lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Заява пана Василя Думи

ukraine-russiaЧлен Ради Федерації РФ звернувся до лідерів українських громадських організацій Росії 

Шановні лідери українських громадських організацій Росії! Звертаюсь до вас з приводу ситуації, що склалася в роботі наших організацій – Об’єднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії українців Росії.

Деструктивна діяльність низки лідерів, передусім московських організацій, спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, призвела до того, що стала приводом для офіційних звернень один до одного Володимира Путіна та Віктора Ющенка.

По суті, і ми, лідери українських організацій в Росії, несемо свою долю відповідальності за виникнення взаємних претензій президентів Росії та України, загострення міждержавних стосунків наших країн, за ті жорстокі та образливі слова, які президенти використали в своїх офіційних Зверненнях.

В конфлікт з приводу роботи Бібліотеки української літератури в Москві, який можна було вирішити шляхом компромісу і дотримання взаємних інтересів, було втягнуто законодавців, міністерства та відомства, політичні партії, суди, громадські та культурні організації, письменників, журналістів.

Ініціатори „інформаційної війни” від імені Правлінь* Об’єднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії українців Росії поширювали провокаційну, неперевірену, подекуди хибну інформацію, замість того, щоб домовлятися, шукати спільні точки зору, конструктивно вирішувати наболілі проблеми.

Добре знаю, що усі численні скарги, заяви, протести, листи, колективні претензії ініціювалися, організовувалися і розповсюджувалися в різноманітні інстанції тими, хто свої особисті амбіції поставили вище за реальні, конкретні справи, які б могли посприяти розвиткові української мови і культури в Росії.

А головне, що, звісно, завдало неабияких збитків нашій культурно-просвітницькій роботі в Росії, це те, що ініціатори конфлікту політизували і ідеологізували проблему, яка дійсно, реально виникла навколо роботи Бібліотеки української літератури в Москві. Проте локальна** проблема переросла в міждержавний конфлікт, результатом якого стали листи-звернення президентів один до одного.

Впевнений, що всі проблеми нашої культурно-просвітницької роботи в Російській Федерації маємо вирішувати самотужки, а не апелювати до високих офіційних інстанцій.

Нашу роботу визначають закони країни, в якій ми, українці, живемо, статути наших громадських і культурних організацій. Будь-яка гра у „велику політику” є недопустимою. Головне завдання Об’єднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії українців Росії – це пропаганда і популяризація української культури і мистецтва, української мови в Росії.

У зв’язку з цим інформую, що січні-травні 2008 року в Москві буде проведено низку заходів, які, на мій погляд, будуть сприяти активізації роботи наших організацій. 

Головним з них стане презентація наших організацій в Раді Федерації у Москві на початку лютого 2008 року. Вважаю, що законодавці багатонаціональної Росії мають почути, побачити українські пісні і танці, вірші і картини наших художників, познайомитися з українськими книжками і журналами, які видаються в Росії. Для цього в Москву будуть запрошені найкращі самодіяльні художні колективи.

Василь ДУМА,

голова Рад*** Об’єднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії українців Росії, заступник голови Української Всесвітньої Координаційної Ради.

http://www.zlagoda.ru/article.php?id=2144  

Від редакції:

* - в тексті стоїть слово “Правління” - – вважаємо це правовою помилкою – у Об’єднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії українців Росії ніколи не було і не може бути єдиного керівного органу, бо вони створені і діють за різними федеральними законами РФ.

** – в тексті Заяви стоїть слово «лояльна вважаємо це недопустимою політичною помилкою.

*** – в тексті Заяви стоїть слово “Ради” - вважаємо це правовою помилкою – у ОУР і ФНКА УР ніколи не було і не може бути єдиного керівного органу, бо вони створені і діють за різними федеральними законами РФ.

Додаток

З А Я В А

ПРАВЛІННЯ ОБ’ЄДНАННЯ УКРАЇНЦІВ РОСІЇ ТА

ПРАВЛІННЯ ФЕДЕРАЛЬНОЇ НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНОЇ

АВТОНОМІЇ УКРАЇНЦІВ РОСІЇ

14 грудня 2007 р. в засобах масової інформації розповсюджено заяву Міністерства закордонних справ Російської Федерації «у зв’язку з антиросійськими проявами на Україні».

Правління Об’єднання українців Росії та правління Федеральної національно-культурної автономії українців Росії вважають, що такі заяви не сприяють розвитку та зміцненню російсько-українських відносин, однобічно трактують події, що відбуваються в Україні, вводячи таким чином в оману російську та світову громадськість.

Особливе нерозуміння викликає спроба поважного міністерства трактувати складні періоди української історії, чомусь називаючи її спільною, в дусі стереотипів минулих років. У першу чергу це стосується трагічних подій голодомору 1932-1933 років, організованого Сталіним та його поплічниками, та оцінки ролі вояків Української Повстанської Армії, більшість яких героїчно боролась за незалежність України у складні роки протистояння двох тоталітарних систем.

Відкриті в останні роки архівні документи та публікації наукових праць, здійснені істориками-фахівцями, надають всі можливості по-новому вивчати та трактувати ці події, спокійно, виважено вести їх обговорення та дискусії.

У той же час українські громадські організації Росії не можуть погодитися з тим, що в Російській Федерації продовжується так званий курс «на збереження та розвиток української культури».

П’ятнадцять років українці Росії домагаються прийняття Федеральної програми підтримки та розвитку української культури, але досі її розробку державними органами навіть не розпочато. Зараз практично всю цю роботу виконують на ентузіазмі українські організації, вона носить, як правило, епізодичний характер, не сприяє у повній мірі задоволенню національно-культурних потреб українців Росії.

Натомість яскравим прикладом погіршення ситуації в цій сфері є події навколо єдиної в Росії Бібліотеки української літератури в Москві. Шкода, що і Президенту Російської Федерації В.В. Путіну було надано неперевірену інформацію з цього питання.

Після провокацій та закамуфльованих ідеологічних наскоків останнього часу робота «зразкового закладу» різко погіршилась, кількість читачів не лише не збільшується, а зменшується, оскільки багато хто з них просто боїться або не хоче приходити до Бібліотеки. Здійснено кадровий та змістовний розгром Бібліотеки, повністю знищено унікальний газетний фонд, припинено роботу з дітьми, придбання та обробку нової української літератури, зірвано передплату української періодики на 2008 рік. Звужено культурну програму, заходи з пропаганди та популяризації української культури підміняються концертами та вечорами, які ніякого відношення до неї не мають, або заходами вельми сумнівного змісту.

Під час керівництва нового директора припинено передачу літератури українським громадам Росії. А Громадська рада Бібліотеки, сформована апаратними методами і до якої входять лише два представника української громади, збиралася у цьому році лише двічі, останній раз – у травні.

Владні структури Москви всіляко ухиляються від контактів по суті проблеми з українськими організаціями, з’ясування реальних фактів. Незважаючи на неодноразові письмові звернення читачів, діячів культури досі не отримано жодної відповіді щодо негативних процесів у Бібліотеці. Проігнорованим залишилось і рішення Бібліотечної та Читацької рад Бібліотеки від 14 листопада 2007 року.

Українські організації Російської Федерації, вважаючи себе частиною громадянського суспільства країни, закликають органи державної влади до предметного діалогу з цих питань, оскільки гармонія міжнаціональних взаємин, покращання добросусідських відносин Росії та України, на наше тверде переконання, відповідають інтересам російського та українського народів.

ПРАВЛІННЯ ОУР, ПРАВЛІННЯ ФНКА УР

Москва, 21 грудня 2007 р.

4Ukrainians in Moscow Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Від редакції: – Заява від імені усіх 17 членів правлінь двох федеральних громадських об’єднань української діаспори - Об’єднання українців Росії та  Федеральної національно-культурної автономії українців Росії підготовлена і розповсюджена першим заступником голови Об’єднання українців Росії, громадянином України Кононенком Юрієм Григоровичем, колишнім співробітником Бібліотеки української літератури в Москві, який зараз фактично очолює прес-службу регіональної громадської організації “Українці Москви”.

Довідка:

Склад правлінь Об’єднання українців Росії і Федеральної національної культурної автономії українців Росії, обраний на форумах української діаспори РФ 10 квітня 2005 року:

Голова Координаційної Ради (ред. з серпня 2005 р. - Рад) ОУР і ФНКА “Українці Росії”

Василь Дума (Москва)

Співголови ОУР і ФНКА “Українці Росії”

1.       Василь Бабенко (Уфа) 

2.       Валерій Семененко (Москва) 

ОУР

  1. Юрій Кононенко (Москва)
  2. Олексій Бачинський (Москва)
  3. Микола Кожура (Сочі)
  4. Наталя Кублановська (Івановська область)
  5. Олександр Потока (Ямало-Ненецький автономний округ)
  6. Олександра Север’янова (Волгоград)
  7. Вікторія Скопенко (Москва)
  8. Лариса Скрипникова (Петрозаводськ)
  9. Мирослава Філіпова (Томськ)

ФНКА “Українці Росії”

  1. Стефан Паняк (Екатеринбург)
  2. Анатолій Костюк (Калінінград)
  3. Володимир Манович (Новосибірськ)
  4. Наталя Литвиненко-Орлова (Мурманськ)

Олександр Кришталь (Петропавловськ-Камчатський)

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка