр ЗС Сергій Лавров заявив про політичну діяльність ОУР і це було покладено в основу Рішення Суду.

Т. Дудко закінчив свій виступ такими словами:

- Я впевнений, що коли буде створена нова організація, нове правління, ми зможемо все реалізувати! Бо це наш обов`язок!

Т. Дудко хотів запросити до столу президії тих людей, які приїхали спеціально для участі у З`їзді, але з цього моменту в залі єдності не було…

Слово взяв представник української громади Санкт-Петербурга «Славутич», Ігор Петренко (говорить суржиком, наводиться український переклад слів - прм. авт.):

- Я так розумію, щоб для того, аби працював З`їзд, нам потрібний якийсь керівний орган. Але перед початком, дайте знати, з яких регіонів скільки делегатів. Я пропоную, щоб ми обрали президію та мандатну комісію. А гості заходу хай побудуть окремо. Головне, що я хочу сказати: нам потрібна реєстрація! Щоб було все демократично і у правовому полі. Повинні ми знати, скільки людей приїхало з регіонів.

Тарас Дудко, звертаючись до присутніх, запропонував обрати президію з тих людей, яких висунуть на розгляд делеговані учасники З`їзду.

Наталя Романенко знову пропонує до складу президії долучити тільки склад правління ОУР, обраний на Позачерговому VI З`їзді, що викликало різні емоції в залі: хтось аплодував, а хтось був проти того, щоб у президії, за словами Наталі Романенко, «сиділи люди, які працювали цей рік». Делегат з Камчатки, Валентин Пилипчук, запропонував:

- Шановне товариство! Шановні українці! Послухайте, давайте так. В мене є пропозиція. Щоб у нас була нормальна робота, нормальний хід, робочий орган не повинен перевищувати п`яти чоловік. Якщо п`ятнадцять посадимо - не буде добра. Давайте пропонувати кого обрати!

Володимир Павук запропонував для ведення зборів обрати Винника Сергія Олексійовича. Зал цю пропозицію зустрів оплесками. Також були пропозиції обрати на цю посаду Бондаренка Василя, Вікторію Скопенко, Віктора Гріжова, Тараса Дудка. І варто відзначити, що президію засідання як такого вдалось обрати лише за декілька годин… Весь цей час у залі йшло гучне обговорення, хто має сидіти у президії, хто має право голосувати та й навіть перебувати у залі засідання під час його проведення. Хоча це «гучне обговорення», на мою особисту думку, як спостерігача, скоріше можна було назвати суцільною суперечкою, в якій адекватно прийти до компромісу, чи то взагалі зрозуміти про що наразі йде мова, не те що навіть до прийняття якогось рішення, було вкрай складно, а подеяк навіть здавалось неможливим.

За кілька хвилин такого «обговорення» до трибуни вийшов і взяв слово представник української громади Санкт-Петербурга «Славутич», Ігор Петренко:

- Тут іде мова про Установчі Збори, а не про ОУР. Так що, якщо її керівники хотять подати апеляцію, то хай подають. А тут зараз йде мова щодо створення нової організації. Для того, щоб працювати у правовому полі і щоб не було ніяких сварок, нам треба обрати робочу президію. Це має стосуватися тільки тих делегатів, які приїхали зараз на збори, а не тих керівників, які вже були. Розумієте? І щоб втілити цю процедуру, ми повинні поважати один одного. Окрім того, що ми - українці, ми ще й громадяни РФ. І у мене така пропозиція: якщо Тарас Миколайович Дудко був ініціатором і було запропоновано обрати п`ять ох до президії, обираємо їх, а далі вже комісію, Статут і далі по плану.

До мікрофона стала Наталя Романенко:

- Вибачте, ви мене всі тут добре знаєте. Я приїхала з Хабаровську. І тричі говорила дуже важливу річ, виносила питання. Мені закривають рот. Ще раз пропоную, щоб тут сиділи члени правління ОУР. Я не просто так це кажу. Це важливе питання. Прошу поставити на голосування.

Сергій Винник попросив слова, аби з юридичної точки зору внести певну ясність, але до того вступив Віктор Гіржов, за словами якого, оргкомітет З`їзду був створений фіктивно і у його складі не було жодного керівника великої громадської української організації.

Слова Сергія Винника:

- На сьогоднішній день є Рішення Верховного Суду щодо ліквідації ОУР. Ще є можливість подати скаргу. Але нашу організацію, все ж, буде ліквідовано але тільки як юридичну особу, а як громадська організація вона має право діяти. Тим паче, що на Позачерговому З`їзді минулого року ми ухвалили внести зміни до існуючого Статуту та усунути порушення. Мета З`їзду того - усунення тих недоліків, на які нам вказав Мін`юст. Все це для того, аби врятувати ОУР. Також було проведено засідання Ради ОУР, де ми обрали членів правління - 17 чоловік, та голову - Тараса Миколайовича Дудка і першого заступника. Тому я згідний із позицією Наталі Романенко про те, що тут у президії має сидіти правління ОУР. Тут присутні в залі керівники громадських організацій, якщо я правильно розумію, з усієї РФ. Але хто, скажіть, будь ласка, привіз із собою всі необхідні документи: В першу чергу, Статут завірений, Протоколи засідань, папери, що підтверджують повноваження керівника. Скажіть, хто?

На це запитання в залі ствердно відповіли «Я!» тільки четверо-п`ятеро делегованих.

Залу були зацитовані такі статті Федерального Закону «Про громадські об`єднання»:

Ст. 3 Граждане имеют право создавать по своему выбору общественные объединения без предварительного разрешения органов государственной власти и органов местного самоуправления, а также право вступать в такие общественные объединения на условиях соблюдения норм их уставов.

Создаваемые гражданами общественные объединения могут регистрироваться в порядке, предусмотренном настоящим Федеральным законом, и приобретать права юридического лица либо функционировать без государственной регистрации.

А також частина ст. 18: Общественные объединения создаются по инициативе их учредителей - не менее трех физических лиц. Количество учредителей для создания отдельных видов общественных объединений может устанавливаться специальными законами о соответствующих видах общественных объединений.

В состав учредителей наряду с физическими лицами могут входить юридические лица - общественные объединения.

Тобто можна заснувати будь-яку громадську організацію: місцеву, регіональну, міжрегіональну, згідно з цим законом, навіть якщо буде лише три співзасновники. А на звинувачення в тому, що не були запрошені керівники великих громадських українських організацій, відповіли так, що запрошення на З`їзд керівники запрошення отримали, проте не вбачили за потрібне на нього приїхати, адже дехто з них навіть рахував проведення такого З`їзду нелегітимним.

Тарас Дудко намагався далі навести лад у роботі З`їзду, запропонувавши вкотре приступити до обрання президії З`їзду, адже «ці дискусії ні до чого не призведуть». Але далі оголошення перших трьох прізвищ кандидатів, справа не пішла.

З залу до трибуни вийшов ще один бажаючий висловитись:

- Шановні! Мені здається, тут відбувається протиставлення того, що має постати тому, що було, над чим працювали 20 років у регіонах, чим займались всі, хто присутній тут. За чим стоїть величезна робота! Не те, що їздити на засідання, а сама чорнова робота! Ці організації продовжують працювати в регіонах! Ці організацій створювали ОУР 20 років тому. І те, що нам заповів Руденко-Десняк, якого ми тут згадували недавно, давайте все ж берегти, щоб ОУР все ж діяло, хай буде називатись по-іншому, нехай буде інша абревіатура! Але йдеться про спадкоємність! Йдеться про естафету, яка триває й на цьому З`їзді, яка передається з добрих рук у добрі і надійні руки! Тому я пропоную повернутися, згідно із процедурою, до першої президії: обрати до членства у президії членів правління ОУР.

Євген Савенко:

- Тут багато людей чужих! Зайвих! Випадкових! Давайте залишаться голови реальних організацій! Ви один один-одного знаємо - нас крихта! А тут набилося орда! Пішли у 206 кімнату! Тільки свої! Тільки свої!

З приводу цієї репліки голови НКА також думки розійшлись.

Пропонували далі в залі лишити тільки керівників регіональних організацій, але і ця думка билась об мури «демократії» та небажання половини присутніх покидали залу засідання.

До слова знову став Ігор Петренко, один з найбільш активних учасників З`їзду. Декого, варто сказати, така активність малознайомого делегата від Санкт-Петербурга дивувала та роздратовувала. Дехто в залі називав його «підбурювачем», а дехто сприймав слова Ігоря Петренка оплесками. Його слова:

- Тут присутні, згідно протоколу, керівники 55 організацій, тобто юридичні особи. Окрім цього, тут також є фізичні особи, я так розумію. Ми маємо визначитись, аби не було бардаку, хто з нас має право голосу.

- Голова УНКА Санкт-Петербургу, професор Василь Тегза, очолюю цю організацію протягом 6 років. Мене обрала громада і я відповідальний. Людина, яка тричі вже переривала засідання і брала до рук мікрофон, мені тут вже важче говорити, бо він вам вже сподобався! Бачите, ви тепер думаєте, що він молодець! Бачите, як можна керувати масою!... Мені стає прикро за 20 років своєї праці на НКА! Як це так може буть, що ми тут сидимо і не знаємо, що робить, а, ось вам, бачте, Петренко тут як головний! Той, який тільки рік як заснував «Славутич», що дав стільки збитків!.. Не розколюйте нас! Бо комусь це потрібно! Думайте про це!..

Буквально за півхвилини до слова стає і Тетяна Ткаченко з Приморського краю:

- Я оце все слухаю і так думаю, що більшої шкоди, ніж ми самі собі задаємо, нам ніхто не може зробити!.. Ні Мін`юст, ні хтось інший! Якщо ми не можемо домовитись, хто буде сидіти в президії, то як же ми можемо створити організацію, а тим більше як же ми можемо конструктивно і плідно в ній працювати, скажіть, будь ласка?.. Поки сюди їхала і читала, Статут, то зробила собі помітки і так вважаю, що треба нам написати або Кодекс правил, або Кодекс честі.. Аби, перш за все, поважати один одного! Поважати тут мету, заради якої ми всі тут забралися! І хочу сказати, що у нашому Приморському краї є дуже багато національно-культурних автономій, ..але я ніколи не чула, щоб вони виносили таке сміття з хати, щоб вони так сварилися! ..Якщо немає єдності на березі, то як можна пускати в плавання корабель?..

І далі продовжувалось галасливе винесення кандидатів на голосування членства президії З`їзду. Серед загальних викриків «Ключникова!», «Бабенко!», «Скопенко!», «Ткаченко!» з залу, Т. Дудко монотонно щораз починав зачитувати свої дані: «Гіржов, Дудко, Винник… Голосуєм!». Але і тут до добра не довели… «Голосуєм особисто?» - питав Т. Дудко. «Ні!..» - відповідали в залі і знов починали ділити мікрофон, трибуну, кількість голосуючих…

- Шановні! Люди добрі, - звернулась з трибуни пані Наталя Романенко. - Я голова Далекосхідного товариства, директор фестивалю «Наша пісня». Приїхала за вісім тисяч кілометрів. За свої кошти. Колись підтримувала Сахалін, за свої кошти, Приморський край - за свої кошти привозила у Москву тричі, у Сочі тричі. Я працююча людина!.. Я хочу ще раз попросити вас ще раз: обрати у президію членів правління тому, що ця організація ще діє. І хоча нас якось ліквідували, це немає жодного значення, бо це керівники ще діючих організацій. Оголосіть, будь ласка, сім прізвищ.

В. Гіржов також закликав зал до голосування.

Але тут до слова знову став Ігор Петренко і, не давши йому заговорити, Василь Тегза висунув у його бік звинувачення, що делегат від «Славутича» ходив до оператора під час виступів та просив вимкнути мікрофони, аби не давати людям слова (визнаю, що на власні очі бачила пана Петренка, що йшов у напрямку апаратної та про щось спілкувавсь із оператором, але чи було це дійсно проханням вимкнути техніку не відомо, проте дуже на те було схожим, - прим. авт.).

Після п`ятихвилинного запеклого галасу, Любов Дяченко взяла слово:

- Шановні! Але ж ми зібрались тут не для того, щоб як у Раді бити один одному, вибачте, морди, - звернулась до залу майбутньообрана на посаду голови УКР Любов Дяченко. - Ми тут зібрались, як керівники громадських організацій! І сьогодні стоїть питання основне: створити на теренах Росії організацію єдину, яка буде очолювати всі наші організації! Так давайте створимо нову організацію і хай навіть вона називатиметься по-іншому!.. (цей виступ також перебили з залу).

Далі до трибуни запросили голову УВКР М. Ратушного. Але навіть йому не вдалось одразу вгамувати присутніх та закликати до тиші, порядку та взаємної поваги. Текст його виступу також вже опубліковано на «Кобзі».

Отже, протягом 50 хвилин присутні тільки обирали членів президії. Обирали…і так і не вибрали.

Що було далі - у наступному матеріалі.

Підготувала власний кореспондент «Кобзи» на Установчому З`їзді

Єлизавета КЕЙЛЬ.

Текст доповіді Т. Дудка - річний Звіт діяльності ОУР читайте тут:

http://kobza.com.ua/objednannja-ukrajinciv-rosiji/4158-zvit-holovy-our-tarasa-dudka-za-2011-2012-rr.html

Текст виступу Михайла Ратушного читайте тут:

http://kobza.com.ua/uvkr/4156-shcho-vas-dilyt-chy-khto-vas-dilyt.html

Верхнє фото: Культурний Центр України, Москва, Арбат, 9

Реєстрацію учасників проходить почесний гість З'їду митрополит Богородський Адріан
Реєстрацію учасників проходить почесний гість З'їду митрополит Богородський Адріан
Молитва перед початком З'їзду. На фото митрополит Богородський Адріан, перший заступник голови ОУР В. Гіржов та голова ОУР Т. Дудко
Молитва перед початком З'їзду. На фото митрополит Богородський Адріан, перший заступник голови ОУР В. Гіржов та голова ОУР Т. Дудко
Молитва перед початком всякого доброго діла
Молитва перед початком всякого доброго діла
Виступ Т. Дудка
Виступ Т. Дудка
У залі засідань ще поки тиша...
У залі засідань ще поки тиша...
Перша пропозиція від І. Петренка. Перша,.. але не остання
Перша пропозиція від І. Петренка. Перша,.. але не остання
Наталя Романенко знову пропонує до складу президії долучити тільки склад правління ОУР
Наталя Романенко знову пропонує до складу президії долучити тільки склад правління ОУР
В. Павук пропонує для ведення зборів обрати С. Винника
В. Павук пропонує для ведення зборів обрати С. Винника
Виступає І.Петренко
Виступає І.Петренко
Юридичні роз'яснення надає С. Винник
Юридичні роз'яснення надає С. Винник
Свою думку виголошує і В. Манович
Свою думку виголошує і В. Манович
'Боротьба за мікрофон'
'Боротьба за мікрофон'
Є.Савенко запропонував керівникам організацій відділитись від 'чужих та зайвих' і перейти у кімнату 206 для створення нової організації
Є.Савенко запропонував керівникам організацій відділитись від 'чужих та зайвих' і перейти у кімнату 206 для створення нової організації
За словами Т. Ткаченко, немає більшої шкоди, ніж ми самі собі зараз робимо
За словами Т. Ткаченко, немає більшої шкоди, ніж ми самі собі зараз робимо
Момент голосування...теж невдалого
Момент голосування...теж невдалого
Спроби проголосувати за членів президії Установчого З'їзду
Спроби проголосувати за членів президії Установчого З'їзду
Ще одне звернення І. Петренка до присутніх
Ще одне звернення І. Петренка до присутніх
Хаос у залі засідання
Хаос у залі засідання
Гадаю, ледь чи не в кожного зринала така думка - абстрагуватися на мить від чвар та галасу
Гадаю, ледь чи не в кожного зринала така думка - абстрагуватися на мить від чвар та галасу

На фото: Реєстрацію учасників проходить почесний гість З`їду митрополит Богородський Адріан. Молитва перед початком З'їзду. На фото митрополит Богородський Адріан, перший заступник голови ОУР В. Гіржов та голова ОУР Т. Дудко. Молитва перед початком всякого доброго діла. Виступ Т. Дудка. У залі засідань ще поки тиша... Перша пропозиція від І. Петренка. Перша,.. але не остання. Наталя Романенко знову пропонує до складу президії долучити тільки склад правління ОУР. В. Павук пропонує для ведення зборів обрати С. Винника. Виступає І. Петренко. Юридичні роз'яснення надає С. Винник. Свою думку виголошує і В. Манович. 'Боротьба за мікрофон'. Є.Савенко запропонував керівникам організацій відділитись від 'чужих та зайвих' і перейти у кімнату 206 для створення нової організації. За словами Т. Ткаченко, немає більшої шкоди, ніж ми самі собі зараз робимо. Момент голосування...теж невдалого. Спроби проголосувати за членів президії Установчого З'їзду. Ще одне звернення І. Петренка до присутніх. Хаос у залі засідання. Гадаю, ледь чи не в кожного зринала така думка - абстрагуватися на мить від чвар та галасу.

Від редакції:

Наш кореспондент Єлизавета Кейль відвідала Установчий з'їзд у Москві і написала репортаж про побачене. Даний репортаж не є офіційною стенограмою, хоча містить багато цитит із виступів. Продовження репортажу слідує в наступних публікаціях «Кобзи».

Чому редакція вирішила винести на світ драматичні і малоприємні події Установчого з'їзду? Адже це ніяк не прикрашає громаду... З однією метою - вказати на те як протиправні антигромадські дії Валерія Семененка призвели до розколу на з'їзді, до безпричинної боротьби за «булаву», і пояснити ще раз очевидну думку - порушення демократії б'є по всій організації, а особливо по тим, хто намагається добитися мети пратиправними методами. «Мета не виправдовує засоби», - ось що ми хочемо сказати так званим «прагматикам». Адже той конфлікт, що вони так невимушено «заварили» 26 травня, буде довго відгукуватися у внутрішньому житті нашого руху. Тому ми документуємо події і виносимо їх на громаду, щоб пізніше були зрозумілими всі перепетії боротьби і гіркого самопоборювання, що нас чекають у майбутньому. А корінь їх - тут, на Установчому з'їзді.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка