lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Чому міністр Грищенко уник відповіді на питання?
Валерій Семененко, співголова ОУР
Валерій Семененко, співголова ОУР

Коментар прес-служби Об'єднання українців Росії

У зв'язку з виступом міністра закордонних справ України К. Грищенка у Верховній Раді України 18 лютого ц.р. до прес-служби ОУР з численними запитаннями звертаються засоби масової інформації Росії, України та інших країн світу з проханням надати коментар щодо деяких висловлювань міністра стосовно ситуації навколо федеральних українських організацій Російської Федерації та Бібліотеки української літератури в Москві.

Прес-служба уповноважена повідомити наступне.

Зокрема, К. Грищенко заявив: "На жаль, певні претензії російського правосуддя мають юридичні підстави. Зокрема, Об'єднання українців Росії не проводила щорічні збори і відсутні відділення більш ніж у половині суб'єктів РФ, що не дає їй законних підстав вважатися федеральною громадською організацією". Зазначені твердження є невірними, оскільки статутом ОУР не передбачено проведення ніяких "щорічних зборів". Вищим органом організації є Конгрес ОУР, який проводився, як і положено, 1 раз на 4 роки, між конгресами постійно діючим керівним органом є Рада ОУР, засідання якої проводилися щорічно. Відділення ОУР створено у 45 регіонах Росії з 83, що, як легко підрахувати, складає 54,22 % від загальної кількості.

Крім того, справжня причина намагання ліквідувати федеральні українські організації була чітко названа міністром закордонних справ РФ С. Лавровим - ведення ними "політичної" діяльності.

Що стосується слів міністра закордонних справ України про створення на нараді у Посольстві України в Москві координаційної ради, яка розпочне підготовчу роботу зі створення нової української організації із загальноросійським статусом, то, як, ми вже неодноразово повідомляли, нові громадські організації згідно з російським законодавством мають створюватися ініціативними групами громадян (фізичними особами), громадськими об’єднаннями, які скликають з’їзд (конференцію) або загальні збори, де затверджується статут громадської організації, формуються її керівні і контрольно-ревізійні органи. ОУР визначило представників до можливої координаційної ради зі створення нової організації (у випадку, якщо виникне така необхідність). Дипломатична активність була б більш доречною у справі захисту і збереження Об’єднання українців Росії, яке існує 19 років і ефективно діє.

К. Грищенко помилився, зазначивши що у Російській Федерації існує 130 українських національно-культурних автономій. Автономія є особливим типом громадського об'єднання; регіональних та місцевих українських автономій. В Росії нараховується регіональних та місцевих українських автономій 22. Крім того працює 77 українських громадських об'єднань загального типу, включаючи регіональні відділення ОУР і юридично зареєстровані організації-члени ОУР. Таким чином, в Російській Федерації зараз функціонує близько 100 українських громадських організацій та федеральна структура Об’єднання українців Росії.

Не відповідає дійсності твердження міністра і про те, що Бібліотека української літератури в Москві працює у нормальному режимі. Вилучені сервер, вінчестери комп'ютерів, книги, періодика, Бібліотека відключена від Інтернету, співробітники і читачі не можуть користуватися сучасними інформаційними технологіями, продовжуються допити співробітників міліцією, колектив та читачі перебувають у постійній напрузі. Зірвано усталений процес отримування читачами періодичних видань України, що може призвести до повного припинення розповсюдження  української періодики в Росії. У виступі міністр ухилився від відповіді на запитання щодо очевидних порушень прав українців Росії - вірних Української православної церкви Київського Патріархату та Української греко-католицької церкви.

Загалом висловлюємо жаль, що для виступу міністру закордонних справ України було підготовлено фактологічно невірні та такі, що вводять в оману народних депутатів України та українську громадськість, відомості.

Об'єднання українців Росії та українські організації Російської Федерації чекають від Міністерства закордонних справ України та Посольства України в РФ не повторювання тенденційної та інспірованої інформації, а реальних кроків на захист національно-культурних прав української громади.

20 лютого 2011 р.

Прес-служба ОУР

т. +7 499 4080169

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., www.ukrros.info 

На світлині: Валерій Семененко, спів-голова ОУР.

Від редакції:

Нагадаємо читачам що у Ногінську, Московської області, місцева влада більше 15 років не передає у власність громади УПЦ КП будівлю Свято-Троїцького храму. В інших містах (Челябінськ, Владивосток, Москва) місцеві власті відмовляють українським парафіям у виділенні земельної ділянки під будівництво храму. На всю Росію існує лише один (!) храм УПЦ КП (згаданий Свято-Троїцький храм у Ногінську). Мабуть саме тому міністр Констянтин Грищенко уник відповіді на згадане питання.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка